RUUT, NAINEN JUMALAN KÄYTÖSSÄ

Ruutin kertomus löytyy Raamatusta. Se on kertomus uskollisuudesta ja kärsivällisyydestä. Ruut on jokaisen esikuva ja auttaa meitä näkemään yhä syvemmin Jumalan tarkoitusperiä. 

Ruut oli kiintynyt anoppiinsa Noomiin. Jäätyään leskeksi, molemmat olivat varmasti turvautuneet  vieraassa maassa toisiinsa. Noomi halusi lähettää Ruutin takaisin oman lapsuuden perheensä ja kansansa luo,mutta tämä kieltäytyi. Sen sijaan toinen leskiminiä, Orpa, totteli anoppinsa kehoitusta.

Tuohon aikaan naisen tehtävät oli sidottu pelkästään sukuun ja perheeseen.  Nyt, kun muita perheenjäseniä ei ollut, nämä naiset tarvitsivat toisiaan. Ruut oli Noomille kuin tytär, vaikka Noomi halusikin nimittää itsensä "murheelliseksi" miehensä ja poikiensa kuoltua.

”Mutta Ruut vastasi: "Älä vaadi minua jättämään sinua ja kääntymään takaisin, pois sinun tyköäsi. Sillä mihin sinä menet, sinne minäkin menen, ja mihin sinä jäät, sinne minäkin jään; sinun kansasi on minun kansani, sinun Jumalasi on minun Jumalani.”

‭‭Ruut‬ ‭1‬:‭16‬ ‭FB38‬‬

JUMALA ON HYVÄ 

Heidän saavuttuaan takaisin Israeliin, huomasi Noomi pian Jumalan suunnitelman miniänsä kohdalla. Ahkera nuori nainen saavutti perheen sukulunastajan suosion. Noomi tiesi, kuinka oli toimittava lainkuuliaisesti, ja  kuinka Jumala antaisi sitä kautta siunauksensa.

RUUT, ENEMMÄN KUIN SEITSEMÄN POIKAA 

Muut vaimot kertovat Ruutin kirjan lopussa Ruutin olevan enemmän siunaukseksi anopilleen kuin olisi ollut seitsemän poikaa; Ruut 4:15. Kirja kätkee sisälleen sanoman:

-Jumala katsoo niihin, joiden sydän rakastaa ennen kaikkea Jumalaa, mutta myös kanssamatkaajiaan. Jumala kätkee suunnitelmansa aina sinne, mihin ihmisjärkemme ei ensimmäiseksi yllä. Hän antaa välillä meille murhetta, voidaksemme iloita jälleen. 

Ruut on Jeesuksen esiäiti
Ruut ja Noomi kulkivat molemmat rohkeasti eteenpäin, riippumatta siitä, mitä he olivat menettäneet. He osasivat elää hetkessä.  Heillä oli toisensa, ja heillä oli Kaikkivaltias Jumala matkassaan. 

Nainen ei tarvitse ensisijaisesti  miestä päästäkseen Jumalan suosioon. Meillä on sukulunastajamme Jeesus, joka on voittoisa Kuningas. Hän hankkii oikeuden jokaiselle murheelliselle ja sorretulle.  

Booas toimi oikein. Hän piti huolen siitä, ettei Ruut joutunut toisten sorron ja pilkan kohteeksi. Jokaisen miehen tulisi toimia näin, saattaakseen myös naiset ja sisarensa armoistuimen eteen. Ne, jotka tahtovat tulla ensimmäiseksi, olkoot ne, jotka palvelevat. Se on Jeesuksen tahto. 

-Onko Rakkaus elämäni keskiössä? 

-Olenko valmis maksamaan hintaa Jumalan suunnitelman mukaisesti? 

-Elänkö hetkessä, vai haikailenko tulevia tai menneitä?

- Näenkö Jumalan suosion oikein? 

Ruut oli ahkera. Hän oli uskollinen sekä anopilleen että Jumalalle. Noomi oli tietoinen, kuinka piti toimia ja Ruut totteli. 

Ruut luopui kaikesta palvellakseen Jumalaa. Kuuliaisuudesta hänelle seurasi Jumalan suosio niin, että tänään mekin luemme siitä.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!



Kommentit

Suositut tekstit