MISTÄ KÄÄRIJÄ-VILLITYS KERTOO?

Iltapäivälehdet ovat olleet täynnä Käärijää ja hänen aiheuttamaansa villitystä meillä ja maailmalla. Nuori vantaalainen Jere Pöyhönen on noussut suomalaisten idoliksi. Hän on kohottanut ainakin hetkellisesti suomalaisten omanarvontuntoa, tultuaan kakkoseksi tämän vuoden Euroviisuissa; 

-Tavallinen suomalainen kundi nousee kaikkien tietoisuuteen avoimuudellaan ja ystävällisyydellään. Eikä myöskään pidä unohtaa hänen antautunutta uudenlaisen musiikin tekemistään. Kyseessä on varmasti yritteliäs nuorimies. 

Käärijä-bolerot Helsingin aseman patsasukkojen päällä. 

Joitakin vuosia sitten ihmettelin työni puitteissa, kuinka suomalaiset käyttäytyivät laivoilla kohdatessaan artisteja lavalla. Etenkin naiset näyttivät "menettäneen järkensä" illan edetessä. Artistia saatettiin vetää kädestä lavalta ja hänen perässään juostiin välillä hyttiinkin asti. Mikäli artistin kainaloon ja yhteiskuvaan hänen kanssaan päästiin, se piti somettaa heti kavereille. 

1. ESIKUVAN ARVOT HEIJASTAVAT OMIA ARVOJAMME

Suomen kansan arvot ovat tällä hetkellä kiinni kovassa biletyskulttuurissa. Jos jotakin nostetaan jalustalle, niin mestat, missä voi bilettää.  Kaikki se näkyy myös omassa kotikaupungissani, Ikaalisissa. Suurin mainostila on kylpylä-, ravintola-, ja baariyrityksillä tänään.  Täällä tuetaan innolla mm. kylpylämme tanssi- ja artistitarjontaa. 

Pääministerimme Sanna Marin sai kansan sympatiat puolelleen omalla biletyksellään. Ja, uutinen siitä kiiri ympäri maailmaa. Ihmisistä oli upeaa, kun nuori pääministeri irrotteli viinilasi kädessään vapaa-ajallaan.  Mutta, oliko sen hedelmä sitten millainen? 

Olemme bilettäjä kansaa.

Omat arvoni ovat muualla. Maailmassa, missä on paljon sotaa, ihmisillä hätää ja kärsimystä, olisi aika toisenlaisille arvoille. Ilman sarvia ja hampaita, nostaisin ensisijaisen tärkeäksi sen, että suomalainen terveyden- ja sairaanhoito saataisiin vakaaseen tilaan. Ja, että vanhuksistamme pidettäisiin huolta.  

Itse en tanssi CHA, CHA, CHAAN tahdissa.  Pidän mieluummin kiinni lupauksista, jotka kantavat pidemmälle kuin omat silmämme näkevät. Toivo ei lepää shampanjalasissa! 

2.  SANKARITARINAT KIINNOSTAVAT

Jokainen kiinnostuu sankaritarinoista. Raja tulee siinä vastaan, kun sankarit alkavat vaatia seuraajiltaan jotakin; silloin suomalaisilla nousevat karvat pystyyn.  

Itse asiassa Käärijällä näyttäisi olevan jonkinlainen viesti tälle kansalle: 

1. Jokainen voi olla oman elämänsä sankari. 

2. Ihminen ei tarvitse toisten palvontaa, vaan mahdollisuuden edetä siinä, minkä kokee itselleen tärkeäksi.  

3. Jokaista tarvitaan, kukaan ei pärjää lopulta yksin.

4. Diivailu ei ole menestyksen merkki. 

5. Elämä on matka ja sitä tulee kunnioittaa. 

Käärijällä on ihan kelpo ajatuksia. En tiedä, löytävätkö hänen yrityksensä kertoa näitä faneilleen, minkäänlaista vastakaikua.  

Minkä viestin idolit jättävät?

3.  ESIKUVAT PUHUVAT ENNEN KAIKKEA ITSESTÄMME

Tavallisen ihmisen on helppo samaistua mukavanoloiseen Käärijään. Jokaisella on myös unelmia ja tavoitteita. Jos olet Käärijän fanittaja, mitä se kertoo sinusta itsestäsi? Onko sinulla kenties vielä unelmia purkissa? Tavoitteletko samanlaista rentoa otetta elämään kuin hänellä, vai mikä saa sinut pukemaan vihreän boleron päällesi tai juomaan kahvisi vihreästä Muumi-mukista? 

SUMMA SUMMARUM

Toivon totisesti, että Käärijä-huuma laantuu. Olisi aika jo löytää sellaiset arvot, jotka takaavat meille selviämisen ilman tällaista nostetta. Tällainen mielentila kertoo jotakin kansamme kipeydestä. Selviytyäkseen on koettava hetkellinen hurmiotila. Se on kierre. 

Toivottavasti Käärijä ei joudu eräänä päivänä toteamaan, kuinka matka minkä hän aloitti, koitui hänen tappiokseen. Maailman huipulla pysyminen vaatii ankaraa työtä miellyttää fanejaan loppuun saakka

Muistamme, kuinka musiikillisesti erittäin taitava ja lahjakas Saara Aalto vaihtoi menestyksensä hyvinvointivalmentajan hommiin, kun väsähti pyöritykseen musiikkibisneksessä. Hänellekin povailtiin suurta menestystä maailmalla. 

Loppuen lopuksi, mistä miellyttämisen tarpeemme sitten nouseekaan, on kylmä tosiasia se, että asettumalla vastahankaan yleisöään vastaan, jokainen menettää mainettaan, ainakin hetkellisesti. Mutta, eikö kaikkein tärkeintä ole elää tasapainossa itsensä ja omien arvojensa kanssa? Kyse on meidän valinnoistamme, ei kenenkään toisen. 

Oma miellyttämisen tarpeeni nousee Jumalasta ja Hänen Sanastaan: 


VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!


Kommentit

Suositut tekstit