SENSUROITU RAAMATTUKO?

Viime päivinä on nostettu esiin kysymys Raamatun autenttisuudesta eli aitoudesta.  Myös Yle uutisoi kiirastorstaina Ville Mäkipellon ja Paavo Huotarin teosta Senruroitu. Kirja käsittelee Raamatun syntyhistoriaa ja sen kokoamiseen vaikuttavia tekijöitä. Kirjoittajat kertovat itse haastavansa lukijat uusiin näkökulmiin. Kysymyksenä herää, näkokulmiin mistä? 

Kuuntelin itse lääketieteen tohtori Veli-Pekka Joki-Erkkilän kaksi osaisen arvion Youtubesta em. teoksesta. Hän kritisoi teosta sanomalla, ettei se täytä tieteellisen tutkimuksen vähimmäisperusteita, ja että se on laadittu varsin tarkoitushakuisesti. Tähän jotkut teologit ja tutkijat ovat sitten ärähtäneet, ettei toisen tiedekunnan edustajalla voi olla asiaan varteenotettavia argumentteja. 


Minä taas olen taipuvainen ajattelemaan, että tällaista tiedekuntien ristikkäistä arviointia tulisi tulevaisuudessa vain kehittää.  En yhtään epäile Joki-Erkkilän kykyä arvioida tieteellistä tekstiä omasta taustastaan käsin. 

Mäkipelto ja Huotari ovat käyttäneet runsaasti lähteitä teoksessaan ja heillä on viitteet olemassa aukottomasti lähes kaikkeen.  Tämä on oiva keino saada lukijat uskomaan tekstin autenttisuuteen siltä osin. Tosin tutkimuksen kenttä on laaja ja vapaan kristillisyyden näkökulmasta molemmat tutkijat edustavat varsin pientä otosta maailmassa. Luterilaisen kristillisyyden alla on n. 1 % koko maailman kristillisyydestä. Tämäkin on hyvä muistaa. 


Itse en ole lukenut kirjaa, enkä tässä vaiheessa koe sen lukemista tarpeelliseksikaan. Olen kuitenkin hyvin perillä sen sisällöstä. Se, minkä koen tärkeäksi, on uskon näkökulman mukaan ottaminen tällaiseen kritiikkiin. Tutkijat ja kriitikot keskittyvät tieteelliseen faktaan, mutta kun kysymyksessä on Jumalan Sana ja Raamattu, ei uskon näkökulmaa sovi unohtaa. Tosin fakta ei ole faktaa tieteessäkään, ellei sillä ole historiallista kantokykyä. Ja, tältäkin osin se tässä teoksessa näyttäisi ontuvan. Joki-Erkkilä tuo sen kannassaan hyvin esille. 

Uskon näkökulmasta käsin sanoisin, että Raamattua arvioitaessa on lähdettävä liikkeelle nöyrällä asenteella. Nöyryyttä tarvitaan kaikessa. Raamattu on Pyhän Hengen inspiroima kirja. Sen kokoamisen arvioinnin suhteen olisin myös hyvin varovainen.  Ei ole sattumaa, kuinka palaset ovat osuneet kohdalleen. 

Olen itse ollut lauluntekijä jo aivan nuoresta tytöstä lähtien. Minun on vaikea kertoa muille, kuinka lauluni ovat syntyneet. Tiedän vain kertoa, mitä olen itse niiden syntyvaiheessa saanut kokea.  Tänä päivänä, kun minulta kysytään, kuinka sävelsit ja sanoitit laulusi, voin vain kertoa: Herra antoi kappaleet minulle. 

Nöyrästi sanon, etten itse olisi kyennyt niiden kokoamiseen. Tässä laulun sanat, jotka sain, kun olimme mieheni kanssa häämatkallamme Jerusalemissa vuonna 1987

AJAN MERKIT

Kävelen sinun katujasi Jerusalem, 

sinä kaupunki Messiaan. 

Muureiltasi loistaa valot maailmaan, 

meille kertoen Hän on saapuva. 


Odotan sinun kanssasi Jerusalem, 

aikaa tulevaa tuhatvuotista. 

Kaikki kyyneleet on poistava 

sinulta Messias, Lohduttaja. 


Kerto:     

Öljymäki halkeaa kahtia, kun saapuu Messias.

Ajan merkit Jeesus on näyttänyt, pian on aika 

täyttynyt. 


    -En voinut nuorena oppimattomana tietää, että todellakin 

    Raamatussa kerrotaan Öljymäen halkeavan

    Jeesuksen saapuessa Kuninkaana maan päälle; Sakarja 14:4.

    Tämä todistaa, kuinka Jumalan Henki tietää kaiken! 













VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Kommentit

Suositut tekstit