Raamatun valossa: Kuinka usko syntyy?

Uskon syntyminen ihmisessä on aina ihme, ei todellakaan mikään itsestäänselvyys. Ja, sen pysyminen vielä suurempi ihme. Saako usko juurtua ihmisen sisimpään? Tästä Jeesus itse puhui kylväjä-vertauksessaan: 

Osa taas putosi ohdakkeiden sekaan, ja ohdakkeet kasvoivat ja tukahduttivat oraan, eikä siitä saatu satoa. Mutta muut jyvät putosivat hyvään maahan. Ne nousivat oraalle, kasvoivat ja antoivat sadon, mikä kolmekymmentä, mikä kuusikymmentä, mikä sata jyvää.» Ja hän sanoi: »Jolla on korvat, se kuulkoon!»”; Evankeliumi Markuksen mukaan‬ ‭4:7-9.

Usko ei tule ihmiseen minkään toimituksen kautta (kaste, kätten päällepaneminen, kädennosto tms.). Usko syntyy ihmisen hengessä ja sisimmässä Sanan kuulemisen kautta. Raamattu opettaa näin: 

Usko syntyy kuulemisesta, mutta kuulemisen synnyttää Kristuksen sana.”; Kirje roomalaisille‬ ‭10:17‬ ‭FB92‬‬

Ihminen kuulee siis Sanan: Hänelle julistetaan evankeliumi tai hän lukee Jumalan Sanaa, jota Pyhä Henki kirkastaa hänen hengelleen. Hän saattaa lukea jonkun tekstin, minkä Pyhä Henki on synnyttänyt luettuun muotoon. 

Pyhä Henki näyttää ihmiselle hänen rikkomuksensa. Aito synnintunto vie ihmisen parannukseen ja kääntymykseen Jumalan edessä. 

Luuk.5:32: (Jeesuksen sanat:) En minä ole tullut kutsumaan vanhurskaita, vaan syntisiä parannukseen.

Jos me tunnustamme syntimme, niin Jumala, joka on uskollinen ja vanhurskas, antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.”; Ensimmäinen Johanneksen kirje‬ ‭1:9‬ ‭FB92‬‬



Tiedän erään nuoren pastorin, jota Jumala alkoi kutsumaan sisälle pelastukseen väkevien raamatunopetuksien kautta. Hän oli elänyt syvällä synnissä ennen sitä, käyttäen mm. huumeita. Toiset taas ovat heränneet hengellisissä tilaisuuksissa julistuksen ja laulujen äärellä. Pyhä Henki toimii jokaisen kohdalla yksilöllisesti kutsuen sisälle Jumalan valtakuntaan. 

Ihmisen ei pidä tuudittautua mihinkään kirkolliseen toimitukseen tai lupaukseen siitä, että on pelastettu, ellei hän omista henkilökohtaista uskonsuhdetta Vapahtajaamme, Jeesukseen. Voimme puhua myös pelastusvarmuudesta, jonka Jumala omilleen antaa. Jumala ei ole kaukana yhdestäkään meistä ja toivoo, että kaikki voisivat tulla omistamaan Hänen lapseutensa sekä ne lupaukset, jotka Jeesus ristikuolemallaan meille lunasti. Me saamme jokainen etsiä Häntä. 

Joh. 10:28: 

Ja minä annan heille iankaikkisen elämän, ja he eivät ikinä huku, eikä kukaan ryöstä heitä minun kädestäni. 

Luuk.11:10:

Sillä jokainen anova saa, ja etsivä löytää, ja kolkuttavalle avataan.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Kommentit

Suositut tekstit