ONKO RAKKAUS AINA OIKEIN? SIMSON - NASIIRI JA RAAMATUN VOIMAMIES

 Simsonista- Jumalan nasiirista:

Tuom. 6. luku: 

4 Sen jälkeen hän rakastui erääseen Soorekin laaksossa asuvaan naiseen, jonka nimi oli Delila.
5 Niin filistealaisten ruhtinaat tulivat naisen luo ja sanoivat hänelle: "Viekoittele hänet ja ota selko, missä hänen suuri voimansa on ja miten voisimme voittaa hänet, että saisimme hänet sidotuksi ja masennetuksi; niin me annamme sinulle kukin tuhat ja sata hopeasekeliä".
6 Silloin Delila sanoi Simsonille: "Ilmaise minulle, missä sinun suuri voimasi on ja miten sinut voidaan sitoa ja masentaa".

Rakkaus-teema elää kirjallisuuden ja taideteoksien kimmokkeena. Kuinka monta rakkauslaulua päivän mittaan tulekaan eri radiokanavilta; se on valtaisa määrä. 

Harkintakykynsä voi menettää.

Raamattu puhuu meille myös rakkaudesta, mutta paljon laajemmassa mittakaavassa. Meille kerrotaan, että Jumala on Rakkaus kreik.agape. Toisaalta on olemassa ystävän ja sukulaisen, kreik. fileo, rakkautta ja sellaista rakkautta, mikä sisältää eroottisen puolen, kreik. eros.Raamattu puhuu näistä kaikista. 

Simson oli mies, joka luotti voimaansa. Hän taisteli jopa leijonaa vastaan ja oli erikoistunut kaksintaisteluihin. Mies oli ollut voittamaton voimansa puolesta. 

Delila oli nainen, joka väsytti miehen sydämen. Simsonin itsekuri väistyi ja hän menetti harkintakykynsä rakkautensa vuoksi. Hän tuli sidotuksi ja masennetuksi; kts. jae 6. Hänen rakastettunsa petti hänet katkerasti. Tiedämme tarinan; Simson kuoli ennen aikojaan

IHMISSYDÄN ON PETOLLINEN 

Jer.17:9 sanoo: 
Petollinen on sydän ylitse kaiken ja pahanilkinen; kuka taitaa sen tuntea?

Ja, Sananlaskut 4:23 jatkaa: 
Yli kaiken varottavan varjele sydämesi, sillä sieltä elämä lähtee.


Simsonin rakkaustarina ei ole meille suotta talletettuna. Rakkaus on toki kaunis asia, mutta jos erotamme sen Jumalasta, siitä voi tulla ansa. Jopa kuoleman ansa. 

Myös kuningas Lemuelin äiti opasti poikaansa, San.31:3: "Älä anna voimaasi naisille, vaellustasi kuningasten turmelijatarten valtaan".

-Ehkäpä hänelläkin oli mielessään perimäkertomus Simsonista, joka menetti harkintakykynsä rakastuessaan petolliseen naiseen. 

ONKO RAKKAUS AINA OIKEIN?

Eroottinen rakkaus ei aina ole oikein. Jumala on luonut senkin ja sillä on kaunis tarkoitus ihmiskuntamme ylläpitämiseksi, mutta "väärissä käsissä" siitä voi tulla jopa tappava ase.  Se vie miehen voiman, sanoo Jumalan Sana. Ihminen voi menettää jopa kykynsä elää. Se on vaarallista!


Kuinka paljon olemmekaan nähneet ympärillämme masennusta, kyvyttömyyttä hoitaa asioita ja ristiriitoja vain sen vuoksi, että rakkaus on saanut ihmiset otteeseensa ja hallinnut heitä? Eikö? 

MITÄ JUMALA TAHTOO TARJOTA "VASTALÄÄKKEENÄ" MEILLE?

Katsotaanpa, kuinka Jumala yhdisti ensimmäisen ihmisparin toisiinsa; tämä löytyy heti Raamatun alkulehdiltä. Hän ei sanonut: "Katso, tässä sinulle elämäsi rakkaus ja ihailusi kohde "; tai " Tässä sinulle maailman kaunein nainen, joka vie sydämesi". Itse asiassa, jos Hän olisi sanonut näin, se olisi tarkoittanut miehen tuhoa heti alusta lähtien!

Siksi Raamattu puhuu niin paljon varoittaen viekkaasta ja petollisesta naisesta. EI sen vuoksi, että nainen olisi jotenkin pahempi ja petollisempi kuin mies, vaan siksi että eros-rakkauden sokaisemana mies on todellisessa vaarassa menettää näkökyvyn voimansa ja sen alkulähteen eli Jumalansa suhteen!


KYSYMYS: Olemmeko me, minä ja sinä, olleet vaarassa tai kenties menettäneet oman näkökykymme eros-rakkauden hallitessa meitä? 

1 Moos. 2.luku
18 Ja Herra Jumala sanoi: "Ei ole ihmisen hyvä olla yksinänsä, minä teen hänelle avun, joka on hänelle sopiva".

Näyttää siltä, että Jumala näki hyväksi antaa miehen ja naisen toisilleen sopivina kumppaneina. Mies kaipasi kumppania, joka auttaisi häntä. Hän olisi kokenut ilman naista henkistä ja fyysistä yksinäisyyttä ja hän tarvitsi samanlaisen kumppanin saadakseen jälkeläisiä.  Myös se, että ihminen on hengellinen olento, luo yhteyttä miehen ja naisen välille.  Huomatkaamme, ettei eros- rakkaudesta tässä yhteydessä puhuta mitään. 


Eros eli eroottinen rakkaus astuu kuvioon kyllä. Siitä mm. Laulujen laulu kertoo kauniisti. Rakkaus kehittyy luottamuksessa ja suhteessa toiseen. Se, että Jumala on Rakkaus ja tahtoo meille kaikkea hyvää, tarkoittaa sitä, että Hän Luojanamme ja Pelastajanamme, kykenee täyttämään kaiken elämässämme.  Hän ei myöskään tahdo kuolemaa, vaan elämää meistä aivan jokaiselle. Palvellaan Häntä ja luotetaan ennen kaikkea Häneen. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Kommentit

Suositut tekstit