NUORET JA SEKSI: RAAMATUN VALOSSA
Raamatunopetus seksuaalisuudesta perustuu Jumalan täydellisen hyvään suunnitelmaan siitä, mikä on puhdasta, kaunista ja oikeaa. Raamattu puhuu luonnollisuudesta Hänen luomistöissään. Isä Jumala suunnitteli järjestyksen maailmaan, mistä poikkeamalla me, ikävä kyllä, häpäisemme Luojamme.
Mies ja nainen ovat Jumalan kuvaksi luodut. He edustavat Jumalaa sekä yhdessä että erikseen. Molemmissa on sekä feminiini- että maskuliinipuoli. Tämä on kyetty lääketieteellisestikin toteamaan. Kun meidät kudottiin äidin kohdussa, kaksi solua yhdistyivät; isän ja äidin sukusolut liittyivät yhteen.
Mitä aiemmin opimme, mikä on hyväksi seksuaalisuutemme suhteen, sitä paremmin tulemme suojautumaan sielunvammoilta. Sielumme on herkkä, etenkin lapsena ja nuorena. Jumalan tahto on varjella elämäämme. Ja, on merkitystä sillä, minkä varaan seksuaali-identiteettimme rakentuu.
Opetus seksuaalisuudesta on siis tärkeää. Sitä on, etenkin kristillisissä piireissä, pahasti laiminlyöty. Tänään niitämme tässä suhteessa oppimattomuutemme hedelmiä.
- Millä tavoin Ikaalisissa voitaisiin tukea nuorten seksuaalikehitystä niin, että he saisivat tarvitsemaansa opastusta? Kuinka seurakunnat voisivat olla avuksi tässä?
MILLOIN VALMIS SEKSISUHTEESEEN?
Seksi kuuluu raamatunopetuksen mukaan miehen ja naisen välillä solmittuun avioliittoon. Jumala asetti avioliiton perheen suojaksi:
- Jumala antoi miehelle kumppaniksi naisen. Hän teki heidät yhdeksi asettamalla liiton heidän välilleen erikoisella tavalla; se on yhden lihan liitto, joka on tarkoitettu tätä maanpäällistä elämää varten.
"Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja he tulevat yhdeksi lihaksi"; 1 Moos.2:24.
- Taivaassa ei enää naida, eikä mennä avioliittoon; Matt.22:30:
"Sillä ylösnousemuksessa ei naida eikä mennä miehelle; vaan he ovat niinkuin enkelit taivaassa".
- Jumalan käskysana puolisoille oli lisääntyminen. Molemmille Hän antoi käskyn pitää huolta myös luomakunnasta. Näin Jumala siis tahtoi asettaa perheen ihmis- ja yhteiskunnan peruspilariksi. (1 Moos.1:28).
Jokainen on ainutlaatuinen, eikä avioliittokypsyys aina määräydy tietyn biologisen iän mukaan, sillä toiset kypsyvät nopeammin kuin toiset. Mikä estää nuorta, joka on sukukypsä ja löytänyt itselleen kumppanin, menemästä naimisiin heti, kun se vain tulee mahdolliseksi lain- ja olosuhteiden puitteissa? Jumala on luvannut johdattaa näissäkin kysymyksissä omiaan.
Meidän yhteiskuntamme ei tue riittävästi kristillistä perheenmuodostamista, vaan asettaa monenlaisia paineita nuorten elämään. Paineet kasvavat usein siinä määrin, että nuori ehtii alkaa epäilemään omaa seksuaalisuuttaan; joskus jopa siinä määrin, että hänen koko seksuaali-identiteettinsä kärsii. Tämän lisäksi on monenlaisia paineita mm. ammattiin valmistumisesta. Aina nuoret eivät ehdi kunnolla edes tutustumaan toisiinsa.
Onko uskovilla nuorilla paineita selvitä nykyisen seksihullun kulttuurimme keskellä?
HAAVOITETTU SEKSUAALISUUTEMME
Muistan, kuinka itse jouduin nuorena kamppailemaan oman seksuaalisuuteni kanssa. Se oli varsin repivää. Kiitän Luojaani, että tulin uskoon rippikouluiässä. Siitäkin huolimatta olin ehtinyt kokea useita pettymyksiä ihmissuhteissani. Olin rikki ja haavoilla; tunne-elämäni oli myllerryksissä. Jopa seurakunnassa kohtasin asioita, jotka tiesin vääriksi ja nuoren,naiseksi varttuvan, seksuaalisuutta loukkaaviksi.
Ihmisiin me tulemme pettymään. On liian sinisilmäistä uskoa, ettei seksuaalisuutemme tulisi ikinä haavoitetuksi. Seksuaalisuus on osa-alue, joka on niin syvällä meidän "lihassamme" kiinni. Ja, sen Jumalakin tietää. Senkin vuoksi Hän asetti avioliiton suojaksemme;
1 Kor.7:5:
"Älkää vetäytykö pois toisistanne, paitsi ehkä keskinäisestä sopimuksesta joksikin ajaksi, niin että olisitte vapaat rukoukseen ja sitten taas tulisitte yhteen, ettei saatana teitä kiusaisi teidän hillittömyytenne tähden".
Sain lopulta puolison, jonka kanssa uskalsin rakentaa perhe-elämää luottamuksessa. Joitakin haavoja käsittelen yhä. Eivät ne ole minnekään kadonneet. Loppuun asti olen vajavainen ja tarvitsen Jumalan kosketusta elämääni. Ja, niin tarvitsee jokainen haavoitettu.
Sinkkunakin voi löytää elämälleen merkityksen. Seksi ei ole ydinasia. Ei ainakaan kristityn päämäärän kannalta. Seksuaalisuutemme puhkeaa kukkaan silloin, kun tiedämme, keitä me olemme Kristuksessa. Sillon meillä on turva ja päämäärä. Hän järjestää elämämämme parhaiten; tietää alkumme ja loppumme. Joku viisas onkin sanonut: "Ellet osaa olla yksin, et osaa olla toisenkaan kanssa".
Raamattu puhuu myös ihmisistä, jotka ovat jo kohdusta asti avioliittoon kelpaamattomia, tai jotka ihmiset ovat tehneet sellaisiksi; Matt.19:12.
Miksi nuoret eivät suosi avioliittoa enää tänään? Onko sitoutumisemme ihmissuhteisiimme vaikeaa, ja mitkä tekijät siihen vaikuttavat?
Mikä sinkkuudessa puhututtaa? Onko seksi yliarvostettua tänään?
VASTUULLISUUS
Seksin kokemisen tulee olla turvallista. Siinä molempien osapuolien on kannettava vastuunsa. Avioliitossa sekin on mahdollista. Puolisoiden on kyettävä sitoutumaan ajatukseen yhteisestä lapsesta, kun sen aika tulee.
Ehkäisy on tärkeä hoitaa. Jokaisen lapsen olisi saatava olla toivottu ja rakastettu. Mikäli yhteistä varmuutta perheen perustamisesta ei ole, on parempi käyttää ehkäisykeinoja.
Kaikki naiset eivät suosi kuparikierukkaa, koska siihen liittyy jonkinlainen "abortoiva" vaikutusmekanisminsa. Hormonikierukka on toisille parempi vaihtoehto. Joitakin kierukan, ja yleensäkin ehkäisykeinojen käyttö, puhuttelee eettisesti. Niistä saa kuitenkin paljon tietoa tänä päivänä.
Monelle uskovalle nuorelle seksuaalisuus ja siihen liittyvät kysymykset ovat suuri haaste, etenkin jos muu perhe ja/tai ystävät eivät tue häntä kysymyksissään. Esiaviolliset suhteet ovat huolestuttavasti lisääntyneet.
Miksi on tärkeää, että lapsi on toivottu ja rakastettu syntyessään? Mikä ehkäisykeinoista tuntuu itselleni parhaimmalta; ja miksi? Onko ehkäisy eettisesti oikein?
VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!
Kommentit