MAALLINEN LAKI JA SEN SÄÄTÄJÄT: RAAMATUN VALOSSA

Maallinen oikeuslaitos ja valtiolliset lainsäätäjät ovat saaneet käskyn Ylimmältä taholta. Tätä emme aina ymmärrä. Me erotamme helposti maallisen ja hengellisen lain toisistaan. Raamattu opettaa kuitenkin, että kaikesta on kerran tehtävä tili Jumalalle, kaikkien lakien Asettajalle. (Room.13:1; Snl. 8:16). 

1 Piet. 4:5Mutta heidän on tehtävä tili hänelle, joka on valmis tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.

MAALLINEN LAKI

Maallinen laki pitää yllä yhteiskunnallista järjestystä. Se tähtää oikeudenmukaisuuteen ja siihen, että jokaisen olisi turvallista ja hyvä elää. 

1 Kor. 15 luku:

45 Niin on myös kirjoitettu: "Ensimmäisestä ihmisestä, Aadamista, tuli elävä sielu"; viimeisestä Aadamista tuli eläväksitekevä henki.
46 Mutta mikä on hengellistä, se ei ole ensimmäinen, vaan se, mikä on sielullista, on ensimmäinen; sitten on se, mikä on hengellistä.
47 Ensimmäinen ihminen oli maasta, maallinen, toinen ihminen on taivaasta.
48 Minkäkaltainen maallinen oli, senkaltaisia ovat myös maalliset; ja minkäkaltainen taivaallinen on, senkaltaisia ovat myös taivaalliset.


AVIOLIITTO 

Room. 7:2: Niinpä sitoo laki naidun vaimon hänen elossa olevaan mieheensä; mutta jos mies kuolee, on vaimo irti tästä miehen laista.

Maallinen laki tulee siis ensimmäisenä. Se koskettelee ihmiselämää tällä horisontaalisella eli näkyväisellä / tämänpuoleisella tasolla. 

Avioliittokysymyksessä Jumala on säätänyt, että tämänpuoleisesti Hänen asettama lakinsa sitoo naidun naisen hänen mieheensä koko hänen eliniäkseen. Tämä on siis Jumalan antama maallinen laki suhteessa avioliittoon. Ja, Hän (Jeesus) jatkaa; 

Mark.10

9 "Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."
10 Ja heidän mentyään huoneeseen opetuslapset taas kysyivät häneltä tätä asiaa.
11 Ja hän sanoi heille: "Joka hylkää vaimonsa ja nai toisen, se tekee huorin häntä vastaan.
12 Ja jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, niin hän tekee huorin."

Jeesus ei ohjeistanut vain seurakuntaa, sillä asiaa tivattiin Häneltä koko juutalaisen kansan tiimoilta (fariseukset). 



Sen sijaan käsky avioitua "Herrassa" koskee Kristuksen ruumista eli Seurakuntaa kokonaisuudessaan. Raamattu ei tunne seurakuntaa erillään Hänestä.  Apostoli Paavali opetti tästä:" Vaimo on sidottu, niin kauan kuin hänen miehensä elää, mutta jos mies kuolee, on hän vapaa menemään naimisiin, kenen kanssa tahtoo, kunhan se vain tapahtuu Herrassa"; 1 Kor. 7:39. 

1 Kor.11:11: Herrassa ei kuitenkaan ole vaimoa ilman miestä eikä miestä ilman vaimoa.



Me tiedämme, että maallista lakia rikotaan. Sitä varten on olemassa valvova tuomioistuin. Sen tehtävä on rangaista lainrikkojia ja palauttaa ihmiset lainkuuliaisuuteen. 

MAALLINEN ON MAASTA

Maallisen lain alaisuudessa olevat ovat kuitenkin Sanan mukaan sielullisia, elleivät he elä hengellisessä todellisuudessa. Hengellinen laki on tullut pelastajaksi Kristuksessa ja vapauttamaan meidät maallisen lain heikkoudesta ja kyvyttömyydestä puhdistaa meidät. 



Yhä tänään on tämä voimassa: Millaiset ovat maalliset ihmiset, sellaiset ovat lakimmekin. Me voimme kuitenkin kristittyinä vaikuttaa paljon; suolan on oltava kirpeää. Hengelliset tulee tutkia hengellisesti, maalliset maallisesti. Seurakunnalle laki on aina hengellinen. 

KOVASYDÄMISYYS KÄYTÄNNÖSSÄ

Mooses sääti juutalaisille erokirjan sen vuoksi, että he olivat kovasydämisiä vaimojaan kohtaan. He saattoivat hylätä vaimonsa jopa sen vuoksi, että vaimo poltti ruuan pohjaan. 
Sen sijaan, että ihmiset olisivat rakastaneet Jumalaa ja osoittaneet Hänen laeilleen kunnioitusta, he valitsivat toisen tien. He halusivat lakeja, jotka antaisivat heille luvan vaeltaa sielullisten halujensa mukaan. Tämä sama toistuu myös tänään. 


"Ja sitä minä rukoilen, että teidän rakkautenne tulisi yhä runsaammaksi tiedossa ja kaikessa käsittämisessä, voidaksenne tutkia, mikä paras on, että te Kristuksen päivään saakka olisitte puhtaat ettekä kenellekään loukkaukseksi, täynnä vanhurskauden hedelmää, jonka Jeesus Kristus saa aikaan, Jumalan kunniaksi ja ylistykseksi". Fil. 1:9-11

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Kommentit

Suositut tekstit