SYRJÄYTYNEET JA SYRJÄYTYMISEN ESTÄMINEN KRISTINUSKON NÄKÖKULMASTA -HUOMIOIDAANKO KUINKA KOTIKAUPUNGISSAMME?

TAUSTAA KIRJOITTAJASTA 

Sain tehtäväkseni miettiä otsikon aihetta kristinuskon näkökulmasta. Olen yhdeltä koulutukseltani teologi. Olen lukenut teologiaa Suomen Vapaakirkon teologisessa opistossa yhteensä viisi vuotta. Käytännön seurakuntatyötä olen tehnyt useita vuosia paikkakunnallani Ikaalisissa sekä osallistunut paikalliseen päätöksentekoon kahden valtuustokauden verran. Puolueeni on kd. 

Olen perheenäiti, puoliso sekä sosiaali- ja terveysalan työntekijä. Jossakin mielessä lukeudun myös paikkakuntamme pienyrittäjiin, sillä omistan hevostallin, minkä yhteydessä olen tehnyt muun työni ohella pienimuotoista sosiaalipedagogista hevostoimintaa. 

SYRJÄYTYMINEN TÄNÄ PÄIVÄNÄ

Syrjäytyminen tänä päivänä on uhkana kaikille ihmis- ja ikäryhmille.  Yksi suuri syy on se, että ihmiset ovat pitkälti siirtyneet sähköiseen viestintään ja muunlaiset kontaktit toisiin ovat vähentyneet. Lisäksi syrjäytymistä aiheuttavat ihmisten erilaisuuteen vaikuttavat tekijät, joita on lukemattomia. Sanotaanko, että meitä ihmisiä jaottelevia tekijöitä on viime vuosikymmeninä tullut roimasti lisää. Elämme tässäkin mielessä suurten haasteiden aikaa. 

SYRJÄYTETTY KANSA

Raamattu puhuu syrjäytymisestä erilaisten kertomustensa kautta. Israelin kansa oli aikoinaan Egyptin orjuudessa ja eli täysin ruoskijainsa armoilla. Juutalaiset joutuivat rakentamaan Faaraolle kaupunkia raskaimman kautta. Toisaalta orjuutettujen identiteetti oli vahva.  Kansa kesti kaiken kokemansa yllättävän hyvin. Se jopa lisääntyi orjuuttajaansa vilkkaammin. Lopulta egyptiläiset ajoivat sen pois. 

Miksi juutalaisten identiteetti oli niin vahva? 

# Se rakentui vahvaan luottamukseen; Jumala oli kansansa turva. 

# Perheyhteys oli vankkumatonta. 

# Työntekoa arvostettiin. 

Tässä kolme tekijää, jotka pätevät yhä.  Syrjäytymisen vaara ja selviytyminen sen keskellä vaarantuvat aina, kun nämä ihmiselämän elementit murretaan.  Tämä näkyy, ikävä kyllä, myös meillä. 

RAHANMAHTI

1 Tim.6:10: Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla.

Rahan mahti on murrettava syrjäytymisen estämiseksi. Meillä on vaara päätöksenteossamme asettaa punnukset tässä suhteessa epätasapainoon. Egyptiläiset eivät olleet valmiit antamaan omastaan; päinvastoin he käyttivät muukalaisia hyväkseen, rakentamaan kaupunkia vain itselleen. Sellainen hyväksikäyttö oli tietenkin tuomittavaa. 

Jaak. 2: 6: 

Mutta te olette häväisseet köyhän. Eivätkö juuri rikkaat teitä sorra, ja eivätkö juuri he vedä teitä tuomioistuimien eteen?

Raamatun varoitukset kohdistettiin usein rikkaille sortajille. Ne, jotka eivät itse elä puutteessa, ovat harvoin valmiita jakamaan omastaan. 

Luuk.6:38: "Antakaa, niin teille annetaan. Hyvä mitta, sullottu, pudistettu ja kukkurainen, annetaan teidän helmaanne; sillä millä mitalla te mittaatte, sillä mitataan teille takaisin."

Minäkin ikaalislaisena voin kysyä tänään: 

-Onko minulla näkökykyä jakamiseen? Annammeko kotikaupungissamme ensisijaisesti niille, jotka ovat kaikkein köyhimpiä ja sorretuimpia? Vai, onko järjestelmämme ahnas keräämään "omaan pussiinsa"? 

Köyhyyden taustalla on usein päihde- ja mielenterveysongelmia. Voi olla kaikenlaista traumaa perheissä.  

-Olemmeko alttiit haalimaan vain kaikenlaista viihdykettä ja tukemaan siihen liittyviä asioita; vai otammeko huomioon ihmisten syvimmät tarpeet? 

JUMALAN LUPAUS 

Kristinuskon näkökulmasta siunaus luvataan niille, jotka auttavat kaikkein köyhimpiä ja kurjimpia. 

Snl. 14:31: Joka vaivaista sortaa, se herjaa hänen Luojaansa, mutta se häntä kunnioittaa, joka köyhää armahtaa.

KYSYMYKSIÄ VIIKKOOMME: 

- Onko minulla saanut syntyä luottamusta; ennen kaikkea Jumalaan; mutta myös muihin kaupunkimme auttaviin tahoihin?  

- Mikä horjuttaa keskinäistä luottamustani kanssaihmisiin, työnantajaan, ystäviin, perheenjäseniin? 

- Miten voisimme estää yhteyden katkeamista esim. perheessä, eri yhteisöissä; entäpä ikaalislaisessa päätöksenteossa? 

- Koetaanko meillä ulkopuolisuutta? 

- Millä tavoin voimme tehdä työtä hyvinvointimme eteen?  

- Mistä identiteettimme rakentuu? Rakentuuko se luottamuksesta Jumalaan, vai mistä? 

- Onko meillä tarjota mielekästä työtä kaikille ikaalislaisille? 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Rukous: 

-Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen, anna anteeksi välinpitämättömyyteni ja itsekkyyteni. Opeta minua antamaan omastani tarvitseville ja kiinnittämään identiteettini yhä syvemmin Sinuun. Sinä olet Elävä Sana keskuudessamme. Siunaa kotikaupunkiani Ikaalista. Suo meidän elää niin, että jokaisen on turvallista ja hyvä olla. Aamen. 


Kommentit

Suositut tekstit