MISTÄ TUNTEE KRISTITYN?
Törmättyäni tämän asian epäselvyyteen erilaisissa keskusteluyhteyksissä somessa, minun oli pakko tarttua aiheeseen: Mitkä ovat kristityn tuntomerkit? Tajusin nimittäin, että näiden tunnistaminen on useimmilla kadoksissa. Ajatella, että nykypäivän Suomessa, missä olemme eläneet Kirkon helmassa vuosisadat, ovat näinkin selkeät asiat kadoksissa!
Toivottavasti osaan Raamattuni avulla kirkastaa asiaa. Jos en, ovat pastoriopintoni aikoinaan menneet vallan retuperälle. Otan riskin nyt kuitenkin. Antakoon Jumalan Henki viisautta tässä.
1. TULE, JA SEURAA MINUA
Jeesus kutsui, ja kutsuu yhä, ihmisiä seuraamaan Häntä.
Matt. 10:
37 Joka rakastaa isäänsä taikka äitiänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; ja joka rakastaa poikaansa taikka tytärtänsä enemmän kuin minua, se ei ole minulle sovelias; |
38 ja joka ei ota ristiänsä ja seuraa minua, se ei ole minulle sovelias. |
39 Joka löytää elämänsä, kadottaa sen; ja joka kadottaa elämänsä minun tähteni, hän löytää sen. |
Kristityn tuntomerkki on, että Hän on kiinnittynyt Kristukseen. Hän on siis tehnyt selkeän päätöksen asian suhteen; Hänestä on tullut Jeesuksen perheenjäsen ja Hän kuuluu nyt Jumalan perheeseen. Isä Jumala on ikäänkuin adoptoinut hänet.
Tiedämme, mitä adoptiossa tapahtuu. Vanhemmat ottavat täysin heille vierassukuisen lapsen ja antavat hänelle oman sukunimensä. He liittävät hänet omaan perheeseensä, sen yhdeksi jäseneksi, jolla on sen jälkeen täydet perheenjäsenen oikeudet.
Uskovan tuntee siis siitä, että hän on Jumalan lapsi ja kanssaperillinen. Se näkyy jollakin tavoin. Hän on Jumalan hyväksymä ja Hänen omansa. Raamattu puhuu Pyhän Hengen sinetistä. Jumala on merkinnyt omansa. Tähän tuntemiseen liittyy myös yksi ehto, tiesitkö sen?
2 Tim. 2:19 sanoo: Kuitenkin Jumalan vahva perustus pysyy lujana, ja siinä on tämä sinetti: "Herra tuntee omansa", ja: "Luopukoon vääryydestä jokainen, joka Herran nimeä mainitsee".
Raamattu on täynnä tällaisia ihania lupauksia, joihin sisälle pääseminen edellyttää aina vastavuoroisuutta. Kyseessä on siis SUHDE. Kuten tiedämme, ovat ihmissuhteemmekin aina vastavuoroisia. Suhteessa molemmat osapuolet tekevät oman osuutensa, jotta suhde voi säilyä hengissä.
KYSYMYKSIÄ:
Onko minulla sellainen suhde Isä Jumalaan, että voin sanoa olevani vastavuoroisessa suhteessa Hänen kanssaan? Koenko tulevani kuulluksi ja nähdyksi? Mitä Jeesus minulle henkilökohtaisesti merkitsee? Olenko lähtenyt seuraamaan Häntä, vai tyydynkö katselemaan vain sivusta?
2. OPPIKAA MINUSTA
Toinen tärkeä asia on opetus ja se, millainen on kasvumme. Raamattu puhuu paljon kristityn kasvusta ja vaelluksesta. Se puhuu kodista ja seurakunnasta.
Apostolit, rakentaessaan seurakuntaa Kristus-kalliolle, saivat tehtäväkseen vakiinnuttaa seurakunnan ja sen elämän maailmassa. Sen tuli olla eräänlainen lippulaiva ja esikuva kaikille kansoille. Evankeliumia levitettiin seurakunnista käsin.
Jeesus on ehtymätön lähde oppimiselle. Kristityn tulee jatkuvasti olla liikkeellä oppiakseen lisää ja olemaan utelias kuin pieni lapsi. On vaarallista tulla niin oppineeksi, ettei enää koe tarvitsevansa mitään. Voimme aina oppia uutta. Elämämme täällä ei tule koskaan valmiiksi.
Kristitty ymmärtää, että jokainen Jumalan lapsi on arvokas ja oppii Jumalan Sanasta. Seurakunnassa on erilaisia tehtäviä. Joillekin on annettu myös vastuu opettaa Sanaa toisille. Se onkin kaikkein vastuullisin tehtävä, joka velvoittaa haltijaltaan paljon. Sanan opettajaksi ei ryhdytä. Siihen on oltava erityinen kutsu Jumalalta. Ja, samoin on muidenkin tehtävien kohdalla. Efe. 3:7; 1 Kor. 12:10; Apt. 13:2; Room. 8:30.
Voin tunnistaa kristityn myös tehtävien ja kutsun perusteella. Tänä päivänä tällaista vierastetaan. Mutta, apostolit olivat tässä rohkeita. He aloittivat julistuksensa aina ilmoittamalla, keitä he olivat Kristuksessa.
1 Kor. 1.luku :
1 Paavali, Kristuksen Jeesuksen kutsuttu apostoli Jumalan tahdosta, ja veli Soostenes 2 Korintossa olevalle Jumalan seurakunnalle, Kristuksessa Jeesuksessa pyhitetyille, jotka ovat kutsutut ja pyhät, ynnä kaikille, jotka avuksi huutavat meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen nimeä kaikissa paikkakunnissa, niin omissaan kuin meidänkin.
Jumalan kutsu näkyy myös aina siinä, mitä jälkeä se jättää. Palaute on siis tärkeä; 1 Kor. 9:2:
"Jos en olekaan apostoli muille, olen ainakin teille; sillä te olette minun apostolinvirkani sinetti Herrassa".
On varma, että Jumala kutsuu yhä tänäänkin. Hän varustaa ja valtuuttaa omiaan. Tunnistamme kutsutut yhä. Heillä on auktoriteetti ja valtuutus itse Isä Jumalalta. He ovat liikkeellä Kristuksen hengessä. Tämä Henki on Totuuden Henki. Siihen voimme luottaa.
Psalmi 119: 160:
Sinun sanasi on kokonansa totuus, ja kaikki sinun vanhurskautesi oikeudet pysyvät iankaikkisesti.
Jes. 11:5:
Vanhurskaus on hänen kupeittensa vyö ja totuus hänen lanteittensa side.
Joh. 17:17:
Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus.
KYSYMYKSIÄ:
Olenko saanut opetusta kristilliseen kasvuun? Olenko säilyttänyt avoimen ja terveen kriittisen innon opiskella Raamattua? Rukoilenko ja etsin elämässäni Jumalan tahtoa? Olenko mukana rakentamassa Jumalan valtakuntaa Seurakunnan välityksellä? Ymmärränkö, että Jeesus on yhtä Sanansa kanssa, eikä taistele itseään vastaan?
3. KULJE KOHTI PÄÄMÄÄRÄÄ
Kristityn tuntee myös siitä, että hänellä on päämäärä. Hän ei ole kiinnittynyt tähän maailmaan. Jälleen törmäämme lupaukseen, missä meillä on osuutemme, Luuk. 12:
31 Vaan etsikää Jumalan valtakuntaa, niin myös nämä teille annetaan sen ohessa. |
32 Älä pelkää, sinä piskuinen lauma; sillä teidän Isänne on nähnyt hyväksi antaa teille valtakunnan. |
Kun etsimme ensisijaisesti Jumalaa ja Hänen vanhurskauttaan, meille luvataan kaikki muu sen ohessa. Jumala on luvannut pitää huolen omistaan. Hänen perheväkensä ei ole heitteillä tai uhohduksissa.
KYSYMYKSIÄ:
Näkyykö minun elämässäni Jumalan huolenpito jollakin tavoin? Luotanko Häneen? Ja, mitä se tarkoittaa käytännössä? Kun teen valintoja elämässäni, ajattelenko silloin vain tätä aikaa, vai mietinkö mitä ne merkitsevät ikuisuuteni kannalta?
VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!
Kommentit