TERVEET ESIKUVAT

Muutamien  käymieni keskustelujen jälkeen päätin kirjoittaa opetuksen esikuvista. Millaiset esikuvat ovat sellaisia, joita kannattaa ottaa elämäänsä; mitä Raamattu niistä opettaa?

1 Tess. 1:  

1 Paavali ja Silvanus ja Timoteus tessalonikalaisten seurakunnalle Isässä Jumalassa ja Herrassa Jeesuksessa Kristuksessa. Armo teille ja rauha!
2 Me kiitämme Jumalaa aina kaikkien teidän tähtenne, mainiten teitä rukouksissamme, sillä lakkaamatta
3 me Jumalamme ja Isämme edessä muistamme teidän työtänne uskossa ja vaivannäköänne rakkaudessa ja kärsivällisyyttänne toivossa Herraamme Jeesukseen Kristukseen,
4 tietäen, veljet, te Jumalan rakastetut, teidän valitsemisenne:
5 että meidän evankeliumimme tuli teidän tykönne, ei ainoastaan sanana, vaan myös voimana ja Pyhässä Hengessä ja suurella varmuudella-niinkuin tiedätte, millaisia me olimme teidän keskuudessanne, teidän tähtenne-
6 ja teistä tuli meidän seuraajiamme ja Herran, kun suuressa ahdingossa otitte sanan vastaan ilolla Pyhässä Hengessä,
7 niin että te olette tulleet esikuviksi kaikille uskoville Makedoniassa ja Akaiassa.

Apostoli Paavali opettaa, että esikuvilta odotetaan tiettyjä Hengen hedelmiä, mm. kärsivällisyyttä, uskollisuutta, uskoa ja rakkautta.(Gal.5:22). Ihmisen toivon tulee olla ankkuroitu Kristukseen, Jumalan Poikaan. Ei ole siis ollenkaan yhdentekevää, millaisia esikuvia me elämässämme hyväksymme. 


Terveiden esikuvien elämässä näkyy jollakin tapaa Jumalan voima.  Siinä ei ihminen ota itse itselleen kunniaa, vaan kunnia annetaan Jumalalle. 

Joh.7:18:
Joka omiaan puhuu, se pyytää omaa kunniaansa, mutta joka pyytää lähettäjänsä kunniaa, se on totinen, eikä hänessä ole vääryyttä. 

Rakkaudesta on väännetty tänä päivänä mitä ihmeellisempiä tarinoita. Todellinen rakkaus on uskollinen ja uhrautuvainen. Sellainen on lähtöisin Jumalasta, sillä Jumala on rakkaus. 



JOHTAJAT ESIKUVINA

Hepr. 13:7 sanoo: "Muistakaa johtajianne, niitä, jotka julistivat teille Jumalan sanaa. Pitäkää mielessänne, miten he elämänsä elivät, ja ottakaa heidän uskonsa esikuvaksenne".

Ja heprealaiskirje jatkaa: 
8 Jeesus Kristus on sama eilen ja tänään ja iankaikkisesti.
9 Älkää antako monenlaisten ja vieraiden oppien itseänne vietellä; sillä on hyvä, että sydän saa vahvistusta armosta eikä ruuista, joista ne, jotka niitä menoja ovat noudattaneet, eivät ole mitään hyötyneet.

Jumala ei muutu, kuten me ihmiset muutumme.  Tämä tulee ilmi jakeesta 8.  On monenlaista viettelystä maailmassa; meitä houkutellaan lähtemään mukaan erilaisten oppien ja ilmiöiden matkaan. On kyettävä arvioimaan, mikä on lähtöisin Jumalasta. 

Jos joku opettaa vaikkapa sielunvaelluksesta ja jälleensyntymisestä; sellainen oppi ei löydy Raamatusta. Jumala on antanut meille yhden ainoan elämän. 




On surullista, jos meille opetetaan johtajiemme taholta jotakin muuta kuin mitä Raamattu opettaa.  Luin juuri erään kirkonmiehen opettavan nuorille, kuinka Tarot-kortit ovat hyväksyttäviä.  Tällaista opetusta Sana ei tue: sellainen opetus voidaan lukea noituuden harjoittamisen piiriin. 

On kiinnitettävä huomio kunkin elämän esimerkkiin.  Millainen on vaellus?  Kuinka ihminen pitää huolta esim. kaikkein lähimmistään. Raamattu opettaa, että ellei seurakunnan palvelija hoida omaa kotiaan, hän on uskotontakin pahempi. 


1 Tim. 5:8:
Mutta jos joku ei pidä huolta omaisistaan ja varsinkaan ei perhekuntalaisistaan, niin hän on kieltänyt uskon ja on uskotonta pahempi.

PROFEETAT ESIKUVINA

Jaak.5:
10 Veljet, ottakaa vastoinkäymisten kestämisessä ja kärsivällisyydessä esikuvaksenne profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä. 

Jeesuksen veli Jaakob kehoittaa uskovia ottamaan esikuviksi profeetat, kun on kyse vastoinkäymisistä ja kärsivällisyydestä. Tätä ei tarvitse ihmetellä, sillä kun luemme Raamattua, voimme nähdä, kuinka profeetat joutuivat kohtaamaan matkallaan monenlaista vastustusta ja esteitä.  He joutuivat ristiinnaulitsemaan oman lihansa himoineen ja haluineen, kun toimivat Jumalan äänitorvina kulloisenakin aikakautena. 


Profeetat olivat kärsivällisiä odottaessaan sanomansa täyttymistä.  He eivät kuitenkaan antaneet periksi, vaikka olosuhteet eivät heti antaneet osviittaa siitä, että jotakin alkaisi todenteolla tapahtua. He eivät kiiruhtaneet Jumalan edelle, vaan odottivat Hänen aikaansa. 

Me voimme ottaa elämäämme terveitä esikuvia, ettemme täytä elämäämme kaikella turhalla.  Väärät esikuvat vinouttavat uskoamme ja sokaisevat meidän päämäärämme. Siksi on oltava tarkkana. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena
Kirjoittaja toimii vapaaehtoistyössä Parannuksenteon ja Pyhyyden Palvelustyö, Suomi ry:ssä. 

Kommentit

Suositut tekstit