KELPO VAIMO : RAAMATUN OHJEITA VAIMOILLE JA SELLAISIKSI HALUAVILLE

Raamatusta löytyy kelpo vaimon ylistys Sananlaskujen kirjan luvusta 31; sanat ovat Lemuelin Massan kuninkaan äidin antamia ohjeita pojalleen: 


10 Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiä paljon kalliimpi.
11 Hänen miehensä sydän häneen luottaa, eikä siltä mieheltä riistaa puutu.
12 Hän tekee miehellensä hyvää, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä.
13 Hän puuhaa villat ja pellavat ja halullisin käsin askartelee.
14 Hän on kauppiaan laivojen kaltainen: leipänsä hän noutaa kaukaa.
15 Kun yö vielä on, hän nousee ja antaa ravinnon perheellensä, piioilleen heidän osansa.
16 Hän haluaa peltoa ja hankkii sen, istuttaa viinitarhan kättensä hedelmällä.
17 Hän voimalla vyöttää kupeensa ja käsivartensa vahvistaa.
18 Hankkeensa hän huomaa käyvän hyvin, ei sammu hänen lamppunsa yöllä.
19 Hän ojentaa kätensä kehrävarteen ja käyttelee värttinää kämmenissään.
20 Hän avaa kätensä kurjalle, ojentaa köyhälle molemmat kätensä.
21 Ei pelkää hän perheensä puolesta lunta, sillä koko hänen perheensä on puettu purppuravillaan.
22 Hän valmistaa itsellensä peitteitä; hienoa pellavaa ja punapurppuraa on hänen pukunsa.
23 Hänen miehensä on tunnettu porteissa, maanvanhinten seassa istuessansa.
24 Hän aivinapaitoja tekee ja myy, vöitä hän kauppiaalle toimittaa.
25 Vallalla ja kunnialla hän on vaatetettu, ja hän nauraa tulevalle päivälle.
26 Suunsa hän avaa viisauden sanoihin, hänen kielellään on lempeä opetus.
27 Hän tarkkaa talonsa menoa, eikä hän laiskan leipää syö.
28 Hänen poikansa nousevat ja kiittävät hänen onneansa; hänen miehensä nousee ja ylistää häntä:
29 "Paljon on naisia, toimellisia menoissaan, mutta yli niitten kaikkien kohoat sinä".
30 Pettävä on sulous, kauneus katoavainen; ylistetty se vaimo, joka Herraa pelkää!
31 Suokaa hänen nauttia kättensä hedelmiä, hänen tekonsa häntä porteissa ylistäkööt.

Efe.6:10: ..."vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa". 

VOIKO MIEHESI LUOTTAA SINUUN?

Luotettava vaimo on aarre.  Avio- ja perhe-elämä ovat jakamista.  Vaimo ei voi enää kiinnittää huomiota ja tarmoaan vain omaksi parhaakseen.  Hänen on toimittava "koko talonsa " parhaaksi. Jos ennen nainen shoppaili ja hankki jotakin vain itselleen, on naimisissa olevan muutettava tapansa. 

Muistan, kuinka aikoinaan teimme oman puolisoni kanssa sopimuksen.  Sovimme yhdessä, ettemme hanki mitään tietyn summan ylittävää ostosta keskustelematta ensin asiasta.  Tämä on ollut hyvä päätös. On väärin tuhlata yhteisiä varoja, etenkin turhiin asioihin, ja aiheuttaa sellaisella huolta yhteiseen talouteen. 


Myös uskottomuus satuttaa ja on aina väärin. Oman puolison kanssa tulee kyetä keskustelemaan avoimesti ja jakamaan ilot sekä surut. Niiden jakajaksi ei saa hakea ketään suhteen ulkopuolista henkilöä, ei pomoa tai ystävää, etenkään toisen sukupuolista. Raamattu opettaa uskollisuudesta ja yksiavioisuudesta hyvin selkeästi. Kaikki muu on syntiä, josta tulee tehdä parannus.   

Hepr. 13:4:
-Avioliitto pidettäköön kunniassa kaikkien kesken, ja aviovuode saastuttamatonna; sillä haureelliset ja avionrikkojat Jumala tuomitsee. 


Meidän naisten tulee myös pukeutua siveästi, ei itseään paljastellen liian avoinaisin tai tiukasti muotojamme myötäilevin vaattein. Miehille kiusaukset tulevat silmäporttien kautta; tämä on jopa tutkittua faktatietoa.  Emme saa langettaa heitä kiusaukseen, emmekä syntiin. (1 Tim.2:9, Room.15:1).

Näillä alueilla kiusaukseen ja koetukseen joutuvien kannattaa hyvissä ajoin hakea apua itselleen rukouksessa, toisten uskovien yhteydestä ja sieltä, missä sitä suinkin on tarjolla. Sielunvihollinen tietää, mikä kullekin on se heikoin lenkki.  Sen kanssa ei pidä jäädä neuvottelemaan, eikä antaa sille yhtään siimaa. On tärkeää varustautua hyvissä ajoin, ja kuten Raamattu opettaa, tulee tehdä oma kutsumisensa lujaksi, myös meidän naisten. (2 Piet. 1:10; 1 Piet. 5:8). 

VARTIOI KIELESI

Naisen tulee kyetä olemaan viisas myös ystävyyssuhteissaan ja suhteessaan muihin perheenjäseniin.  Omaa puolisoa ei saisi parjata toisten kuullen. Suutaan tulee vartioida.  Illanistujaiset tyttöporukassa eivät koskaan saisi mennä siihen, että miehet saavat kuulla kunniansa.  Mies on vaimon pää ja ansaitsee tulla kohdelluksi sen mukaisesti.  (Efe.5:23).


Tämä on monille meille vaimoille haaste. Olemme usein kieleltämme kerkeäväisiä ja joudumme pyytelemään anteeksi puheitamme. Tärkeää on pyytää ja antaa anteeksi. Olemme opetelleet oman puolisoni kanssa siihen, ettei nukkumaan mennä ennen sovintoa. 

Snl. 15:2: -Viisasten kieli puhuu tietoa taitavasti, mutta tyhmäin suu purkaa hulluutta.

Kelpo vaimo opettaa viisaasti j. 26. 
-Suunsa hän avaa viisauden sanoihin, hänen kielellään on lempeä opetus.

Sellaiseksi naiseksi ja vaimoksi tuleminen vaatii oman aikansa.  Jokaisella on oma kutsumuksensa.  Varma on kuitenkin se, että meillä naisillakin on mahdollisuus päästä yhä syvemmälle Kristuksen tuntemisessa ja viisaudessa.  Käytetään siis kasvuaikamme oikein. Se on kaikkein tärkeintä.

1 Tim.4:8: 
-Sillä ruumiillisesta harjoituksesta on hyötyä vain vähään; mutta jumalisuudesta on hyötyä kaikkeen, koska sillä on elämän lupaus, sekä nykyisen että tulevaisen. 



AHKERUUS ENNEN KAIKKEA

Kelpo vaimon ylistys päättyy ahkeruuden ylistykseen. Kaikki ulkonainen rapistuu ja on katoavaista, mutta työnjälki pysyy.  Tämä on totta, sillä Jumala tulee palkitsemaan meidät tekojemme mukaan.  Meidän jokaisen teot tullaan punnitsemaan kerran. 

Ilm. 22:12 sanoo: Katso, minä tulen pian, ja minun palkkani on minun kanssani, antaakseni kullekin hänen tekojensa mukaan.

Katseeni pysähtyi myös tämän kauniin sikermän viimeiseen lauseeseen, j.12 Suokaa hänen nauttia kättensä hedelmiä, hänen tekonsa häntä porteissa ylistäkööt.

Näin Äitienpäivän jälkeen voimme kysyä vielä lopuksi;

 -Kuinka usein annamme äideille ja vaimoille mahdollisuuden nauttia heidän kättensä työn hedelmiä?  Mitä se tarkoittaa käytännössä? Mitä ovat ne kenenkin hedelmät? Ja, keihin tässä viitataan, kun sanotaan: 
-S u o k a a heidän nauttia...  

Jos mietimme kontekstia, missä sanat puhuttiin kuninkaalle, voimme ajatella, että kuningas kaiutti sen koko hallitsemalleen kansalleen, sisällyttäen siihen kaikki. 

Ja, yhtä kaikki, miehet porteilla, mikä tarkoittaa menestyviä miehiä,  tarvitsevat naista eli vaimoa rinnalleen.  Molempia tarvitaan. Näin on Jumalan tahto. 

Rukous:
-Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen, armahda ja anna anteeksi minun kaikki syntini ja laiminlyöntini vaimona ja  perheenäitinä.  Anna anteeksi kovasydämisyyteni, uskottomuuteni, tuhlailevaisuuteni, luulevaisuuteni, laiskuuteni ja kaikki salaisimmatkin syntini.  En ole osannut elää pyhää ja vanhurskasta elämää.  Anna minulle Pyhän Henkesi voima elää lähellä Sinua ja ottaa huomioon lähimmäiseni.  Anna minulle uusi vahva Henki ja sydän, joka odottaa Sinua.  Tahdon olla pelastettu ja uudestisyntynyt tänään.  Aamen. 

Kommentit

Suositut tekstit