SATEENKAARI-KAAPPAUS

Kertomus Nooasta on silmiämme avaava suhteessa Jumalan liittolupaukseen Kristuksessa Jeesuksessa.On tullut aika vallata nuo lupaukset takaisin. Kaari pilvissä on lupaus Hänen kansalleen päästä tuomiotta perille ja osalliseksi Jumalan lupauksista, Hänen aarteistaan.  Sen sijaan ylpeys ja kapina johtavat yhä kauemmaksi ja lopulta tuhoon. 


 1 Mooseksen kirja luku 9: 

11 Minä teen liiton teidän kanssanne: ei koskaan enää pidä kaikkea lihaa hukutettaman vedenpaisumuksella, eikä vedenpaisumus koskaan enää maata turmele."
12 Ja Jumala sanoi: "Tämä on sen liiton merkki, jonka minä ikuisiksi ajoiksi teen itseni ja teidän ja kaikkien elävien olentojen välillä, jotka teidän luonanne ovat:
13 minä panen kaareni pilviin, ja se on oleva liiton merkkinä minun ja maan välillä.


Raamattu kertoo meille, mitä Jumala tarkoitti solmiessaan liiton Nooan kanssa ja hänen jälkeläistensä kanssa. Tiedämme, kuinka vedenpaisumus tuli ja hukutti alleen kaiken elollisen Jumalan käskystä, sillä Jumala näki ihmisten sydänten pahuuden. Heidän ajatuksensa ja aivoituksensa olivat kaiken aikaa pahoja. Maa oli täynnä väkivaltaa. (1 Moos. 6. luku ). 

Raamattu kertoo, kuinka Jumala tuli tästä murheelliseksi.  Niinpä Hän päätti suvereeniuudessaan tuhota kaiken elollisen. Sen sijaan Nooan Hän katsoi hurskaaksi. Nooa oli taivuttanut sydämensä Jumalan puoleen ja oli valmis ottamaan vastaan taivaalliset ohjeistukset Häneltä. Hän ei ollut ylpeä, eikä väkivaltainen, vaan nöyrä ja tottelevainen. Tämä sydämen asenne pelasti Nooan ja hänen perhekuntansa tuomiolta. 


KYYHKYNEN

Kun Jumala sitten toteutti vihansa ja maanpiirin kaikki elollinen hukkui, lähetti Nooa kyyhkysen ottamaan selvää, joko hän voisi astua ulos perheineen kuivalle maalle. Hän joutui tekemään tämän katselmuksen muutamaankin otteeseen.  Meni aikaa ennenkuin vedet laskivat. 

1 Moos. 8. luku: 
10 Ja hän odotti vielä toiset seitsemän päivää ja laski taas kyyhkysen arkista.
11 Ja kyyhkynen tuli hänen luoksensa ehtoopuolella, ja katso, sen suussa oli tuore öljypuun lehti. Niin Nooa ymmärsi, että vesi oli vähentynyt maan päältä.
12 Mutta hän odotti vielä toiset seitsemän päivää ja laski kyyhkysen lentoon, eikä se enää palannut hänen luoksensa.



Kuten tiedämme, kuvaa kyyhkynen Raamatussa myös Pyhää Henkeä. Jumalan Henki liikkui vetten päällä luomisessa, mutta Hän on ollut liikkeellä läpi koko Raamatun.  Nooa ja hänen perheensä ei myöskään ollut yksin. Jumalan Henki oli heidän kanssaan ja valmisti heille tien tuomioiden keskellä.  Tuore öljypuun lehti kuvaa elämää ja toivoa Kristuksessa.  

Profeetta Jesaja ennustaa; Jes. 24.luvussa: 
13 Sillä niin on käyvä maan päällä, kansojen keskuudessa, kuin öljypuuta karistettaessa, kuin jälkikorjuussa, viininkorjuun päätyttyä.
14 Ne korottavat äänensä ja riemuitsevat, ne huutavat mereltä päin Herran valtasuuruutta:
15 "Sentähden kunnioittakaa Herraa valon mailla, ja meren saarilla Herran, Israelin Jumalan, nimeä".
16 Maan äärestä kuulemme ylistysvirret: "Ihana on vanhurskaan osa!" Mutta minä sanon: "Riutumus, riutumus on minun osani, voi minua: ryöstäjät ryöstävät, raastaen ryöstäjät ryöstävät!"


LOPUKSI: 

- Olemmeko ymmärtäneet, mitä Pyhä Henki tänä päivänä meille puhuu; on tullut aika etsiä Jumalaa ja Hänen pyhää tahtoaan maan päällä.  Lopunaikana ihmiset ovat, kuten he olivat Nooan päivinä, sanoo Raamattu; ja samoin on Herran tulemuksen. Matt. 24:37-38

Herra tulee tuomioineen hävittämään suuren osan kapinallisista ihmisistä maan päällä.  Tuho ei tapahdu vedenpaisumuksen muodossa, mutta Jumalalla on olemassa suunnitelma. Kaikki, mitä Raamattuun on kirjoitettu, tulee varmasti toteutumaan. 

Pyhä Henki on Elämän ja Toivon tuoja niille, jotka turvaavat Herraan ja kääntävät sydämensä totellakseen Häntä.  Nyt on tullut aika valmistautua; ei kapinassa, vaan nöyryydessä. Näin teki Nooa ja pelasti samalla muitakin. Olemmeko me valmiina tekemään saman? Kuulemaan, kun Hän puhuu meille?   

 
Ilm. 1:3: 
Autuas se, joka lukee, ja autuaat ne, jotka kuulevat tämän profetian sanat ja ottavat vaarin siitä, mitä siihen kirjoitettu on; sillä aika on lähellä! 

1 Tim. 4:16: 
Valvo itseäsi ja opetustasi, ole siinä kestävä; sillä jos sen teet, olet pelastava sekä itsesi että ne, jotka sinua kuulevat.

Nämä ovat ne kaksi öljypuuta ja ne kaksi lampunjalkaa, jotka seisovat maan Herran edessä; Ilm. 11:4.


Joh. 10:27: 
Minun lampaani kuulevat minun ääntäni, ja minä tunnen ne, ja ne seuraavat minua.

Hepr. 3: 
12 Katsokaa, veljet, ettei vain kenelläkään teistä ole paha, epäuskoinen sydän, niin että hän luopuu elävästä Jumalasta,
13 vaan kehoittakaa toisianne joka päivä, niin kauan kuin sanotaan: "tänä päivänä", ettei teistä kukaan synnin pettämänä paatuisi;
14 sillä me olemme tulleet osallisiksi Kristuksesta, kunhan vain pysymme luottamuksessa, joka meillä alussa oli, vahvoina loppuun asti.
 
Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit