KUMPPANIA ETSIMÄSSÄ

Somessa törmää usein kirjoituksiin, missä otetaan kantaa siihen, millainen tulevan aviopuolison ja kumppanin pitäisi olla. Millaisen ihmisen kanssa on hyvä jakaa elämä? Kun avioliitto solmitaan, ei voi enää pitää mitään vain itsellään. On kyettävä ottamaan huomioon yhteinen elämä mm. taloudenhoidon, ajankäytön ja lastenhoidon suhteen.

Elämää jo jonkin verran kokeneena päätin tarttua aiheeseen NYT.  Mitä asioita on tärkeä ottaa huomioon etsiessään elämänkumppania? Mitä Raamatun Sana asiasta opettaa? Tämä on varmasti askarruttava kysymys nuorille, mutta miksei myös hieman varttuneemmat voi olla em. kysymyksen äärellä...¨

Vien sinut tutkimaan kanssani Raamatun kauneinta rakkauskertomusta eli Laulujen laulua.  Nostan sen sisällöstä esiin kohdat, jotka mielestäni kertovat meille selvästi, mitä kaikkea rakkaus kätkee sisäänsä. 

 Luku 2:

1 "Minä olen Saaronin kukkanen, olen laaksojen lilja."
2 "Niinkuin lilja orjantappurain keskellä, niin on minun armaani neitosten keskellä."
3 "Niinkuin omenapuu metsäpuitten keskellä, niin on minun rakkaani nuorukaisten keskellä; minä halajan istua sen varjossa, ja sen hedelmä on minun suussani makea.
4 Hän on vienyt minut viinimajaan; rakkaus on hänen lippunsa minun ylläni.


Ensinnäkin voimme em. jakeista nähdä, kuinka rakastuneet arvioivat toisiaan. Mies näkee naisen vertaansa vailla olevana toisten naisten keskellä.  Hän on kukkanen, kun muut ovat ohdakkeita. Jokin toisessa on vedonnut häneen niin, että hänestä on tullut ylivertainen toisiin nähden.  Ja, morsian tietää tämän.  Kenelläkään toisella ei ole sijaa hänen paikalleen. Sulhanen tekee tämän selväksi.  Kukaan toinen ei ole hänelle kukkanen, jota hän hellii ja suojelee. 

Rakkaus antautuu toisen eteen.  Se palvelee ja luopuu omastaan. Tällaisen rakkauden kohteena jokainen haluaa olla. Se kuvastaa Jumalan rakkautta meihin nähden. Hän antoi ainokaisen Poikansa, ettei yksikään joka Häneen uskoo, hukkuisi, vaan saisi iankaikkisen elämän. (Joh. 3:16). 


On surullista, mikäli tällainen rakkaus tyrehtyy ajassamme. Mikä vaan voi tulla rakkauden esteeksi.  Toisen hellimisen ja suojelun sijaan me alamme elää itsekkäästi välittämättä siitä, miltä toisesta tuntuu. Erilaiset asiat muodostuvat epäjumaliksi ja vievät aikaamme toisaalle.  Se kaikki, mitä puolisot lupasivat jakaa yhdessä, jääkin nyt yhteistä huolenpitoa vaille.  Epäjumalaksi tässä suhteessa voivat tulla näennäisesti hyväksytkin asiat, kuten ystävät, työ tai ajanviete. Joskus olen miettinyt, menevätkö peräti jotkut seurakuntaelämän haasteet toisinaan puolison ja perheen edelle?  Näinhän se ei saisi olla. 

1 Tim. 5:8: 
Mutta jos joku ei pidä huolta omaisistaan ja varsinkaan ei perhekuntalaisistaan, niin hän on kieltänyt uskon ja on uskotonta pahempi. 


MAKEA HEDELMÄ

Morsian rakastaa sulhastaan sen vuoksi, kun näkee tämän elämässä makean suussa sulavan hedelmän (jae 3).  Mies, joka elää todeksi sen, minkä puhuu ja julistaa, on luotettava ja uskollinen kumppani. Mikäli sanat ja teot eivät kohtaa, on kriisi valmis. Jotkut viisaammat ovat sanoneet, kuinka kunnioitus tulee ansaita.  Yhdyn ajatukseen, sillä onhan selvä, ettei ketään voi kunnioittaa, mikäli sanat ja teot ovat ristiriidassa, tai jos elämä on epävakaata, ellei suorastaan vanhingoittavaa.  

Jälleen näemme esikuvan Kristuksessa. Hän on luotettava ja uskollinen. Hänen sanoissaan ei ole vilppiä, eikä Hän aiheuta seuraajilleen mitään vahinkoa.  Sellainen kumppani on aarre!


2 Tess. 3:3: Mutta Herra on uskollinen, ja hän on vahvistava teitä ja varjeleva teidät pahasta.

1 Kor. 1:9: 
Jumala on uskollinen, hän, jonka kautta te olette kutsutut hänen Poikansa Jeesuksen Kristuksen, meidän Herramme, yhteyteen.

Muistan, kuinka rukoilin itselleni puolisoa aikoinaan; Sanoin Herralle, että tahdon kumppanin, joka on uskollinen ja luotettava.  Tällainen rukous asettaa aina haasteen myös rukoilijalle itselleen; olenko minä uskollinen ja luotettava?  Se tullaan varmasti koettelemaan matkalla.  

Dan. 12:10: 

Monet puhdistetaan, kirkastetaan ja koetellaan, mutta jumalattomat pysyvät jumalattomina, eikä yksikään jumalaton ymmärrä tätä, mutta taidolliset ymmärtävät.


Ennen kaikkea meiltä kysytään uskollisuutta Jumalaa ja Hänen Sanaansa kohtaan.  Avioliitossa mies ja nainen tulevat yhdeksi.  Uskoontullut sen sijaan yhdistyy Kristukseen Pyhän Hengen välityksellä. Ja, Jeesus on aina yhtä Sanan kanssa. Hän on Elävä Sana. (Joh.1:1; 1:14).


RAKKAUDEN KYPSYESSÄ 

Kun rakkaus kypsyy vuosien saatossa, voidaan nähdä, kuinka molemmat puolisot ylistävät onneaan.  Mies ylistää vaimoaan sotajoukkojen sankarittarena, jopa peljättävänä sellaisena; ja vaimo näkee miehensä kymmentä tuhatta muita jalompana (Laul.l.5:10; 6:4). Sellaisessa rakkaudessa ei ole sijaa  kilpaileville osapuolille.  

Rakkaus on Jumalan lahja.  Avioliitto on ihmisparille lahja silloin, kun se on sovitettu raameihin, jotka Jumala on ihmiskunnalle antanut.  Hänen uhrautuvuutensa, uskollisuutensa ja kärsivällisyytensä haastaa meitä.



Rakkaus keskuudessamme ei ole koskaan heti valmis. Rakkauden ylistys, mitä meille Jumalan Sanassa kuvataan tutussa sanankohdassa Ensimmäisen Korinttilaiskirjeen 13. luvussa., kertoo rakkauden todellisesta luonteesta seuraavaa

-Rakkaus on pitkämielinen, lempeä, se ei kadehdi, ei kerskaa, ei pöyhkeile, ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa, ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa, ei iloitse vääryydestä, vaan iloitsee yhdessä totuuden kanssa, kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii.

Me voimme olla liian kiirehtiviä rakkauden kanssa.(Snl. 19:2).  Kun rakkaudessa tulee ryppyjä ja jännitteitä, me olemme nopeat hellittämään.  Sen sijaan Jumalan tahto on, että me kasvaisimme Häneen ja toinen toistemme kunnioittamisessa.  On ihana nähdä vanhoja pariskuntia, jotka ovat antautuneet toisilleen tällaisessa mielenlaadussa.  Sellaista voi vaikuttaa vain Jumalan Henki, kun palvelemme Häntä ehyin sydämin. 

Laul.l.8:4:
Minä vannotan teitä, te Jerusalemin tyttäret: älkää herätelkö, älkää häiritkö rakkautta, ennenkuin se itse haluaa


RAKKAUS EI KOSKAAN HÄVIÄ!
  


Kommentit

Suositut tekstit