JOOSEF - HENGISSÄPITÄJÄ

Joosef, yksi Raamatun sankareista ja Jeesuksen esikuvista, puhuu elämällään meille hyvin paljon. Kertomus Joosefista on monille jo lapsuudesta tuttu. 

PARJATTU JA KADEHDITTU UNENNÄKIJÄ

Joosef oli kadehdittu veljiensä joukossa, sillä hän oli isänsä suosikki. Israel oli saanut hänet vanhoilla päivillään. Hän oli isänsä silmäterä.Vanhemmat veljet pitivät Joosefia kerskailijana ja päättivät asettaa hänelle ansan.  Heidän sydämensä oli täynnä kateutta ja katkeruutta veljeään kohtaan.  Muistamme, kuinka lopulta veljet heittävät Joosefin kaivoon ja myivät hänet orjaksi Egyptiin. 

1 Moos. 37: 

23 Kun Joosef sitten tuli veljiensä luo, riisuivat he Joosefilta hänen ihokkaansa, pitkäliepeisen, hihallisen ihokkaan, joka oli hänen yllään,
24 ja ottivat hänet ja heittivät hänet kaivoon; mutta kaivo oli tyhjä, siinä ei ollut vettä.
25 Senjälkeen he istuivat aterioimaan. Ja kun he nostivat silmänsä, näkivät he ismaelilaismatkueen tulevan Gileadista; heidän kamelinsa kuljettivat kumihartsia, balsamia ja hajupihkaa, ja he olivat viemässä niitä Egyptiin.
26 Silloin Juuda sanoi veljillensä: "Mitä hyötyä meillä on siitä, että surmaamme veljemme ja salaamme hänen verensä?
27 Tulkaa, myykäämme hänet ismaelilaisille, mutta älköön kätemme sattuko häneen, sillä hän on meidän veljemme, meidän omaa lihaamme." Ja hänen veljensä kuulivat häntä.
28 Kun nyt midianilaiset kauppiaat menivät siitä ohitse, vetivät veljet Joosefin ylös kaivosta; ja he myivät Joosefin kahdestakymmenestä hopeasekelistä ismaelilaisille. Nämä veivät Joosefin Egyptiin.

                                                   Joosef nousi lopulta korkeaan asemaan Egyptissä.

Ihmeellisten vaiheiden kautta Joosefista tuli lopulta perheensä hengissäpitäjä ja pelastaja.  Hän nousi Egyptissä asemaan, minkä johdosta hän saattoi auttaa heitä.  

1 Moos. 45: 
4 Mutta Joosef sanoi veljilleen: "Tulkaa tänne luokseni". Ja he tulivat. Niin hän sanoi: "Minä olen Joosef, teidän veljenne, jonka myitte Egyptiin.
5 Mutta älkää nyt olko murheissanne älkääkä pahoitelko sitä, että olette myyneet minut tänne, sillä Jumala on minut lähettänyt teidän edellänne pitääkseen teidät hengissä.

Jumala ruokkii nälkäiset.

Kaikessa voimme nähdä Jumalan ihmeellisen johdatuksen. Vaikka kertomus on karu ja tuo esiin ihmisten raadollisuuden, on siinä kuitenkin toivo. Joosef on esikuva Kristuksesta. Hänetkin uhrattiin meidän tähtemme, jotta meillä olisi iankaikkinen toivo. 

Mitä kertomus meille tänään puhuu?

- Jumalan johdatus voi näyttää elämässämme outona kiirastulena ja aiheuttaa jopa vuosien tuskaa sekä omassa että läheistemme elämässä. 
Voimme joutua kysymään monta kertaa, miksi?
- Jeesus on ylösnoussut Kuningas ja ruokkii meitä matkallamme. Hän on luvannut olla kanssamme joka päivä maailman loppuun saakka. 
- Vaikka näennäisesti luulemme menettäneemme toivomme, on Jumalan Pyhä Henki liikkeellä puolestamme ja valmistaa meille pääsyn ahdingostamme. 1 Kor. 10:13; Ps. 23:5. 

Pyhä Henki johdattaa Herran omia.

-  Jumala ei hylkää meitä, vaan Hänen liittonsa pysyy. Mikään ei voi erottaa meitä Hänen rakkaudestaan, joka on Jeesuksessa Kristuksessa: 

Room. 8: 
35 Kuka voi meidät erottaa Kristuksen rakkaudesta? Tuskako, vai ahdistus, vai vaino, vai nälkä, vai alastomuus, vai vaara, vai miekka?
36 Niinkuin kirjoitettu on: "Sinun tähtesi meitä surmataan kaiken päivää; meitä pidetään teuraslampaina".
37 Mutta näissä kaikissa me saamme jalon voiton hänen kauttansa, joka meitä on rakastanut.
38 Sillä minä olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, ei enkelit eikä henkivallat, ei nykyiset eikä tulevaiset, ei voimat,
39 ei korkeus eikä syvyys, eikä mikään muu luotu voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

- Joosef ei tehnyt kompromisseja, vaan eli puhtaudessa ja pyhyydessä. Potifarin vaimo yritti houkutella häntä syntiin. Joosef joutui vankilaan naisen esittämien valheellisten syytösten tähden. Elämä totuudessa kuitenkin kannattaa! Se on Jumalan tahto. Joskus voimme joutua luopumaan omasta näennäistä vapaudestamme.

- Jumala käyttää läheisiämme ympärillämme oman tahtonsa eteenpäin viemiseksi kaikkien elämässä. Joskus ihmissuhteet voivat olla hiertäviä, tuskallisia ja vaikeita, mutta silti Jumala on kanssamme.  Meidän ei itse pidä pyrkiä niistä eroon, vaan Jumala valmistaa meille pääsyn, jotta Hänen hyvä tahtonsa pääsee toteutumaan niidenkin kautta. 

Raamattu osoittaa monessa kohdin,ettei pakoon pötkiminen ole      keino päästä käsittämään Jumalan suunnitelmaa. Joosef pysyi omassa osassaan.  Me sen sijaan yritämme monta kertaa lähteä karkuun.  

Pakoon lähteminen hankalasta tilanteesta ei ole ratkaisu kristitylle.

A
vioerot ovat huolestuttavasti lisääntyneet kristittyjenkin keskuudessa. Elämän vaikeuksissa kuvitellaan, että elämä muuttuu helpommaksi pakenemalla ja astumalla uuteen.  Tämä on valhe:  

Jumala on Jumala vaikeuksienkin keskellä. Hän voi muuttaa ahjomme palvelemaan omia tarkoitusperiään. Eihän sotaankaan lähdetä sillä mielellä, että antaudutaan välittömästi.  Ei, vaan sotilaalla on aina mielessään puolustaminen ja voitto. Kun Jumala on puolellamme, kuka voi olla meitä vastaan?

Ilman perhettään, kaunaisia veljiään ja rakastavaa isäänsä, ei Joosef olisi koskaan voinut toteuttaa Jumalan suunnitelmaa.  Ja, Jeesuksen elämä osoittaa meille toisen sarjan ihmiskohtaloita, jotka kätkeytyivät Hänen voittoisaan taisteluunsa.  Jumala oli niin jo ennalta suunnitellut: Pietari, joka kielsi kolme kertaa Jeesuksen, meni lopulta itseensä, ja hänestä tuli Kirkon perustaja. Maria, Jeesuksen äiti, koki häpeällisen alun Jeesus-lapsen synnyttämiseksi; ja Jumala siunasi lopulta myös Joosefia hänen uskollisuudestaan. Mies ei pötkinyt pakoon. 

Mitä me, minä ja sinä, tahdomme elämässämme nähdä?  Saako pääsiäisen ilosanoma Jeesuksen voitosta tulla lihaksi keskellämme. Siunattua pääsiäisen aikaa!

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Kommentit

Suositut tekstit