JULKISUUDEN KIROT

JULKISUUDEN KIROT

Julkisuus pitää sisällään hyvät ja huonot puolensa. Viime aikoina sen kiroukset ovat tulleet enemmän näkyviin. Jokaisen julkisuudessa työskentelevän on ymmärrettävä vastuunsa. Vastuu on olemassa myös niillä, jotka julkisuudessa tuovat esiin omia mielipiteitään. 

Olen pohtinut kysymystä, missä vaiheessa jokin asia tulee tai tehdään julkiseksi?  Eikö julkisuus ala aina silloin, kun suuri joukko ihmisiä tulee tietämään jonkin asian tai julkisuuden henkilön statuksen?  On olemassa julkisia virkoja ja tehtäviä.

Julkisen viranhaltijan oikeudet ovat mielestäni tänä päivänä hataralla pohjalla.  Oikein kukaan ei taida tietää, missä raja kulkee. Kun ihminen on jollakin tavoin mielletty julkiseksi persoonaksi, hänen koko elämänsä revitään auki. Eikö mikään enää suojele häntä?  Onko julkisuuden henkilö vapaata riistaa julkisuuden myllytyksessä? 

Ymmärtääkseni oikeuslaitoksen tehtävä on suojella jokaisen ihmisoikeuksia, jotka ovat perusoikeuksiltaan kaikille samat. Me peräänkuulutamme yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja tietosuojaa jokaisen kohdalla. Toteutuuko tämä?  Epäilenpä suuresti. 

Oikeuslaitos on se, joka jakaa tuomioita yhä.  Rehellisesti sanottuna on vaikea hoitaa juridiikkaa muutoin. Me yritämme kovasti, mutta luulenpa, että se on vaikeaa. Tuomiot kuuluvat yhä niiden käsiin, jotka ovat asioihin tarkoin perehtyneet.  

Vähimmäisvaatimus on mielestäni se, että noudatamme itse lakia surffatessamme julkisuudessa. Kun viemme asioita eteenpäin, pyrimme toimimaan oikein kaikkia koskevien perusoikeuksien pohjalta. 

Oikeanlainen erimielisyys on sitä, että kykenee tuomaan mielipiteensä julki astumatta toisten perusoikeuksien yli.  Silloin, kun kyse on ihmisistä, voimme ymmärtää vaikutukset ympäristöön. Yleensä negatiivinen julkisuus satuttaa laajaa joukkoa ihmisiä. Siitä kärsivät paitsi yksilöt, myös perheet ja muut läheiset, kenties kokonaiset työyhteisöt ja kaupungit. Tällöin meidän tulee kyetä tarkastelemaan tekojamme: kestävätkö kriteerimme päivänvalon? Kestävätkö ne jopa silloin, mikäli asiat viedään oikeuden käsittelyyn? 

Mitä kaikkea julkisuus meille tarkoittaakaan, suhtaudutaan siihen vakavasti.  Ei ole mitään, mikä ei tule kerran päivänvaloon!

Katja-Leena Klinga




Kommentit

Suositut tekstit