VAINO

Meillä ihmisillä on merkillinen taipumus pyrkiä muuttamaan toisiamme, mutta myös Jumalaa. Me yritämme pakottaa, manipuloida ja tehdä kauppaa, jos jonkinlaista. Jumalan edessä tällainen kaikki on uhmaa. Hän on Suvereeni Luoja ja Kaikkivaltias, joka on suunnitellut alusta lähtien kaiken omalla Viisaudellaan. 

Raamattu on siitä ihmeellinen kirja, että se on ainut kirjoitus, joka jää elämään ikuisesti.  Kaikki muut kirjoitukset ovat tulelle talletetut. Kun teen elämässäni valintoja ja päätöksiä, on tärkeä peilata niitä Raamatun valossa. Sellaiset valinnat tulevat kestämään. 

Mistä johtuvat sitten vainot Raamatun mukaan?  Mikä saa ihmiset niin sotajalalle keskenään, että voidaan puhua vainosta?  Etsin vastauksia jälleen Sanasta: 

Matteuksen evankeliumin luvussa 13 sanotaan: 

18 Kuulkaa siis te vertaus kylväjästä:
19 Kun joku kuulee valtakunnan sanan eikä ymmärrä, niin tulee paha ja tempaa pois sen, mikä hänen sydämeensä kylvettiin. Tämä on se, mikä kylvettiin tien oheen.
20 Mikä kallioperälle kylvettiin, on se, joka kuulee sanan ja heti ottaa sen ilolla vastaan;
21 mutta hänellä ei ole juurta itsessään, vaan hän kestää ainoastaan jonkun aikaa, ja kun tulee ahdistus tai vaino sanan tähden, niin hän heti lankeaa pois.

Näyttää siltä, että vainot tulevat Sanan tähden.  Ne tulevat Kristuksen tähden, joka on yhtä Sanansa kanssa: 

Joh. 1:1-2: Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. Hän oli alussa Jumalan tykönä. 

Joh. 1: 14 jatkaa: Ja Sana tuli lihaksi ja asui meidän keskellämme, ja me katselimme hänen kirkkauttansa, senkaltaista kirkkautta, kuin ainokaisella Pojalla on Isältä; ja hän oli täynnä armoa ja totuutta.

Kylväjä - vertaus puhuu meistä ihmisistä.  On niitä, jotka eivät alkuunkaan ymmärrä Jumalan puhetta. He ovat sokeita, eivätkä Jumalan Sanan vertaukset ja viisaus tavoita heitä.  He eivät voi nähdä, eivätkä kuulla. Heidän hengellinen käsityskykynsä on nollassa.  

Evankeliumia on kylvetty ihmissydämiin, jotka ovat alttiita Pahan houkutuksille.  He kääntävät pian sydämensä, intressinsä ja ajatuksensa pois Jumalasta.  Heidän sydämensä palaa kaikelle näkyväiselle ja tämänpuoleiselle. 

Lisäksi on niitä ihmisiä, jotka ovat ottaneet evankeliumin ilolla vastaan, mutta luopuvat koetuksissa.  Jokaisen usko nimittäin tullaan koettelemaan.  Sana sanoo, ettei heillä ole juurta itsessään. Mikä on tuo juuri? Room. 11. luku

16 Mutta jos uutisleipä on pyhä, niin on myös koko taikina, ja jos juuri on pyhä, niin ovat myös oksat.
17 Mutta jos muutamat oksista ovat taitetut pois ja sinä, joka olet metsäöljypuu, olet oksastettu oikeiden oksien joukkoon ja olet päässyt niiden kanssa osalliseksi öljypuun mehevästä juuresta,
18 niin älä ylpeile oksien rinnalla; mutta jos ylpeilet, niin et sinä kuitenkaan kannata juurta, vaan juuri kannattaa sinua.

Juuri on Jumala ja Hänen pyhyytensä; koko Hänen pyhä suunnitelmansa universaalisti oman kansansa Israelin ja pakanaseurakunnan suhteen.  Jumalan suunnitelma on mehevä. Se kantaa ajasta aikaan, aina ikuisuuteen saakka.  Juuri on Kristuksessa ja Hänen Sanassaan, ankuroituneena tuohon Lähteeseen, joka on ehtymätön. Ellei se riitä seurakunnalle tänään, se jää erämaahan ja kuivuuteen.  

Vaino syntyy Sanan tähden.  Kaikki ne tulevat vainotuiksi, jotka tahtovat elää jumalisesti Jeesuksessa Kristuksessa, 2 Tim. 3:12. 

MISTÄ VAINO SAA VOIMANSA JA MITÄ SE AIHEUTTAA?

Gal. 4:

29 Mutta niinkuin lihan mukaan syntynyt silloin vainosi Hengen mukaan syntynyttä, niin nytkin.
30 Mutta mitä sanoo Raamattu? "Aja pois orjatar poikinensa; sillä orjattaren poika ei saa periä vapaan vaimon pojan kanssa."
31 Niin me siis, veljet, emme ole orjattaren lapsia, vaan vapaan.

Jos kuka, niin apostoli Paavali tiesi, mitä on vaino.  Hän kertoi uskoontulonsa jälkeen olleensa suurin syntinen, sillä hän oli vainonnut ja teurastuttanut Kristuksen seuraajia.  Hän oli ollut lihallinen ja Pahan vallassa.  Hänen vaikuttimensa ei ollut rakkaus, vaan vihamielisyys ja uhma Jumalaa kohtaan. 


Syrjintä ja sortaminen eivät vielä ole vainoa. Seurakunnassakin voi esiintyä syrjintää, joka tulee kitkeä pois. Me voimme syrjiä lihallisuudessamme lähimmäistämme milloin minkäkin syyn tähden: ihonvärin,  rodun, sukupuolen, aseman tai muun sellaisen.  Vaino on enemmän. Se on asettumista vastustamaan Kristusta ja Hänen Sanaansa.  Se on uhmaa ja vihamielisyyttä Häntä ja Hänen Pyhää tahtoaan kohtaan niin, että vainoaja pyrkii tuhoamaan ja eliminoimaan vastapuolen.  

Matt. 10 kertoo lopunajan vainoista: 
21 Ja veli antaa veljensä kuolemaan ja isä lapsensa, ja lapset nousevat vanhempiansa vastaan ja tappavat heidät.
22 Ja te joudutte kaikkien vihattaviksi minun nimeni tähden; mutta joka vahvana pysyy loppuun asti, se pelastuu.
23 Ja kun teitä vainotaan yhdessä kaupungissa, paetkaa toiseen; sillä totisesti minä sanon teille: te ette ehdi loppuun käydä Israelin kaupunkeja, ennenkuin Ihmisen Poika tulee.
24 Ei ole opetuslapsi opettajaansa parempi, eikä palvelija parempi isäntäänsä.
25 Opetuslapselle riittää, että hänelle käy niinkuin hänen opettajalleen, ja palvelijalle, että hänelle käy niinkuin hänen isännälleen. Jos he perheenisäntää ovat sanoneet Beelsebuliksi, kuinka paljoa enemmän hänen perheväkeään!
26 Älkää siis peljätkö heitä. Sillä ei ole mitään peitettyä, mitä ei tule paljastetuksi, eikä mitään salattua, mikä ei tule tunnetuksi.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!


Kommentit

Suositut tekstit