SOTE-ALA EI VEDÄ

Suomi on ihmeissään, kun hoitajia ei riitä.  Vaikka olemme yksi kärkimaa maailmassa sosiaaliavun ja terveydenhuollon suhteen, me emme pärjää nyt oman kantokykymme kanssa. Surullinen dilemma.  Kymmenet tuhannet sote-alan ihmiset ovat työllistäneet itsensä muun kuin oman alansa parissa, jopa yli 70 tuhatta ammattilaista. 

Kun olen seurannut keskustelua ja katsellut nykymenoa, olen tehnyt muutamia huomiota: 

Naisvaltaisen alan vetokyky on alhaista luokkaa:

- Harva mies taitaa suostua sellaiseen, mihin monet naiset suostuvat. Kuinka moni tenttisi viiden vuoden välein vaikkapa lääkelupansa?  Tentti on vaativa, ei mikään läpihuutojuttu.  Se perehdyttää mm. lääkkeiden ominaisuuksiin ja käyttöön, rokotetietouteen ja lääkelaskuihin.  Ja, opiskelet nämä vielä tilanteessa, missä työvoimapula on korkeimmillaan, olemalla vastuussa potilaistasi ja pitämällä heidän hoidon laatunsa koko ajan mahdollisimman hyvänä. 

Tenttisitkö sinä lääkelupasi aina viiden vuoden välein?  Jos vastauksesi on kyllä; olet kenties väärällä alalla.  


Palkka ei ole noussut taisteluista huolimatta:  

- Palkka-asia ei ole vuosien taistelujen myötä muuttunut juuri miksikään. Viime aikoinakin hoitajien koronalisät ja muut palkkakuviot ovat hämmentäneet lehtien palstoja.  Miltä tuntuu hoitajien joka vuoden vaihteen jälkeen kuulla 1,0-1,5 % palkankorotuksesta, minkä liiton puheenjohtajat hymyssä suin heittävät pöytää.  Ja,  vieläpä kovan neuvottelun tuloksena. 

Sitten jotkut sanovat, etteivät päätökset kerro arvoista.Niinkö?Diplomi-insinöörien mediaanipalkka nousi viime vuonna 2,5 %.  Heidän kuukausi ansionsa ovat pitkälti yli 5000 euroa. Keskipalkka peräti 5687 euroa.  Mutta, hehän eivät olekaan tekemisissä ihmisten kanssa. Ihmiset tuottavat kaikkein vähiten. Koneet tuottavat. 

Alan asiantuntijat kärsivät luottamuspulaa:

- Sote-alan asiantuntijuutta sote-asioissa epäillään ja jopa lääkäreitä pidetään suuren luokan valehtelijoina. Koronakriisin keskellä he eivät ymmärrä mitään rajoitustoimista ja rokoteasioista.  Heidän talousosaamisensa on 0-luokkaa ja ihmihenget heidän käsissään peräti heitteillä.   

Näyttää siltä, että jotkut tietävät lääkkeiden vaikutuksista paljon paremmin. Ilman tenttejä pärjää nykyisin oikein hyvin.  Joka alalla.  Rokotteet ovat Jenkkilästä, eikä niihin voi luottaa.  Suomalainen rokotetietous joutaisi painaa villasella ja joka kylään tulisi perustaa vain suuren luokan tuulivoimapuisto saadaksemme vakauden takaisin Suomeen!

Ehkäpä jotain pitäisi tehdä ja kiireesti.  Me olemme imeneet itseemme liian kovia aineksia.  Kaikki tämä näkyy ympärillämme jo niin voimakkaasti, että herkemmän mieli järkkyy.  Näitä mielenjärkytyksestä liikkeellä olevia on paljon. Ja, ellei mitään muutosta tapahdu, tulee sote-alueen tarjonta olemaan huomattavasti kysyntää pienempi. On siis aika siirtyä pehmeämmälle puolelle!

                                                 

Katja-Leena Klinga

Slogan: " Pienen puolella ei Suurikaan horju ".

Kehitysvammaohjaaja, lähiesimies

Kd-aluevaaliehdokas nro 420 

Ikaalinen, Pirkanmaa





Kommentit

Suositut tekstit