KUINKA TURVAAMME TULEVAISUUDEN HOIDON?

Tänään aamupalapöydässä puolisoni sanoi sen tärkeimmän: "Nyt pitäisi keskittyä hoitajapulaan ja jättää kaikki muu vähemmäksi". Kuinka turvataan tulevaisuuden hoitotyö, mikäli meidänkään hyvinvointialueellamme ei riitä sen tekijöitä?  

Artikkelin kirjoittaja on kehitysvammaohjaaja, lähihoitaja ja lähiesimies Katja-Leena Klinga, joka on ehdolla pirkanmaan hyvinvointialueen valtuutetuksi nro:lla 420.  Tällä hetkellä hän työskentelee Sofiakylässä, Nokialla.  Asuinpaikka on Ikaalinen.

KD:n vaaliohjelma sanoo:

-Henkilöstön työolot on korjattava ja työn kuormitusta vähennettävä. Palkkaus ja työsuhdeasiat on saatava kuntoon ja lisättävä joustoja työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen

-Työntekijöitä on kuunneltava omaan työhön liittyvissä asioissa. Työhyvinvointiin panostaminen vähentää poissaoloja ja kustannuksia.  

HENKILÖSTÖN SAATAVUUS JA JAKSAMINEN

On tärkeää, että hyvinvointialueen muodostamisessa on mukana hoitotyön tekijöitä ja niitä, jotka ymmärtävät alan paineita monelta eri kantilta.  Itse olen työskennellyt hyvin monipuolisesti hoitoalalla:  sairaalassa, asumispalveluissa, kuntoutuksessa, yhdistyksissä, päivä- ja työtoiminnassa sekä lähiesimiehenä. Olen nähnyt arjessa työn vaativuuden ja sen vastuullisuuden. Tämän lisäksi olen nähnyt monenlaista johtamista. 

Sijaiskäytäntö on saatava tulevaisuudessa entistä joustavammaksi ja toimivammaksi.  Rekry-firmoja tulee vastuuttaa entistä enemmän huolehtimaan sijaisten välittämisen sujuvuudesta ja heidän valmiudestaan työhön.  On tärkeää, että kun sijaiset tulevat kohteeseensa, heidän osaltaan on kaikki turvallisuus- ja vastuukysymykset jo suurelta osin hoidettu, kuten mm. rokotteiden ja pätevyyksien osalta. Firmojen tulee olla vastuullisia ja luotettavia yhteistyökumppaneita hyvinvointialueen toimijoiden kanssa. 

Monet lähi- ja sairaanhoitajat tänä päivänä pestautuvat rekry-firmojen helmaan. Heillä on enemmän vapautta säädellä omia työaikojaan ja monet ovat myös palkkaukseen tyytyväisempiä. Tarvitsemme tulevaisuuden työnantajia, jotka ovat entistä joustavampia työaikojen ja työn suunnittelun suhteen. Moni hoitaja tarvitsee myös aikaa perheelleen ja muille menoilleen. Kukaan ei jaksa päivystää 24 tuntia putkeen. 

JOHTAMISEN ONGELMAT

Hoitotyön johtaminen on kriisissä.  Hoitajia on opittava kuuntelemaan heidän työssään.  Alalla on monitaitoista ja osaavaa väkeä.  Joka työssä se on tärkeää. Miksi ei myös hoitoalalla?  Työnjohdollisesti asialle on paljonkin tehtävissä.  On niitä, jotka ovat mieluummin kenttätyössä asiakkaita varten jatkuvasti saatavilla ja sitten on taas niitä, jotka hoitavat mielellään myös juoksevia ja hallinnollisia tehtäviä.  Jokaisella on kykynsä.  Muutenkin tehtävien jakaminen helpottaa työtä. Yleensä työntekijät löytävät omat ja toistensa vahvuuden yhdessä tekemällä.  Siksi on tärkeää, että ideat nousevat heidän keskuudestaan ja että heitä aidosti kuunnellaan.  

Monissa työpaikoissa hoitajat tekevät pohjatyön mm. työvuorojensa suunnittelussa.  Yleensä se toimiikin loistavasti. Samoin he pääsevät vaikuttamaan muuhun suunnitteluun ja organisoivat työpaikkansa arjen työtä.  Tällaista ei koskaan pitäisi torpata. Ammatti-ihmiset osaavat ja heihin tulee luottaa entistä enemmän.  Johtaminen ylhäältä alaspäin on historiaa. Tiimityössä on dynaamista, liikkeellä olevaa, voimaa. 

Kuten ohjelmamme sanoo, kaikki työhyvinvointiin panostaminen vaikuttaa suoraan hoitajien jaksamiseen ja vähentää poissaoloja. Myös kustannukset pienenevät, kun työntekijät voivat hyvin. Tulevaisuuden hyvinvointialueella tulee panostaa hoitotyön laatuun enemmän tällä tavoin. Hoitajien palkkaus, arvostus kaikkinensa sekä työolot on saatava sellaisiksi, että meillä riittää tekijöitä.  Ilman sitä meidän on turha puhua alueen hyvinvoinnin kasvusta ja merkityksestä.  Jokainen hoitaja on tärkeä!

"Katja-Leena on vahvalta arvopohjalta ponnistava osaava, uutta luova, suurisydäminen, laajasti hyvinvoinpalveluita ja niiden uudistamistyötä osaava vaikuttaja. Kaikkein heikoimmat ovat suurimmassa huomiossa hänen työssään. Päätöksentekoon tarvitaan hyvinvointipalveluita uudistamaan kykeneviä ja osaavia ihmisiä. Sellainen on Katja-Leena;

- Ikaalisten ex-kaupunginjoht. Janne Laine, joka toimii nykyisin Savonlinnan kaupunginjohtajana ja on myös ehdolla hyvinvointialueensa valtuustoon.



  


Kommentit

Suositut tekstit