MITÄ ON ARMOSSA ELÄMINEN?

Jälleen lempiopettajani apostoli Paavali on kuvaillut kirjeessään Tiitukselle erinomaisesti, mitä armo saa elämässämme aikaan.  

Tiit. 2. luku kertoo meille näin: 

11 Sillä Jumalan armo on ilmestynyt pelastukseksi kaikille ihmisille
12 ja kasvattaa meitä, että me, hyljäten jumalattomuuden ja maailmalliset himot, eläisimme siveästi ja vanhurskaasti ja jumalisesti nykyisessä maailmanajassa,
13 odottaessamme autuaallisen toivon täyttymistä ja suuren Jumalan ja Vapahtajamme Kristuksen Jeesuksen kirkkauden ilmestymistä,
14 hänen, joka antoi itsensä meidän edestämme lunastaakseen meidät kaikesta laittomuudesta ja puhdistaakseen itselleen omaisuudeksi kansan, joka hyviä tekoja ahkeroitsee.
15 Puhu tätä ja kehoita ja nuhtele kaikella käskyvallalla. Älköön kukaan sinua halveksiko.

Avaan nyt Paavalin tekstiä: 

1.  Armo kuuluu kaikille (jae 11)

Jumala ei tee erotusta tässä.  Jokaiselle ihmiselle tarjotaan mahdollisuutta tulla Jumalan siipien suojiin, Hänen mittaamattoman armonsa alle.  Kristuksessa Jeesuksessa tämä on mahdollista.  Hän on ilmestynyt pelastukseksi koko ihmiskunnalle.  Uskomme perustuu tähän; Se on kristillisen uskomme lähtökohta:  Jeesuksen Kristuksen kuolema ja ylösnousemus Jumalan antaman käskyvallan mukaan. On armoa tulla osalliseksi tästä pelastuksesta.  Uskossa on myös odotus, joka tähtää pelastuksen täydelliseen päämäärään: kirkastumiseen. (j.13).

Kirkastumisesta lisää tekstissä: https://katja-leena.blogspot.com/2021/10/kirkkaudesta-kirkkauteen.html

Room. 5: 
1 Koska me siis olemme uskosta vanhurskaiksi tulleet, niin meillä on rauha Jumalan kanssa meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen kautta,
2 jonka kautta myös olemme uskossa saaneet pääsyn tähän armoon, jossa me nyt olemme, ja meidän kerskauksemme on Jumalan kirkkauden toivo.

Me emme ole armon alla, mikäli emme ole ottaneet Jeesusta henkilökohtaisesti pelastajanamme vastaan.  Jeesus selvästi sanoo, että jollei joku kokoa Hänen kanssaan, hän hajottaa. Matt.12:13. 
Raamatun opetuksen mukaan armo pelastaa, kokoaa ja kasvattaa Jumalan omia (so. srk:aa). 

Evankeliumi pitää sisällään armon, joka kiteytyy Kristukseen.

Armo on ansioton, sillä tullessamme sisälle Jeesuksen Kristuksen meille lunastamaan uskon luottamukseen, me olemme täysin riippuvaiset Hänestä (Kol. 2:12, 1 Joh.2:28, Joh.15:4). 

2.  Armo kasvattaa (jae 12)

Armo kasvattaa meitä Jumalan lapsina.  Tämä monta kertaa meiltä unohtuu puhuttaessa armosta.  Kun tulemme uskoon, uudestisynnymme Pyhän Hengen kautta Jumalan lapsiksi ja meidän henkemme yhtyy Hänen Henkensä kanssa, tuo Henki alkaa vaikuttamaan meissä kasvua.  Mikäli uskoontullut ei kasva, hän jää junnaamaan paikoillaan ja on vaarana, että koko hänen uskonsa hiipuu tai hänestä tulee maallistunut, kristityn nimeä kyllä kantava, mutta hän ei näe asioita Jumalan perspektiivistä.  Tästä Jeesus antoi esimerkin puhuessaan vertauksen erilaisista maaperistä, minne kylvettiin siementä, Matt. 13. luku.

Jumalan Sana vaikuttaa erilaisissa maaperissä, so. ihmisssydämissä.

Armossa kasvamisen merkit eivät nyt olekaan kaiken salliminen ja hyväksyminen tai eläminen kuin maailman loppua ei tulisikaan.  Armossa kasvamisen merkit Paavalin mukaan ovat 
maailmallisuuden ja jumalattomuuden hylkääminen,  kaikkinainen siveys, mikä näkyy mm. pukeutumisessa (Paavali opasti seurakuntalaisia pukeutumaan siveästi ja elämään niin, ettei aiheuta toimillaan paheksuntaa tai langeta heikompia) sekä elämään kaikin puolin jumalisesti ja vanhurskaasti.  Uskovan tulee siis pukeutua Kristukseen.  Pitää Häntä esikuvanaan. Room. 13:14. 

Paavalinkin aikoina seurakunnassa saattoi esiintyä siveettömyyttä ja seksuaalista hurjastelua. Näistä apostolit varoittivat jatkuvasti ja olivat valmiit erottamaan seurakunnasta sellaiset, jotka eivät alistuneet Jumalan tahdon alle. Paavalin kirjeet kertovat näistä tilanteista hyvin suoraan ja selvästi, mm. 1 Kor. 5. luku. 

Armo kasvattaa meitä erottamaan hyvän ja pahan toisistaan. 

3. Armosta tulee julistaa rohkeasti ja oikein 
(jae 15)

Paavali kehottaa Tiitusta julistamaan rohkeasti armosta kehoittamalla ja jopa nuhtelemalla. Hän myös sanoo, ettei sellaisesta pidä tulla halveksituksi.  Paavali puhuu auktoriteetilla julistamisesta.  Auktoriteetti tulee Herralta. (King James: "with all authority").

Kuinka on tänä päivänä? Eikö harvassa ole ne julistajat, jotka uskaltavat julistaa armosta apostoli Paavalin ohjeita noudattaen? 

Armoa ei pidä väärinkäyttää. Armo on meille Jeesuksen kalliilla verellä ansaittu lahja, joka tulee vastaanottaa oikein. 

Mikäli tämä opetus armosta oli sinulle täysin uutta, toivon että annat siitä palautetta. Jumalan Sana on selkeä ja tarvitsemme opetusta lujittuaksemme yhä enemmän Häneen. Kun Jeesus saapuu noutamaan seurakuntansa luokseen, on Hänen löydettävä se kasvaneena ja juurtuneena Häneen; Pyhitettynä Hänelle. Lue: Efe.5:27. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Rukous: 

Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen, anna anteeksi, etten ole ymmärtänyt armosi syvyyttä ja kantavuutta.  Herra, se pitää sisällään kaiken.  Se antaa minun kestää kärsimykset ja vainot, jotka seuraajiesi osaksi tulevat.  

Anna, Isä, anteeksi kaikki syntini, jopa salaisimmatkin syntini.  Puhdista verelläsi kaikesta.  Aseta minut sille paikalle, missä armosi toimii kaikkein syvimmin: puhdistaen, eheyttäen ja kirkastaen.  Tyhjennä minut kaikesta omavoimaisuudestani ja taipumattomuudestani.  Anna minulle sydän, joka tottelee Sinua. 

Anna anteeksi, etten ole rohkeasti julistanut Sinun totuuttasi, vaan olen sallinut pahan voittaa.  Kiitos, että annat minulle rohkeutta yhä enemmän olla tuomassa Sinun elämääsi ja valoasi sinne, missä kuljen.  Sinun Sanasi on totuus ja valkeus tielläni ja jokaisen Sinun seuraajasi tiellä. Aamen. 

Kommentit

Suositut tekstit