ELIAS-USKO

Mitä on usko Profeettoihin ja erityisesti nyt pinnalla olevaan Eliaan (hepr. אֱלִיָּהוּ, Elijahu, "Jumalani on Jahve"), jota osa kristikunnasta odottaa? On kiistatta selvää, että on olemassa raamattutulkinta lopun ajoista, joka toteaa Profeetta Eliaan saapuvan asettamaan vielä kaiken kohdalleen. Tekstit, joihin tulkinta perustuu, löytyvät Ut:n puolelta mm. Matt.17: 11, Luuk. 1:16-17,  ja Vt:n puolelta Mal. 4:5-6: 

Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä.
Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka Jeesus suhtautui Johannes Kastajan profetaaliseen kutsuun:"Sillä kaikki profeetat ja laki ovat ennustaneet Johanneksen asti; ja jos tahdotte ottaa vastaan:hän on Elias, joka oli tuleva"; Matt.11: 13-14.

Näyttäisi siltä, että Jeesus kehotti aikalaisiaan uskomaan Johanneksen olevan tien valmistaja Hänelle. Hän antoi ihmisille vapauden ottaa hänet vastaan Eliaana tuossa historian tärkeimmässä hetkessä, missä Kristuksen pelastustyö ihmiskuntaan nähden murtautui Jumalan tahdosta esiin. 

ENTÄPÄ MEIDÄN PÄIVINÄMME?  

Voisiko olla niin, että tuollainen uskonvapaus on voimassa myös tänään?  

- Jos te tahdotte, voitte ottaa vastaan Eliaan, joka valmistaa tietä Messiaan tulolle? / Vrt. International Standard: and if you are willing to accept it, he is Elijah who is to come.

Tutkitaan hieman tätä nyt:

Mitä ensinnäkin Raamattu kertoo meille uskosta: 

2.Moos.4:1: Mooses vastasi ja sanoi: "Katso, he eivät usko minua eivätkä kuule minua, vaan sanovat: 'Ei Herra ole sinulle ilmestynyt'".

Mooseksen tehtävä Profeettana oli heti alkujaan vaikea.  Hän ei tullut kuulluksi ihmisten epäuskon vuoksi.  Jumala antoi hänelle apuja, mm. ihmeet ja veljensä Aaronin.  Eivätkä kaikki siltikään uskoneet häntä Jumalan äänitorveksi.  Ne, jotka uskoivat ja seurasivat kuuliaisina, perivät Luvatun Maan omakseen. 

Joh. 12:44: Mutta Jeesus huusi ja sanoi: "Joka uskoo minuun, se ei usko minuun, vaan häneen, joka on minut lähettänyt".

Monet sanovat, ettei tule uskoa mihinkään muuhun kuin Jeesukseen. Onko tämä kuitenkaan se raamatullinen usko koko täyteydessään?  Me tiedämme, että Johannes Kastaja oli valmistamassa tietä Jeesuksen pelastustyölle Jumalan lupauksen mukaan.  Voisiko olla niin, että on vielä aika saattaa Kristuksen täytetyn työn toinen puolikas loppuunsa?  Ja, kuitenkin pelastava usko lepää Kristuksen varassa. 

Matt. 17:11: Jeesus vastasi ja sanoi: "Elias tosin tulee ja asettaa kaikki kohdalleen". 

Jer. 35:15: Ja minä olen lähettänyt teidän tykönne kaikki palvelijani, profeetat, varhaisesta alkaen, sanoen: Kääntykää kukin pahalta tieltänne ja parantakaa tekonne, älkää seuratko muita jumalia älkääkä niitä palvelko, niin te saatte asua siinä maassa, jonka minä olen antanut teille ja teidän isillenne; mutta te ette ole kallistaneet korvaanne, ette ole kuulleet minua.

Olen aiemmin tuonut ilmi jo näkökulman evankeliumin täyteydestä ja siitä lupauksesta, mikä tulee olemaan kaiken huipentuma.  Onko niin, että viimeisen Eliaan saapuminen johdattaa meidät katselemaan tätä:

-Kirkastettu Vapahtajamme lupasi kirkastaa oman itselleen pyhitetyn morsiamensa eli seurakunnan, ja viedä sen iankaikkisiin majoihin, pois maailmaa kohtaavan vihan ja tuomion alta. (Room.5:9; 1 Tess.1:10). Olisiko tämä se kohdalleen asettaminen, missä viimein pääsemme maistamaan Elämän Puun täyteyden ja hedelmän kaikkien kansojen parantumiseksi?  

Apt. 10:43: Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta.

Mikään tai kukaan ei Raamatun lupauksen mukaan voi erottaa meitä siitä Jumalan rakkaudesta, joka on Jeesuksessa

Room.8:

38 Sillä minä olen varma siitä, ettei kuolema eikä elämä, ei enkelit eikä henkivallat, ei nykyiset eikä tulevaiset, ei voimat,
39 ei korkeus eikä syvyys, eikä mikään muu luotu voi meitä erottaa Jumalan rakkaudesta, joka on Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme.

Lopuksi:

Jumalan pyhyys vetää ihmisiä loppuun saakka parannukseen.  Raamattu sanoo, että ilman pyhitystä ei kukaan ole näkevä Herraa; Hepr. 12:14.

Kaikkina aikoina olemme nähneet vanhurskauden saarnaajansa. Ennen vedenpaisumusta oli Nooa, ennen Sodoman ja Gomorran tuhoa kaksi enkeliä pelasti Lootin perheineen tuhoutumasta kaupunkien tuomion keskellä, ennen Israelin pääsyä Luvattuun Maahan oli Mooses ja Johannes Kastaja valmisti kansaa ottamaan vastaan pelastuksen Jeesuksessa.  

Huomionarvoista on se, ettei liikehdintä missään ollut ihmisten osalta suurta. Vain pieni joukko lopulta pelastui. Nooa vei arkkiin ainoastaan oman perhekuntansa. Kaikki muut ihmiset hukkuivat. 

Jeesus on tullut kirkkaudeksi kaikille kansoille ja kansakunnille, minulle ja sinulle.  Ketään ei väkisin viedä sisälle Jumalan Sanan lupauksiin. Olemmeko me edes kiinnostuneet noista lupauksista?   

Nyt kuitenkin meiltä ollaan kysymässä: "Tahdommeko uskoa"?  Olemmeko me valmiit vastaanottamaan Messiaan, kun Hän tulee noutamaan pyhän ja itselleen puhdistetun seurakuntansa luokseen? 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!





Kommentit

Suositut tekstit