KUNINGAS SAUL: NARSISMIN HEDELMÄT

Tein aikoinaan tutkielman narsismin vaikutuksista hengellisellä kentällä.  Opiskelin tuolloin teologisessa opistossa, Hangossa. Hiljattain käteeni osui Risto Santalan kirjoittama vanhempi teos: Viitoitettua tietä (Karas-Sana, H:ki-78). Hän kirjoittaa kuningas Saulin tarinasta, avaten sitä lukijoille mm. näin: 

- "Saulin tunteet olivat ambivalenttisia; hän rakasti ja vihasi lähimpiään yhtaikaa. Lopulta viha sai yliotteen, koska jokainen ulkopuolinen vaaransi hänen mielestään hänen asemansa". 

Kuningas Saul oli Jumalan kutsuma ja valitsema kuningas. Profeetta Samuel voiteli hänet kuninkaaksi. Hän ei kuitenkaan koskaan kasvanut tehtävänsä mittaiseksi. Hän vähätteli itseään väärällä tavalla, eikä kyennyt vapautumaan oman minänsä kahleista. 

Hän myös pyrki kontrolloimaan läheisiään ja alamaisiaan jatkuvasti.  Sen sijaan, että olisi luottanut heihin, hän heitti epäilyksen varjoja jokaisen ylle. Viha ja katkeruus ajoivat häntä eteenpäin.  

Saulin heikkous oli sekin, että hän oli hyvin riippuvainen hengellisestä isästään profeetta Samuelista. Hänen kykynsä ryhdistäytyä ja ottaa vastuu itsestään sekä ratkaisuistaan olivat lapsenkengissä. Eikä Hän lopulta kyennyt menemään ollenkaan itseensä.  

MIKÄ SISINTÄMME HALLITSEE?

On tärkeää, että kasvamme Jumalan Sanan edessä jatkuvasti itseämme ja sisintämme peilaten.  Olenko minä kasvanut Vapahtajani askelissa kantamaan niitä hedelmiä matkassani, joista Raamattu kauniisti puhuu? Ja, saamallani palautteella on aina merkitystä.

Hengellinen sodankäynti ei ole leikkiä, vaan totista totta. Mekin joudumme vihollisemme kanssa vastakkain joka päivä. Vihollisemme ei ole lihaa ja verta, vaan jotakin aivan muuta.  

En usko, että kukaan meistä on mahdoton Jumalalle. Jumala murtaa ja kasvattaa omiaan, kun annamme Hänelle siihen oikeudet. Pitämällä oikeudet itsellämme ja kieltäytymällä kasvusta, me teemme hallaa Jumalan työlle. 

-

On oltava äärimmäisen varovainen ja tarkka. Ketään ei pidä diagnosoida kovin herkästi luonnehäiriöiseksi. On kuitenkin niin, että erityisen herkät ihmiset voivat aistia niitä ihmisiä ympärillään, jotka pitävät väärin valtikoin valtaa käsissään. Mutta, muistetaan, kuinka varsinaiset diagnoosit tulee jättää aina ammattilaisten käsiin. 

Jaak. 3: 

11 Uhkuuko lähde samasta silmästä makeaa ja karvasta vettä?
12 Eihän, veljeni, viikunapuu voi tuottaa öljymarjoja eikä viinipuu viikunoita? Eikä myöskään suolainen lähde voi antaa makeata vettä.
13 Kuka on viisas ja ymmärtäväinen teidän joukossanne? Tuokoon hän näkyviin tekonsa hyvällä vaelluksellaan viisauden sävyisyydessä.
14 Mutta jos teillä on katkera kiivaus ja riitaisuus sydämessänne, niin älkää kerskatko älkääkä valhetelko totuutta vastaan.
15 Tämä ei ole se viisaus, joka ylhäältä tulee, vaan se on maallista, sielullista, riivaajien viisautta.
16 Sillä missä kiivaus ja riitaisuus on, siellä on epäjärjestys ja kaikkinainen paha meno.
17 Mutta ylhäältä tuleva viisaus on ensiksikin puhdas, sitten rauhaisa, lempeä, taipuisa, täynnä laupeutta ja hyviä hedelmiä, se ei epäile, ei teeskentele.
18 Vanhurskauden hedelmä kylvetään rauhassa rauhan tekijöille.

KUNINKUUS ANNETTIIN TOISELLE

Saul, joka oli aikoinaan paistatellut kansansuosiossa ja ollut uljas ryhdiltään, joutui kokemaan surullisen lopun kuninkuudessaan. Kuninkuus annettiin toiselle. Daavid oli Jumalan sydämen ja mielenmukainen mies kantamaan kruunua.  

Jokainen pyhä kirjoitus on tallennettuna meitä varten opettamaan ja kasvattamaan meitä. (2 Tim.3:16). Nöyryys ja lempeys ovat asioita, joita voimme oppia joka päivä. Toinen toistemme kunnioittaminen ja palveleva johtajuus rohkaisevat avoimuuteen sekä luottamukseen.Vikoilemalla ja kontrolloimalla toisiamme emme voita, vaan kohtaamme häviön.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!


Kommentit

Suositut tekstit