SÄÄLIKIN ON RAKKAUTTA

Muistan aikoinaan yhden teologian opettajistani, Simo Lintisen, sanoneen meille oppilailleen: "Säälikin on rakkautta ".  Säälin tunne puuttuu ajastamme.  Ylpeys, itsekkyys ja monet muut kovat arvot ovat vallanneet alaa. 

Sodassa ei sääliä tunneta.  Kansansa vapauttaja Mooses puhui kansalleen tällaiset sanat, 5 Moos. 28:

49 Herra nostaa sinua vastaan kaukaisen kansan, joka tulee maan äärestä lentäen niinkuin kotka, kansan, jonka kieltä sinä et ymmärrä;
50 tuimakatseisen kansan, joka ei armahda vanhaa eikä sääli nuorta.


Jumalan ominaisuuksiin kuuluu sääli sorrettuja ja alakynnessä olevia ihmisiä sekä kansoja kohtaan: 

Tuomarien kirja 2:18: 
Kun siis Herra herätti heille tuomareita, niin Herra oli tuomarin kanssa ja pelasti heidät heidän vihollistensa käsistä niin kauaksi aikaa, kuin tuomari eli; sillä Herran tuli sääli, kun he voihkivat sortajainsa ja vaivaajainsa käsissä.


Kun Jeesus vaelsi maan päällä, Hän sääli usein kohtaamiaan ihmisiä. Kaivoin Raamatustani esiin muutamia sellaisia kertomuksia: 

Matt. 9:36:
Ja nähdessään (Jeesus) kansanjoukot hänen tuli heitä sääli, kun he olivat nääntyneet ja hyljätyt niinkuin lampaat, joilla ei ole paimenta.

Jeesus sääli ihmisiä, jotka harhailivat siellä täällä ilman päämäärää ja ohjausta.  Heiltä puuttui opetus Jumalan valtakunnasta ja sen aarteista.  Jeesuksen tahto oli, että ihmiset voisivat löytää Hänen Sanansa lähteille ja että jokainen voisi seurata Herraa, Jumalaansa. 


Matt.20:34: 
Niin Jeesuksen tuli heitä sääli, ja hän kosketti heidän silmiänsä, ja kohta he saivat näkönsä ja seurasivat häntä.

Mark.1:41:
Niin Jeesuksen kävi häntä sääliksi, ja ojentaen kätensä hän kosketti häntä ja sanoi hänelle: "Minä tahdon; puhdistu".

Näyttää myös siltä, että Jeesus paransi ihmisiä, koska sääli heitä heidän ongelmissaan ja vaivoissaan.  Ihmiset olivat usein täysin avuttomassa tilassa: rampoja, sokeita, jalattomia tai kädettömiä. Jeesus rakasti heitä ja tahtoi, että ihmiset voisivat tulla ehyiksi jälleen. 


Markuksen evankeliumin luvussa 8 kerrotaan, kuinka Jeesus teki ruokkimisihmeensä sääliessään nälkäistä kansaa (Mark. 8:2).  

Lopuksi: 

Jumala tuntee sääliä ihmiskuntaa kohtaan.  On totta, että Hänen säälinsä kumpuaa äärettömän suuresta rakkaudesta meihin. Jumala on Rakkaus. 

Mekin voimme ja saamme tuntea sääliä kanssaihmisiämme kohtaan ja rakastaa heitä Kristukselle.  Olkaamme tuntevia, kuulevia ja näkeviä.  Siellä, missä näemme tällaista aitoa välittämistä; siellä kulkee myös Kristus ja Isä Jumala, jakaen kaikkea hyvää lapsilleen. 

Valmistaudutaan hyvin, sillä Messias on tulossa!

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena



Kommentit

Suositut tekstit