NAISENA KUTSUTTU

Nainen, millainen hänen mielletään olevan; millaisia ominaisuuksia ja vastuita hänet on luotu kantamaan? Nainen äitinä antaa omille lapsilleen kuvan naisesta ja äitydestä. Olen pohtinut omalla kohdallani, teinkö kaikki oikein. En varmasti ole ollut siinä täydellinen, mutta olen mielestäni pyrkinyt rehellisyyteen. 

Joh.15:8: Siinä minun Isäni kirkastetaan, että te kannatte paljon hedelmää ja tulette minun opetuslapsikseni.

Haluan jälleen etsiä vastauksia Raamatusta. Ja, kertoa kuinka itse olen sanomaa kohdallani soveltanut. Haluan myös täsmentää, että uskon Jumalan olevan erittäin kutsumustietoinen kohdallamme.  Naista, kuten ei miestäkään, ole luotu yhteen muottiin.  Kaikki naiset eivät ole kotiäitejä eivätkä kaikki miehet ole sotilaita. 

NAISEN ENSIMMÄINEN KUTSU

1 Moos. 1:27: Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.

Nainen luotiin Jumalan kuvaksi.  Hän heijastaa täällä Luojaansa ja Vapahtajaansa.  Tehtävä itsessään on jo vaativa. Kuinka heijastaa Häntä ja Hänen luonteenpiirteitään, joista Raamattu meille kertoo, ja jotka Jeesus välitti meille konkreettisesti elämällä maailmassa oman kutsunsa todeksi.

Ymmärrän, kuinka kutsu on tulla yhä enemmän Kristuksen kaltaiseksi. Tulla yhä enemmän sisälle kutsuunsa sitä kautta; Viipyä Jumalan edessä ja etsiä Häntä.  Tärkein kysymys naisen elämässä tulisi olla: " Mitä Jeesus nyt tekisi "?

Jeesus on jokaisen kristityn naisen esikuva siinä, kuinka tulee elää. 

Fil. 3 luku sanoo: 

8 Niinpä minä todella luen kaikki tappioksi tuon ylen kalliin, Kristuksen Jeesuksen, minun Herrani, tuntemisen rinnalla, sillä hänen tähtensä minä olen menettänyt kaikki ja pidän sen roskana-että voittaisin omakseni Kristuksen

9 ja minun havaittaisiin olevan hänessä ja omistavan, ei omaa vanhurskautta, sitä, joka laista tulee, vaan sen, joka tulee Kristuksen uskon kautta, sen vanhurskauden, joka tulee Jumalasta uskon perusteella;

10 tunteakseni hänet ja hänen ylösnousemisensa voiman ja hänen kärsimyksiensä osallisuuden, tullessani hänen kaltaisekseen samankaltaisen kuoleman kautta,

11 jos minä ehkä pääsen ylösnousemiseen kuolleista.

12 Ei niin, että jo olisin sen saavuttanut tai että jo olisin tullut täydelliseksi, vaan minä riennän sitä kohti, että minä sen omakseni voittaisin, koskapa Kristus Jeesus on voittanut minut.

Näitä sanoja ei annettu koskaan pelkästään Paavalille, Timoteukselle tai muille apostoleille.  Ne annettiin meille jokaiselle, jotka olemme lähteneet seuraamaan Herraa. Raamatun sana on kasvatukseksi myös naisille, minullekin. 

Äitiys ja isovanhemmuus ovat vastuullisia tehtäviä.

On naisia, jotka ajattelevat, että vain papit ja sananjulistajat kykenevät elämään Raamatun sanaa todeksi. Sellainen oppi on poispantavaa! Raamatun sana on ohjenuora jokaiselle. Mikäli papit eivät ole osanneet sitä meille kertoa, nyt on aika tarttua siihen!

NAISEN TOINEN KUTSU

Naisen toinen tärkeä kutsu on tulla kumppaniksi miehelle. 1 Moos. 2:21-25.  Kun ajattelemme paratiisimaista tilaa, millainen maa oli, kun kutsu kumppanuuteen annettiin, tiedämme haasteiden lisääntyneen. Tuolloin kumppanuus oli vailla häpeää ja yhteys Luojaan molemmilla saumaton. Tänä päivänä ihmissuhteet ovat synnin turmelemia, tavalla tai toisella.   Ei ole olemassa synnitöntä ihmistä. Ainoastaan Jeesus oli synnitön loppuun saakka. 

On tärkeää etsiä Herraa elämänsä valinnoissa.

Tiedämme myös, kuinka toiset valitsevat mieluummin yksinelämisen kuin avioliiton ja perheen perustamisen. Naisen kutsu voi myös olla Herran palveleminen ilman puolisoa. Kyse on valinnasta. Valinnanvapaus on olemassa. Sitä ei Raamattukaan poissulje. 

Näyttää siltä, että Jumalan kutsu on olennainen myös kumppanuudessa. Meillä on vapaus valita kutsumme mukainen elämä tässäkin suhteessa. Jumala on kutsunut meidät rauhaan ja iloon siinä mielessä.  Avioliitossa tulee säilyä rauha molempien puolisoiden kutsun kannalta. 

Mielessäni on viime päivinä ollut naistuomari Deborah, joka vaikutti aikoinaan Israelissa jakaen neuvojaan.  Hän oli naimisissa oleva nainen, Lappidotin vaimo (Tuom.4:4).  Häntä kutsuttiin myös Israelin äidiksi. (5:7).

Maria oli kaikessa kuuliainen Jumalalle.

Olen sitä mieltä, että naisenkin on kaikkein tärkeintä kulkea Jumalan kutsussa.  Sitä pitää kunnioittaa myös kumppanuudessa. 

NAISEN KOLMAS KUTSU ( Matt.28:19)

Kolmas kutsu, minkä löydämme Raamatusta, koskee evankeliumin kutsua.  Uskon, että jokainen meistä on kutsuttu viemään evankeliumia tavalla tai toisella eteenpäin. Kaikki eivät ole tietenkään kutsutut varsinaiseen evankeliumin työhön, mutta jokainen Jumalan lapsi heijastaa Häntä elämänsä kautta, olipa sitten kaupankassa, siivooja, opettaja tai sairaanhoitaja.  Myös perheenäiti on tärkeässä roolissa evankeliumin levittämisen suhteen omille lapsilleen ja naapureilleen. 

Minä ja puolisoni Ilkka tyttäremme häissä. 

LOPUKSI:

Kuten huomaamme, nousee kutsumus ja tietoisuus siitä erittäin keskeiselle sijalle naisen elämässä. Me usein ajattelemme, että nainen on vain kumppani ja rinnallakulkIja miehelle. Jeesushan kutsui jokaisen opetuslapsensa, miehen, nimeltä seuraamaan Häntä. Miksi tämä ei olisi mahdollista myös naisen kohdalla? Jeesus kohtasi maan päällä useita naisia.  Hän mursi niitä ennakkoluuloja ja pelkoja, joita tuolloin juutalaisessa kulttuurissa oli.  Hän tahtoo murtaa niitä yhä.  

Itse henkilökohtaisesti uskon, että Jumala ilolla iloitsee jokaisesta kutsutusta naisesta, joka lähtee seuraamaan Mestariaan, maksoi mitä maksoi.  Joskus sen hinta voi olla suuri niinkuin se oli opetuslapsillakin, mutta uskonkuuliaisuudesta meitä jokaista odottaa palkinto. Palkinto, jota emme saa tässä ajassa vaan tulevassa. (1 Kor.9:24; Hepr.11:6).

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit