MITÄ PIISPA LAAJASALO PUHUI?

Piispa Teemu Laajasalo puhui tämän vuotisessa ev.lut.kirkon kirkolliskokouksessa (3.-6.8.) puheenvuorossaan kiteytetysti siitä, kuinka kirkon tulisi olla armollinen ja vastaanottaa kaikki.  Hän vetosi lausunnoillaan myös avioliittokäytännön muutosehdotukseen kirkossa. 

Olen kuullut muitakin samantyyppisiä lausahduksia. Taustalla on ajatus kirkosta koko kansan kirkkona. 

Piispuus on paimenuutta ja vastuullinen tehtävä.

Vastaavasti lauluntekijä ja teol.maisteri Pekka Simojoki sanoi puheenvuorossaan, ettei hänen omatuntonsa taivu Jumalan Sanan edessä avioliitto-opetuksen ja vihkikäytännön muutoksiin.  Jumalan Sana on niin selkeä.  Hän oli vilpittömän surullinen kahtiajaosta, mikä ev.lut.kirkossa on nähtävissä. Kirkon yhtenäisyys on kokenut haaksirikon. 

Ajattelin puheita kuunneltuani, kuinka Laajasalon puhe oli varmasti joihinkin vetoava ja aiheutti kuulijassa ajatuksen: "Niin, juuri sellainen Kristus on; kaikilla on lupa tulla". Mutta, en voi olla kiinnittämättä huomiota muutamiin seikkoihin:

Jumalan armo on totta syntistä kohtaan.  Jeesus armahti syntisen naisen, kun muut olivat valmiit hänet tuomitsemaan ja kivittämään hengiltä ajan lain mukaan.  Aviorikoksesta tavattu nainen oli tukalassa tilanteessa.  Laki määräsi teon molemmat osapuolet kuolemaan.  

Ilman Jumalan voimaa seurakuntamorsian on näännyksissä tänään.

Jeesus osoitti kuitenkin, kuinka kukaan meistä ei ole puhdas lain edessä.  Jokainen meistä ansaitsisi kuolla.  Tuomiovalta on yksin Jumalan.  Em.kertomus löytyy Johanneksen evankeliumin 8. luvusta. 

Näin on yhä.  Me kaikki ansaitsemme kuolla.  On kuitenkin olemassa toinen laki; vapauden laki Kristuksessa Jeesuksessa:

Joh. 8:

34 Jeesus vastasi heille: "Totisesti, totisesti minä sanon teille: jokainen, joka tekee syntiä, on synnin orja.
35 Mutta orja ei pysy talossa iäti; Poika pysyy iäti.
36 Jos siis Poika tekee teidät vapaiksi, niin te tulette todellisesti vapaiksi.

Vapauteen Kristus vapautti meidät!

Jaak. 1:25: Mutta joka katsoo täydelliseen lakiin, vapauden lakiin, ja pysyy siinä, eikä ole muistamaton kuulija, vaan todellinen tekijä, hän on oleva autuas tekemisessään.

Jokaisen Sanan opettajan ja kuulijan on kyettävä erottamaan toisistaan nämä lainalaisuudet.  On maallinen laki ja on taivaallinen vapauden laki Kristuksessa. Kirkko kokonaisuudessaan on tuon jälkimmäisen alaisuudessa. Vapauden laki ei tarkoita hallitsemattomuutta ja alistumista lihalle, vaan Kristuksessa se ulottuu paljon, paljon korkeammalle tasolle. 


Gal. 5:13: Te olette näet kutsutut vapauteen, veljet; älkää vain salliko vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa.

Seurakuntaelämän päätöksille ovat lähtökohtana vapauden laki ja Rakkaus. Rakkaus ei ole vain jotakin tunnetta, ei romantiikkaa, ei kiihkoa tai jonkinlaista himoa. Ei. Mihin Rakkaus kytkeytyy? Rakkaus on Jumala ja Hänen ihmeellinen Sanansa. 

Joka ei rakasta, se ei tunne Jumalaa, sillä Jumala on rakkaus; 1Joh.4:8. 

Alussa oli Sana, ja Sana oli Jumalan tykönä, ja Sana oli Jumala. Joh. 1:1

Me emme voi erottaa näitä jumalallisia ja pyhiä elementtejä toisistaan.  Sen, minkä Jumala yhdistää, sitä älköön ihminen erottako!

Jumala on Rakkaus. Etsitään siis Häntä.

Loppupäätelmät:

Jumalan armo kutsuu meitä parannukseen. Armo on siinä, että meitä jokaista kutsutaan kuolemasta elämään. Emme saa jättää armoa puolitiehen.  Kutsu tulla Jumalan lapseksi pitää sisällään myös kääntymyksen ja parannuksen. Jumalan lapseksi uudesti synnytään yhä.  

Joh. 3:3: Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: " Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: joka ei synny uudesti ylhäältä, se ei voi nähdä Jumalan valtakuntaa ". 

Uusi elämä on viaton ja puhdas Kristuksessa Jeesuksessa. Eihän pientä kapaloitua lastakaan voida syyttää mistään rikoksesta tai synnistä.  Nämä kapalot meille tarjotaan nyt armosta; Uusi puhdas vaate Hänessä. Ei liata tuota kapaloa, vaan ylläpidetään elämää Kristuksessa Jeesuksessa!

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit