KUN KÄÄRME LUIKERTELI LUOKSEMME

Käärme, joka petti ensimmäisen ihmisparin paratiisissa, oli ovela ja viekas.  Sillä oli suunnitelma, joka sai ihmiset tähän päivään saakka otteeseensa, menettämään näkökykynsä ja kuulonsa.  Jumala on joutunut puhumaan meille kuin erityisryhmille omaa kieltään, käyttäen erilaisia vertauksia ja kielikuvia. 

Matt.13:14: Ja heissä käy toteen Esaiaan ennustus, joka sanoo: 'Kuulemalla kuulkaa, älkääkä ymmärtäkö, ja näkemällä nähkää, älkääkä käsittäkö.

Paratiisin käärme petti ihmisen valheillaan. 
Käärme sai ensimmäisen ihmisparin lankeemuksen kautta lymyämään ja pakoilemaan Jumalaa. Molemmat tiesivät rikkoneensa Jumalaa vastaan.  He tiesivät tarkalleen rangaistusten koittavan. Ja, ne olivat tulossa:

Ensimmäinen rangaistus heille oli yhteyden menettäminen Jumalaan. Siihen asti he olivat seurustelleet Jumalan kanssa kasvoista kasvoihin. Yhteys oli saumaton.  He tunsivat Jumalan.  

Pienen ymmärryksen voimme asiaan saada, kun mietimme pienen lapsen luottamusta isään. Lapsi uskaltaa heittäytyä isänsä käsien varaan, vaikka sitten korkealta hyppäämällä.  Tietenkin hänen tulee ensin tuntea isänsä, sen ettei isä koskaan petä. 

Luottamus isään on lapselle tärkeää. Hengellisessä kasvussakin tämä on muistettava.

Toinen rangaistus oli naisen ja miehen välisen suhteen muuttuminen siinä mielessä, että luottamus heidän välillään mureni.  Saadakseen suhteen jonkinlaiseen tasapainoon, laittoi Jumala täytäntöön tietyt lainalaisuudet.  Näinhän ei alussa ollut.  Tiedämme, kuinka nämä lainalaisuudet hiertävät suhteitamme yhä.  Niiden kanssa oli pakko opetella elämään. 

Rangaistuksia olivat myös kova työnteko, synnytyksen kipu ja polte naisilla sekä maan saastuminen, sen maailman"Villitsijän", so. Paholaisen, valtaan joutuminen. 

KUINKA PALJON NÄEMMEKÄÄN YMPÄRILLÄMME RANGAISTUSTA

Kuinka paljon näemmekään vielä rangaistusta ympärillämme!  Vapauden evankeliumi Kristuksessa tuli vapauttamaan meidän synnin ja sielunvihollisen kourista.  Olemmeko me päässeet kuinka pitkälle?  

1 Moos. 8: 

21 Ja Herra tunsi suloisen tuoksun ja sanoi sydämessänsä: "En minä koskaan enää kiroa maata ihmisen tähden; sillä ihmisen sydämen aivoitukset ovat pahat nuoruudesta saakka. Enkä minä koskaan enää tuhoa kaikkea, mikä elää, niinkuin nyt olen tehnyt.
22 Niin kauan kuin maa pysyy, ei lakkaa kylväminen eikä leikkaaminen, ei vilu eikä helle, ei kesä eikä talvi, ei päivä eikä yö."



Kun Nooa oli selvinnyt perhekuntineen vedenpaisumuksesta kuiville, hän uhrasi kiitosuhrin Jumalalle rakentamallaan alttarilla.  Jumalan edessä uhri tuoksui suloiselle. Jumala heltyi ja päätti tuossa hetkessä, että elämä maan päällä saa jatkua.  Sen kiertokulku ei tule loppumaan. 

Kaikkein kaunein ja suloisin uhri meidän edestämme oli se, kun Jumala antoi uhrina Jeesuksen syntiemme puolesta. Se oli myös kaikkein kivuliain uhrin luovutus. Itse Jumala kärsi Poikansa tähden. Voimme vain kuvitella, kuinka paljon sen on täytynyt koskea Jumalaan.  Hän tuntee, koska mekin kykenemme tuntemaan.  Ensimmäinen ihmispari voisi kertoa Hänestä meille paljonkin. He tunsivat Hänet.

Kuten tiedämme, pahuuden ongelmaa ei Nooan kohdalla oltu vielä ratkaistu, j 21. Me emme vieläkään ymmärrä täysin Jumalan antaman uhrin arvoa.  Ja, tulemmeko koskaan täällä ymmärtämäänkään.  Mutta sen verran meidän tulisi olla perillä asioista, että Kristus tuli vapauttamaan meidät synnin ja Saatanan ikeen alta.  Paha on nujerrettu!

On silkkaa tyhmyyttä jäädä tämän ymmärtämisen ulkopuolelle. Luulenpa, että Aadam ja Eeva juoksisivat kilpaa vastaanottamaan tuon vapautuksen Hänessä.  He tunsivat Isän. Hänen rangaistuksensa teki kipeää ja aiheutti suuren häpeän. 

Gal. 5:1:
Vapauteen Kristus vapautti meidät. Pysykää siis lujina, älkääkä antako uudestaan sitoa itseänne orjuuden ikeeseen.

Gal. 5:13: 
Te olette näet kutsutut vapauteen, veljet; älkää vain salliko vapauden olla yllykkeeksi lihalle, vaan palvelkaa toisianne rakkaudessa. 

Mitä vapaus Kristuksessa meille merkitsee? Olemmeko miettineet sitä?

Minulle se merkitsee tänään mm. seuraavia asioita:

- vapautta ihmismielipiteistä
- vapautta synnin orjuudesta
- vapautta palvella Herraa kutsustani käsin
- vapautta valita ystäväni ja seurani
- vapautta olla nainen ja sellainen, miksi Jumala minut loi omalla päätösvallallaan ja luomisvoimallaan.  En väheksy sitä, vaan hyväksyn Hänen tahtonsa. 
- vapautta rakastaa
- vapautta tehdä Hänen tahtonsa
- vapautta olla antamatta minkään, esim. työn tai rahanmahdin orjuuttaa itseäni
- vapautta käsittää arvoni ja perintöni Hänessä, ne ovat lahja Jumalalta. Päämäärä on todellinen.  (Päämääräkin yritetään meiltä pimentää; emme elä tätä aikaa, vaan tulevaa varten). 

Me emme elä vain tätä, vaan tulevaa aikaa varten.

Jeesuksen sanat, Lk. 4:18"Herran Henki on minun päälläni, sillä hän on voidellut minut julistamaan evankeliumia köyhille; hän on lähettänyt minut saarnaamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen..."

Niin kauan kuin emme pääse vapaiksi Hänessä, me emme voi käsittää, mitä Jumala meille puhuu. Jumalan Henki liikkuu aina siellä, missä on vapaus: Sillä Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siinä on vapaus; 2 Kor. 3:17. 

On hyvä välillä pysähtyä miettimään, ymmärränkö minä Jumalan puheen?  Meissä on se hengellinen ihminen, ei ainoastaan tämä maallinen.  Jumala puhuu meidän hengellemme. 1 Kor. 2:15. 
Varoituksen sana: 

On tärkeää, ettemme istu sellaisessa opetuksessa, missä tätä vapautuksen evankeliumia ei kuuluteta.  Ihmissielun tarvitsee tulla tuntemaan totuus Kristuksessa.  Se on totuus ihmisen raadollisuudesta ja Jumalan Pyhyydestä. Se on totuus veren vapauttavasta voimasta, joka varmistaa meille sen, että olemme todellakin vapaita Hänessä.  Yksikään sidottu ei voi nousta maasta taivaaseen!

Mikäli meidät sidotaan palvelemaan jotakin muuta kuin Pyhää Jumalaa: lihaamme, omaa tahtoamme tai toisia ihmisiä, me emme pääse koskaan ikeen alta vapauteen.  Kaikki muu touhuaminen on turhaa. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit