MIKSI TARVITAAN ELIAA?

Profeetta Elia otettiin taivaaseen tulivaunuissa. 

Profeetta Elia on Vanhan testamentin profeetoista hän, joka nousi tulisilla vaunuilla taivaaseen näkemättä kuolemaa. Kertomus löytyy 2 Kun. 2:11

"Kun he ( Profeetat Elia ja Elisa ) niin kulkivat ja puhelivat, niin katso, äkkiä ilmestyivät tuliset vaunut ja tuliset hevoset, ja ne erottivat heidät toisistansa, ja Elia nousi tuulispäässä taivaaseen".

Lopun aikana hänen on kerrottu palaavan takaisin.  Kukaan ei tiedä tarkalleen, kuinka hänen paluunsa tapahtuu.  Raamatussa on kuitenkin olemassa Hänen paluuseensa liittyvä ennustus ja tehtävänanto:

Mal. 4:5-6:   
"Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä.
-Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi".

Elisa oli Elian seuraaja ja hänen oppilaansa.
Profeetat ovat lähetetyt maailmaan valmistamaan tietä.  Jumala toimii saumattomasti yhteistyössä profetaalisen ilmoituksen ja Profeettainsa kanssa, tähtäyspisteenä ihmiskunnan pelastaminen Kristuksessa Jeesuksessa. 

Apt. 10.43: "Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta."

Jaak. 5:10: "Ottakaa, veljet, vaivankestämisen ja kärsivällisyyden esikuvaksi profeetat, jotka ovat puhuneet Herran nimessä".

Olen jo aiemmin avannut kirjoituksissani Elian persoonaa ja ilmoitusta hänestä.  Raamattu itseasiassa puhuu kolmesta Elian ilmentymästä.  

Voit lukea blogistani tämän nyt luettavan pohjaksi taustaa Eliaasta: https://katja-leena.blogspot.com/2021/01/profeetta-elia.html

Mooses johdatti israelilaiset Meren poikki.

1. TEHTÄVÄ: Tien valmistaminen raamatullisen esikuvallisuuden välityksellä

Jumala on sitonut toimintansa Profeettain ilmoitukseen: Sillä ei Herra, Herra, tee mitään ilmoittamatta salaisuuttaan palvelijoillensa profeetoille; Aamos 3:7. 

Elia valmistaa tietä Messiaan tulolle.  Muistamme, kuinka Mooses valmisti tien ja saattoi israelilaiset omaan maahansa, Kanaaniin (Kanaaninmaa).  Tunnemme maan nykyisenä Israelina

Kukaan ei ollut aiemmin nähnyt Jumalan lupaamaa kohdetta.  Ja, Profeetta lähetti sinne lähettiläitä ottamaan selvää, mitä heitä olisi vastassa.  (4 Moos. 13. luku).  Profetaalisen tehtävän tarkoitus myös viimeisinä aikoina on valottaa päämäärää Jeesukseen uskoville. 

Aiemmat sukupolvet Raamatussa ovat olleet meille esikuvia vaelluksessaan. Kun katselemme menneitä Jumalan tekoja, voimme nähdä, kuinka Hän on toiminut historian saatossa. Hän toimii yhä samalla tavalla. Hän ei muutu, kuten me ihmiset muutumme. (Mal.3:6). Hänen tiensä ovat paljon korkeammat meidän teitämme. 

Jumala on Suvereeni Kaikkivaltias.
1 Kor. 10:
11 Tämä, mikä tapahtui heille, on esikuvallista ja on kirjoitettu varoitukseksi meille, joille maailmanaikojen loppukausi on tullut.
12 Sentähden, joka luulee seisovansa, katsokoon, ettei lankea.

Lopun ajan Elia toimii esikuvallisesti valmistaessaan kansakuntia Messiaan tulemusta varten. Voimme nähdä sellaisia merkkejä, jotka ovat meille merkityksellisä ja tuttuja Raamatun kertomusten pohjalta

Vitsauksia, pilvenpatsaita, kehoitusta parannukseen ja kääntymykseen, sairaiden parantumisia ja kuolleiden herättämistä, luonnonkatastrofeja, tuomioiden laittamista täytäntöön Jumalan toimesta, poliittisia ja uskonnollisia konflikteja sekä niihin liittyviä sanomia, tulevaisuuden valottamista päämäärämme ja vaelluksemme osalta (taivas, Karitsan häät) jne

1 Kor. 2: 9: ...vaan, niinkuin kirjoitettu on: "mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mikä ei ole ihmisen sydämeen noussut ja minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat".

Jumala on ihmeiden Jumala. 

2. TEHTÄVÄ: Sydänten kääntäminen palvelemaan Elävää Israelin Jumalaa

1 Sam. 15:22: Silloin Samuel sanoi: "Haluaako Herra polttouhreja ja teurasuhreja yhtä hyvin kuin kuuliaisuutta Herran äänelle? Katso, kuuliaisuus on parempi kuin uhri ja tottelevaisuus parempi kuin oinasten rasva.

Elian tehtävä näyttäisi olevan " käännytystyötä " parhaimmillaan.  Israel on keskiössä.  Tuo hengellinen isiemme maa odottaa uudenlaista haltuun ottamista.  Elia tuo esille Israelin merkityksen pelastushistoriamme kannalta; Jeesus oli juutalainen.  Pelastus on tullut juutalaisen kansan keskeltä kaikille kansakunnille ja kansoille! Meidät on oksastettu jaloon öljypuuhun. (Room.11:17-18).

Perheet ovat jakautuneet.  Profeetan yksi tehtävä on eheyttää sekä yhdistää julistuksellaan perheitä, vanhempia ja lapsia, toinen toisiinsa. 

Myös seurakunnat ovat pirstaloituneet, jokainen toitottaa omaa oppiaan.  Elian tehtävä tässäkin mielessä on tärkeä:  Hän tulee osoittamaan, ettei mikään teologia pelasta, vaan Jeesus pelastaa. Jumala on pitkämielinen ja kärsivällinen kaikkia kansakuntia ja koko ihmiskuntaa kohtaan. Hänen tahtonsa on, jos mahdollista, että kaikki ihmiset pelastuisivat ja tulisivat tuntemaan Totuuden, joka on Kristus ja Jumalan Sana.(1Tim. 2:4). 

Jumala odottaa omiltaan, so. seurakunnaltaan, kuuliaisuutta loppuun saakka. Kuuliaisuus Hänelle tullaan ajassamme mittauttamaan.  Elian yksi tehtävä on olla mittauttamassa tätä. 

Apostolit tekivät työtä seurakunnan eteen, että uskon kuuliaisuus istutettaisiin sen sydämeen.  Onko tämän päivän seurakunta ollut uskollinen Jumalalle?

Room. 1:5: 

...jonka kautta me olemme saaneet armon ja apostolinviran, että syntyisi uskon kuuliaisuus hänen nimeänsä kohtaan kaikissa pakanakansoissa,

Jumala on Salaisuuksien Jumala. 
3. TEHTÄVÄ: Elia ja Mooses piinaavat maata erilaisilla vitsauksilla saattaen voimaan Jumalan tuomiot. ( Ilm. 11:10). 

Ilmestyskirja antaa selkeästi ymmärtää, kuinka kaksi säkkipukuista Profeettaa (sanansaattajaa t. todistajaa) ovat piinanneet maata erilaisin vitsauksin, jotka maanpiirin asukkaat ovat tulleet näkemään, ennen kuin heidän kohtalonsa sinetöidään Jerusalemissa. On siis nähtävissä, kuinka heillä on missio saattaa täytäntöön itse Jumalan antamat tuomiot maailmassa. Säkkipuvut kuvaavat parannuksenteon saarnaajia. 

Millä tavoin he toimittavat tehtävänsä, sitä ei tarkalleen ottaen meille kerrota, mutta on ilmeistä, että he toimivat saumattomassa yhteistyössä Jumalan kanssa. Olen kirjoittanut blogissani jo aiemmin siitä, kuinka muinaiset pyhät tekstit ovat ennustaneet Mooseksen ja Elian ilmaantuvan yhtenä: 

Pyhä, siunattu olkoon, sanoi Moosekselle: "Mooses, elämäsi kautta, aivan kuten sinä olet antanut sielusi Israelin puolesta tässä maailmassa, niin tulevaisuudessa, kun tuon heidät profeetta Elian, kaksi sinä tulet yhtenä5. Mooseksen kirja Rabbah 3:17). 

Onko  niin, että toisella heistä on maallinen ruumis ja toisella hengellinen ruumis?  Muistammehan, kuinka Elia otettiin taivaaseen näkemättä fyysistä kuolemaa. Tämä on yksi lopun ajan salaisuuksista, jotka meille tullaan kerran avaamaan. 

4. TEHTÄVÄ: ennallistaa jumalanpalvelus ja Jumalan palvonta. 

Elia korottaa Kristusta julistuksessaan yli kaiken (vrt. esikuvallisuus: Mooses & vaskikäärme erämaassa). 

Silloin Herra sanoi Moosekselle: ”Tee itsellesi käärme ja pane se tangon päähän, niin jokainen purtu, joka siihen katsoo, jää eloon.”  Niin Mooses teki vaskikäärmeen ja pani sen tangon päähän; jos ketä käärmeet sitten purivat ja tämä katsoi vaskikäärmeeseen, niin hän jäi eloon.” (4.Moos.21:5-9)

Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta.(Apt.10:43). 

Elian yksi tehtävä on saattaa päätökseen seurakunnan valmistautuminen Messiaan tuloon. Pelastus on Kristuksessa, mutta Profeettojen tehtävä valmistella kansaa on aina kuulunut Jumalan toimintatapoihin omiensa päämäärään saattamiseksi

Profetioita kuusilaisista.

Jesajan kirjassa, sen luvussa 18 kerrotaan lopun aikojen herätyksestä Etiopian jokien tuolla puolen ja kerrotaan Kuusin kansasta ( nyk. Kenia eteläisessä Etiopiassa; Lue: https://katja-leena.blogspot.com/2021/04/kuusin-kansan-palvojat-ja-ylistajat.html  ).  

Onko niin, että tuo herätys mustan kansan keskuudessa liittyy Profeettojen kutsuun saattaa palvonta jälleen kohdalleen? Lopulta voittoisa juhlakulkue saavuttaa Siionin ja Herran kansa valmistautuu vastaanottamaan Kuninkaansa ja Messiaansa, Jeesuksen, kaikessa loistossaan. 

Laulujen laulu luku 1: 

5 "Minä olen musta, mutta ihana, te Jerusalemin tyttäret, kuin Keedarin teltat, kuin Salomon seinäverhot.
6 Älkää katsoko sitä, että minä olen musta, päivän paahtama. Äitini pojat vihastuivat minuun, panivat minut viinitarhain vartijaksi-omaa viinitarhaani en vartioinut."

Sananmukainen palvonta tarkoittaa koko elämän pyhittämistä Jumalalle. Pyhitys pohjimmiltaan tarkoittaa erottautumista Hänelle. Evankeliumi pohjautuu parannuksen tekoon ja Jeesuksen ristintyön voittoon. Hän vuodatti verensä koko ihmiskunnan tähden. Sitä ei saa pitää halpana.

"Risti vain olkoon kunniani"!

Minulta on kysytty, mihin Eliaa tarvitaan?  Tässä olen pyrkinyt antamaan vastauksia kysymykseen Jumalan Sanan, Raamatun pohjalta.  Koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on; 1 Tess. 5:21. 

 Tule, Herramme Jeesus!  Aamen. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena


Kommentit

Suositut tekstit