KASVATUKSELLA ON MERKITYSTÄ: KUNINGAS JOOSIA

Juudan kuningas Joosia oli vasta 8-vuotias, kun hän astui kuninkaan tehtävään.  Ymmärrämme, ettei sen ikäisellä voinut olla vielä kovinkaan paljon eväitä tehtävän hoitamiseen. Neuvonantajien runsautta tarvittiin. 

Joosia tarvitsi paljon nöyryyttä tehtävänsä hoitamisessa. Jokainen tarvitsee. 

Sananlaskut 11:4:

Missä ohjausta ei ole, sortuu kansa, mutta neuvonantajain runsaus tuo menestyksen.

Joosian äiti oli ollut tärkeässä osassa kasvattaessaan poikaansa, 2 Kun. 22:1-2.  Äiti Jedida oli aina tehnyt sitä, mikä on hyvää Herran silmissä.  Hän saa kerran kiitoksensa Jumalalta.  

Meidän äitien osa ei ole mitenkään yhdentekevä. Olemmeko me tehneet sitä, mikä on hyvää Jumalan silmissä?  Sillä on merkitystä. Vanhempina me annamme esimerkin siitä, kuinka Jumalan edessä vaelletaan. Kerran kaikki on tuleva ilmi. 

Äidit, jotka ovat käyttäneet aikansa kaikkeen turhuuteen ja ovat kuluttaneet aikansa joutavaan shoppailuun sekä tansseissa käynteihin, joutuvat tilille.  Äidit, jotka ovat viettäneet aikansa katsellen mieluummin sekulaarielokuvia ja juoneet viiniä kuin viipyneet Herran huoneessa, joutuvat tilille. Äidit, jotka ovat rakastaneet vapaa-aikaansa ja lomamatkojaan enemmän kuin perheensä hyvinvointia, joutuvat tilille.  Äidit, jotka ovat kiroilleet, ja joiden huulilla ovat olleet muut jumalat kuin Israelin Pyhä ja Väkevä, joutuvat tilille.  

Joosian äiti Jedida teki Herran silmissä hyvää. 

Vielä Jumala kutsuu parannukseen meitä äitejäkin.  Tilinteon päivä koittaa!

Efe. 6:17 sanoo: ottakaa vastaan pelastuksen kypäri ja Hengen miekka, joka on Jumalan sana.

Usko Jeesukseen Kristukseen on sitä, että me vaellamme totuudessa. Hän on tie, totuus ja elämä jokaiselle, joka uskoo Häneen. 

KADONNEET LAIN KIRJAT LÖYTYVÄT

Kun Joosia oli 25-vuotias ( v. 621 eKr. ), löysi pappi Hilkia temppelistä kadonneet lain kirjat 
(5 Moos. kirjaa).  Joosian edeltäjien, hänen isänsä Amonin ja hänen jumalattoman isoisänsä Manassen aikana kirjat olivat hävinneet kaiken epäjumalten palvonnan tuoksinnassa.  
(2 Kun. 21:3-9). 

Jumalan Sana ohjaa oikeaan.
2 Kun. 22:
11 Kun kuningas kuuli lain kirjan sanat, repäisi hän vaatteensa.
12 Ja kuningas käski pappi Hilkiaa, Ahikamia, Saafanin poikaa, Akboria, Miikajan poikaa, kirjuri Saafania ja Asajaa, kuninkaan palvelijaa, sanoen:
13 "Menkää ja kysykää minun ja kansan ja koko Juudan puolesta neuvoa Herralta tästä löydetystä kirjasta. Sillä suuri on Herran viha, joka on syttynyt meitä vastaan, koska meidän isämme eivät ole totelleet tämän kirjan sanoja eivätkä tehneet mitään kaikesta siitä, mitä siinä on meille kirjoitettuna."

HERÄTYS LÄHTEE LIIKKEELLE

Joosia oli niin järkyttynyt kuullessaan, kuinka kauaksi kansa oli ajautunut Jumalan laista ja sen myötä Jumalan palvonnasta, että hän repäisi vaatteensa yltään.  Raamatussa on muitakin esimerkkejä, missä tällaista on tapahtunut katumuksen ja parannuksen teon merkkinä. 

Välittömästi tämän jälkeen Joosia aloittaa uskonpuhdistuksen ja lyö maahan kaikki väärille jumalille pystytetyt uhrikukkulat.  Ainut palvontapaikka kaiken jälkeen on Herran Jehovan temppeli Jerusalemissa.  Lain kirjan löytyminen saa kansan ymmärtämään, millaisen Jumalan tuomion alla he ovat.  

Joosia uudisti liittonsa Herran kanssa.

Kuningas Joosia itse uudistui ja katui Jumalan edessä ja niin katumus levittäytyi koko kansan pariin.  Tarvittiin yksi Jumalalle antautunut sydän ja Jumala saattoi alkaa uudistamaan kansaansa. 

Herätys ei voi lähteä liikkeelle koskaan mistään muusta kuin siitä, että ihmiset kääntyvät pois pahuudesta, tekevät parannuksen ja korjaavat suhteensa Jumalaan.  Jumalan palvonta on oikeaa elämää suhteessa Häneen.  Israelin kansa tiesi tämän.  Se ei erottanut palvontaa oikeasta sydämen asenteesta ja teoista suhteessaan Israelin Pyhään.  

Me olemme erottaneet palvonnan tästä.  Kuvittelemme, että hienot ohjelmanumeromme lepyttävät ja miellyttävät Jumalaa. Ei niin.  Jumala odottaa, että meidän sydämemme kääntyvät Hänen puoleensa. Meidän tulee olla valmiit repäisemään sydämemme avoimiksi Hänelle.  Vasta silloin alkaa herätys perheissämme, kaupungeissamme ja rakkaassa Suomessa. 

Lopuksi:

Ei ole yhdentekevää, kenen kasvatuksessa olemme olleet.  Mikäli olemme saaneet kasvaa Jumalan Sanan ja rakastavan perheen sekä seurakunnan keskellä, olemme onnelliset.  Meidän tulee silloinkin muistaa, että pidämme oman sydämemme kurssissa ja seuraamme edelleen Herraa.  Aivan, kuten kuningas Joosian äidistä Jedidasta kerrottiin: Hän ei poikennut Herran tieltä oikeaan eikä vasempaan!

Hyvän kuninkaan mittari Herran silmissä on antautuminen Hänelle.

Jumalan sana on uskovan ohjenuora.  Missä ilmoitus puuttuu, siinä kansa käy kurittomaksi. Snl. 29:18.  Meidän tulee ravita itseämme Jumalan Sanalla: ajatella sitä, pureskella sitä ja noudattaa sitä.  Jumalan Sanasta sanotaan, että se on voimallinen ja saa aikaan muutoksen elämässämme.  Mikään muu ei kykene korvaamaan sitä!  Kaikki muu tulee kerran katoamaan; sekulaarielokuvat, tietokirjallisuus, tieteisopit jne. Jumalan Sana pysyy ikuisesti. 

Tiesitkö: 
-Jeesuksen yksi nimitys on myös Sana; 
Ilm. 19:13: 
ja hänellä oli yllään vereen kastettu vaippa, ja nimi, jolla häntä kutsutaan, on Jumalan Sana.

On aika kiinnittyä Häneen!

Herätys lähtee siitä, että teen parannuksen Jumalani edessä. Parannus on vanhan pois laittamista ja uuden puhtaan elämän omaksumista.  Vanha on takanapäin. Muistan, kun nuorena tulin uskoon ja lähetin vanhemmilleni kortin, missä oli tämä teksti: 

2 Kor. 5:17:
Siis, jos joku on Kristuksessa, niin hän on uusi luomus; se, mikä on vanhaa, on kadonnut, katso, uusi on sijaan tullut.

Todellinen herätys versoaa aina parannuksen teosta.
Rukous: 

Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen, anna anteeksi kaikki syntini. Puhdista minut verelläsi kaikesta synnistä ja uudista parannukseen.  Tee Sanasi rakkaaksi minulle.  Annan itseni Pyhän Henkesi johdatukseen. 

Herra, tee minusta astia jaloon käyttöösi.  Poista rosoisuus ja kaikki liat.  Vain Sinä voit sen tehdä.  Tuon eteesi kaikki minulle rakkaat; anna minun johdattaa heitäkin Sinun luoksesi, tuntemaan Sinut ja Sinun suuren armosi ja rakkautesi langennutta ja katuvaa kohtaan.  Aamen. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Kommentit

Suositut tekstit