Julkinen vastine Markku Kumpulan opetukseen tempauksesta (Viikkolehti nro 19)

Ylivieskan vapaaseurakunnan pastori Markku J. Kumpula opettaa, että uskovien tempaus ja Jeesuksen paluu on yksi ja sama tapahtuma. Tiedän, että näin opetti aikoinaan myös mm. arvostettu brittiläinen raamatunopettaja David Pawson

Kristikunnassa on myös toisenlaista opetusta ylöstempauksesta ja Jeesuksen paluusta.  Itse asetun kannattamaan tätä jälkimmäistä opetusta asian tiimoilta. Perustelen opetusta Raamatulla. 

Meidän saattaa olla  vaikea päätellä Raamatun valossa, viittaako raamatunkohta ylöstempaamiseen vaiko Jeesuksen toiseen tulemiseen. Näiden erottaminen on tärkeää. 

Ylöstempaaminen on tapahtuma, missä Jeesus palaa noutamaan kirkkonsa. so. kaikki Häneen uskovat maan päältä. Tämä kuvataan 1 Tess. 4:13-18 ja 1 Kor. 15:50-54.  Tällöin kuolleitten uskovien ruumiit herätetään kuolleista uudessa olomuodossaan ja maan päällä elävät uskovat temmataan heidän kanssaan kohtaamaan Herra yläilmoissa. Se tapahtuu silmänräpäyksessä. 

Jeesuksen toinen tulemus taas tapahtuu, kun Hän kukistaa Antikristuksen, pahuuden ja perustaa maan päälle tuhatvuotisen valtakuntansa. Tämä kuvataan Ilm. 19:11-16

Uskovat Pyhät nousevat pilviin Jumalan Poikaa vastaan.

Näiden kahden raamatullisen tapahtuman erot ovat seuraavat: 

1. Ylöstempauksessa uskovat kohtaavat Herran yläilmoissa (1 Tess. 4:17). Toisessa tulemuksessa he palaavat Hänen kanssaan maan päälle (Ilm. 19:14).  

2.  Toinen tulemus tapahtuu suuren ahdistuksen jälkeen ( Ilm.kirja luvut 6-19 ) Ylöstempaus taas ennen suurta ahdistuksen aikaa ( 1 Tess. 5:9; Ilm. 3:10 ).

3.  Ylöstempaus on uskovien poisotto maan päältä ja toimii vapauttavana toimenpiteenä ( 1 Tess. 4:13-17; 5:9 ).  Toinen tulemus merkitsee uskottomien poistamista osana tuomiota ( Matt. 24:40-41).

4. Ylöstempaus on salainen ja nopea ( 1 Kor. 15:50-54 ). Toinen tulemus sen sijaan kaikille näkyvä (Ilm. 1:7; Matt. 24:29-30).

5. Jeesuksen toinen tulemus ei tapahdu ennen kuin tietyt lopunajan tapahtumat ovat käyneet toteen. (2Tess. 2:4; Matt. 24:15-30; Ilm. luvut 6-18; 1 Kor. 15:50-54).

Miksi on tärkeää erottaa ylöstempaus ja toinen tulemus toisistaan?

1.  Jos ne olisivat yksi ja sama tapahtuma, silloin uskovien on läpikäytävä ahdistuksen aika loppuunsa, sis. vihan ajan (1Tess. 5:9; Ilm. 3:10). 

2. Jos ne olisivat sama asia, silloin Kristuksen paluu ei ole yhtäkkinen - sitä edeltävät monet tapahtumat (Matt. 24:4-30).

3. Ilmestyskirjan luvut 6-19 eivät mainitse kirkkoa kuvatessaan ahdistuksen aikaa. Ahdistuksen aikana- jota kutsutaan myös "Jaakobin ahdistuksen ajaksi" ( Jer. 30:7) - Jumala keskittyy pääsääntöisesti Israeliin (Room. 11:17-31).

Sekä ylöstempaus että Jeesuksen toinen tulemus ovat kyllä samankaltaisia, mutta toisistaan erillisiä tapahtumia. Molemmissa on kyse Jeesuksen paluusta. Molemmat tapahtuvat lopun ajassa. Niiden eroavaisuudet on kuitenkin tärkeää tunnistaa. 

Yhteenveto:

Ylöstempaus on Kristuksen paluu pilvissä poistamaan kaikki uskovat maan päältä ennen Jumalan vihan vuodattamista. Toisessa tulemuksessa Kristus palaa maan päälle ja saattaa ahdistuksen ajan loppuun, kukistaa Antikristuksen ja hänen pahuuden valtakuntansa. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena Klinga


Kommentit

Suositut tekstit