ARMON JA LAIN TÄHTÄYSPISTEESSÄ - JEESUS

Tänä päivänä  kuulee merkillistä julistusta kristikunnassa. Nimittäin oppi armosta ja (Mooseksen) laista väännetään hyvin kummalliseen muotoon.   

Hilja Aaltonen ja monet muut entisajan papit puhuivat pelastuksen sanoman suoraan ja kaunistelematta.  Kun itse soitin synnin hädässäni Hiljalle, hän kuunteli hetken, vakavoitui ja sanoi, että minun oli välittömästi tehtävä parannus. Herran kanssa ei pidä leikitellä. 

Paitsi, että Herra on armahtava ja laupias, Hän on myös kiivas Tuomari ja Pyhä Jumala; Kuningasten Kuningas.  Kerran teemme jokainen tiliä elämästämme Hänelle.  Jokainen henkilökohtaisesti. Emme tee tiliä perheellemme, ystävillemme tai työnantajallemme. Tilinteko Jumalalle on paljon paljon enemmän.  

Liberaaliteologian ja maallistumisen myötä me olemme astuneet aikaan, missä kuvittelemme pääsevämme helpommalla kuin juutalaiset veljemme ja sisaremme. Kuinka Herra päästäisi meidät helpommalla, kuinka?  

Room.11:

17 Mutta jos muutamat oksista ovat taitetut pois ja sinä, joka olet metsäöljypuu, olet oksastettu oikeiden oksien joukkoon ja olet päässyt niiden kanssa osalliseksi öljypuun mehevästä juuresta,
18 niin älä ylpeile oksien rinnalla; mutta jos ylpeilet, niin et sinä kuitenkaan kannata juurta, vaan juuri kannattaa sinua.

Jeesus ei tullut meille helpottamaan kulkuamme suhteessa lakiin, vaan vapauttamaan meidät sen kirouksesta.  Sanoisin, että helvettiin on helppo reitti, mutta taivaaseen kivulias. Jokainen vähänkin Sanaa tunteva allekirjoittaa tämän. 

Joh. 3:14-15:

Ja niinkuin Mooses ylensi käärmeen erämaassa, niin pitää Ihmisen Poika ylennettämän,
että jokaisella, joka häneen uskoo, olisi iankaikkinen elämä.

Mooses ylensi Kristuksen kaiken yläpuolelle. Hän ja Jeesus ovat siis olleet samalla asialla. On väärin julistaa, että me emme tarvitse Mooseksen lakia.  Me tarvitsemme oikean näkökyvyn ja päämäärän, minne katseemme tähtää.  Hylkäämällä lain, me itse asiassa hylkäämme myös tähtäyspisteen. 

MOOSEKSEN LAKI

Kuuntelin juuri saarnaa, missä puhuja totesi jotenkin näin: " Vaikka emme ole Mooseksen lain alla "....

Itse asiassa mietitäänpä tätä hieman syvemmin. Oliko Jeesus kristitty, vaiko juutalainen? Jeesus oli juutalainen loppuun saakka. Jeesuksen missio ei suinkaan ollut kumota Mooseksen lakia.  Päinvastoin Hän osoitti, että laki on monessa kohdin hyvä.  

Seurakuntaelämän toimivuutta koskien apostolit tekivät kokouksessaan meitä pakanoita koskevan päätöksen, ettei meidän tarvitse ottaa ympärileikkausta.  Tulimme vapaiksi juutalaisten säädöksistä myös muilta osin, paitsi että tuli välttää verensyömistä ja haureutta.  Päätökseen annettiin selitys:  Veressä on kaiken elävän sielu ja haureus on synti itse Jumalaa ja Hänen ruumistaan (so.srk:aa) vastaan. 

Seksuaalisynnit ovat kaikkein räikeimmillään juuri tänään.  Sanan mukaan ne julkihäpäisevät Jumalan.  Me emme voi olla piittaamattomia sellaisesta! Jumala ei salli itseään pilkattavan. 

TÄHTÄYSPISTEESSÄ KRISTUS

Room. 10:4-5

Sillä Kristus on lain loppu, vanhurskaudeksi jokaiselle, joka uskoo.

Kirjoittaahan Mooses siitä vanhurskaudesta, joka laista tulee, että ihminen, joka sen täyttää, on siitä elävä.

Mitä tässä itseasiassa meille sanotaan?  Sanotaanko tässä, ettemme enää tarvitse lakia?  Ei, vaan laki on pyhä ja käskysana pyhä, vanhurskas ja hyvä. ( Rm. 7:12 ).  Itse asiassa se saa aikaan vanhurskauden valtaannousun, kun Kristus istuu sydämen valtaistuimella.  Aamen!  Tällöin meitä voidaan kutsua Jumalan pyhäksi kansaksi, Hänen seuraajikseen.  Ei niitä kutsuta Hänen lapsikseen, jotka hylkäävät Jumalan lait.  Lait ja käskyt annettiin meille Profeettojen kautta.  Jeesus ei taistellut heitäkään vastaan. 

Matt. 22: 

37 Niin Jeesus sanoi hänelle: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'.
38 Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky.
39 Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'.
40 Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat."

Näin sanoessaan Jeesus ei taaskaan kiellä lakia ja profeettoja, vaan itseasiassa osoittaa, että paitsi vanhurskaus, myös rakkaus toteutuu lain käskysanan kautta. Kristuksessa meillä ovat ne molemmat.  

Kun me tottelemme Jumalaa, me rakastamme silloin Häntä ja kanssaihmisiämme.  Me pysymme silloin Sanassa, minkä varaan myös Profeetat ovat elämänsä rakentaneet.  


JUMALA-LÄHTÖINEN ARMON EVANKELIUMI

Entä sitten armo.  Siitäkin on kuullut monenlaista opetusta.  Se, mikä jokaisen kristityn ajatuksia yhdistää, on varmasti se, että Jumalan armo on ansaitsematonta, täysin Jumalasta lähtöisin. Jumala armahtaa, kenet Hän tahtoo. Painopiste on kuitenkin, kuten huomaamme, Jumalassa ja Hänen tahdossaan. Ei meissä ja meidän tahdossamme. 

Me olemme valmiit armahtamaan ja katsomaan asioita läpi sormiemme. Jumala ei. Hän on totinen ja Pyhä. Kuulostaako tutulta?

"Armo riittää.  Koska ristinryövärikin pääsi paratiisiin Jeesuksen kanssa, pääsee jokainen, joka on syntinen ja kääntyy Jeesuksen puoleen"; 

Avataan nyt näitä opetuksessa usein esiintyviä lauseita hieman syvemmin: 

On totta, armo riittää.  Israel ei kyennyt omilla teoillaan saavuttamaan Jumalan suosiota ja pelastautumaan tuomioilta.  Se oli ihmiselle mahdotonta.  Sen tähden tarvittiin Jeesus, jonka päälle ihmiskunnan syntivelka laskettiin. Hän, puhtaana ja viattomana uhrina, sovitti meidät Jumalan kanssa. Veri on merkkinä sovituksesta.  

Ristinryöväri kuitenkin kääntyi Jeesuksen puoleen.  Hän avasi sydämensä uskolle ja toivolle, jonka Mestari hänelle tarjosi.  Sen sijaan toinen ryöväreistä kovetti sydämensä loppuun saakka.  Ketään ei pelasteta väkisin. Armo ei moukaroi ketään. 

Meillä on merkillinen käsitys siitä, että armo peittäisi syntimme.  Vaikka olisimme kuinka syntisiä ja eläisimme kuinka väljästi suhteessa Jumalan lakiin, me pääsemme kyllä perille, sillä armo kantaa; Tämä on ystäväni valhe!  


Armo ei peitä syntejämme, mutta veri peittää!  Jumalan rakkaus peittää, ja se näkyy siinä sovituksessa, kun Jumala antoi rakkaan Poikansa uhrina puolestamme. 1 Kor. 13:7: ..."kaikki se peittää, kaikki se uskoo, kaikki se toivoo, kaikki se kärsii".

Olemme kuulleet: " Minkä valo paljastaa, sen veri puhdistaa ".  On armoa tulla tuntemaan totuus ja vapautua synnistä sen valossa.  Armo rientää avuksemme aina oikeaan aikaan. Hepr. 4:16. 

Jaak. 5:20: ..."niin tietäkää, että joka palauttaa syntisen hänen eksymyksensä tieltä, se pelastaa hänen sielunsa kuolemasta ja peittää syntien paljouden".


Loppupäätelmät:

Syntisen huuto tänäänkin on: " Armahda, minut Jumalani "!  Armo on ansaitsematonta.   Syntisen on kuitenkin käännyttävä Vapahtajan puoleen ja otettava armo vastaan oikeaan aikaan. Oikea aika on pelastuksen ja kääntymyksen aika. Aika, jolloin tulee tehdä parannus ja jättää synnit taakseen.  Oikea aika kohottaa ihmisen katseen Kristukseen, Häneen, jonka jo Mooses kuvainnollisesti kansalle osoitti matkalla kohti Luvattua maata. 

Syntisen huutoa ei ole siellä, missä laki on poljettu maahan. Kuinka ihminen voisi nostaa huutoaan tietämättä vääryksistään ja pahuudestaan Pyhän edessä?  Laki osoittaa syntimme.  Se kertoo meille, että me tarvitsemme Armahtajaa.  Siksi kaikki julistus, mikä polkee tämän mahdollisuuden alleen, on poispantavaa. 

Uusi luomus meissä ei voi olla sitä riippumalla yhä kiinni synnissä. Meidän ei pidä jäädä myrkkykäärmeiden armoille.  Silloin katseemme joutuu väärille raiteille, pois Kristuksesta.  Emme voi olla uudestisyntyneitä ja kantaa syntiä matkassamme.

Toteutuuko minun uskossani tänään: 

- Jeesuksen veri on peittänyt syntini alleen.

- Usko Jumalan armahtavaan laupeuteen.

- Toivo Raamatun Sanan mukaisesti, päämäärä on kirkas.

- Kärsimys rakkauden osoituksena Kristusta ja Hänen kärsimystään kohtaan.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena


 


Kommentit

Suositut tekstit