PROFEETTOJEN ÄÄNI AJASSAMME

Viime aikoina on kristikuntaa puhuttanut profeettojen ääni.  Mistä voi erottaa oikean ja väärän profeetan? Raamattu on ihmeellinen opus.  Sieltä löydämme vastaukset kaikkiin kristikuntaa hämmentäviin kysymyksiin.   

Nyt lähden kanssasi tutkimusmatkalle tähän tärkeään aiheeseen.  Aihe on tärkeä siksikin, että meidän päivinämme profetian lahja on yhä enenevässä määrin käytössä. 

Jo aikaisemmin olen käsitellyt blogissani profeetan tehtävää ja profetian lahjaa yleisesti.  Se löytyy otsikolla: Profeetat ja profetaalisuus Vt:ssä ja srk:n ajassa.  Toivon sinun tutustuvan ensin siinä olevaan opetukseen tämän pohjaksi. 

VÄÄRÄN PROFEETAN TUNTOMERKIT:

Matt. 7:15: Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia.

He ovat susia lampaiden vaatteissa, sanoo Raamattu.  Se näkyy heidän moraalissaan. He tekevät sitä, mikä on pahaa Herran silmissä.  On tärkeää erottaa hyvä ja paha toisistaan. Siihen nimenomaan seurakuntaelämän olisi tullut meidän hengellisiä aistejamme kasvattaa. (Hepr. 5:14).

3 Joh. 1:11:

Rakkaani, älä seuraa pahaa, vaan hyvää. Joka hyvin tekee, se on Jumalasta; joka pahoin tekee, se ei ole Jumalaa nähnyt.

Tällaista tapahtuu tänä päivänä kristikunnan keskuudessa; profeetta saattaa tuoda sanomia, mutta silti elää tehden aviorikoksen, ( mies ) pettäen vaimoaan naisten kanssa, jotka kantavat myös kristityn nimeä, mutta ovat käytökseltään moraalittomia. 

Tällainen on yleistynyt.  Olemme viime aikoina lukeneet monista ikävistä lankeemuksista kristikunnan keskuudessa.  Monet näistä seurakunnan palvelijoista ovat välittäneet evankeliumin sanomaa vuosia, kun sitten heidän kaksoiselämänsä on paljastunut.  Tämä on vammauttanut monia. 

Väärät profeetat ovat vakava uhka seurakunnalle. He ovat langenneita ja luopuneita Kristuksesta. He viettelevät ja vetävät mukaansa luopumukseen muitakin. Pyhä Henki ei koskaan yhdy heidän synteihinsä.  Paholainenkin heitettiin ulos taivaasta ylpeyden ja itsekorostuksensa vuoksi.  Rangaistus on tulossa niille, jotka rakastavat moraalittomuutta ja kieltäytyvät tekemästä parannusta.  

1 Tim. 3: 

8 Niin myös seurakuntapalvelijain tulee olla arvokkaita, ei kaksikielisiä, ei paljon viinin nauttijoita, ei häpeällisen voiton pyytäjiä,
9 vaan sellaisia, jotka pitävät uskon salaisuuden puhtaassa omassatunnossa.
10 Mutta heitäkin koeteltakoon ensin, sitten palvelkoot, jos ovat nuhteettomat.

Tällaiset profeetat ovat usein jopa hyvin hyökkääviä saarnapöntöstä niitä kohtaan, jotka tahtovat elää jumalisesti. He latelevat "totuuksiaan " pöntöstä ja puhuvat valhetta muista kristityistä, levittäen heistä perättömiä juttuja ympäriinsä. 

Me tiedämme myös, ettei meillä ole koskaan taistelu lihaa ja verta vastaan, vaan hengelliset taistelut käydään henkivalloissa.  Meidän tulee ennen kaikkea tehostaa rukousta niiden puolesta, jotka ovat eksyneet totuudesta.  Heilläkin on vielä mahdollisuus parannukseen. Heitäkin tulee loppuun saakka rakastaa.  Jumalan Isän sydän haluaa, että jos mahdollista, kaikki ihmiset pelastuisivat. 

Tällaiset em. profeetat ovat usein myös hyvin karismaattisia ja kunnioitettuja.  Heitä kuunnellaan mielellään. Miksi?  Ensinnäkin siksi, että he ovat hyvin sanavalmiita ja esiintymiskykyisiä.  Heillä on niin sanotusti "sana hallussaan".  

Toisekseen he ovat usein kokeneet ja  nähneet paljon.  He osaavat värittää kertomuksiaan ja ihmiset kuuntelevat heitä ihastuksissaan.  He saattavat olla myös syvältä pelastuneita ja kantavat mukanaan rikkinäisyyttä (alkoholismi, huumeet, jengielämä). Heidän lapsuutensa on saattanut olla turvaton (avioerot, väkivalta ym.), eivätkä he ole käsitelleet haavojaan. 

Itse ajattelen, että mitä yksikertaisempi evankeliumin julistus on, niin sen parempi.  Tärkeintä on, että ihmisiä kutsutaan parannukseen ja ristin juurelle, Jeesuksen kohtaamiseen. 

1 Kor. 2: 1-2: Niinpä, kun minä tulin teidän tykönne, veljet, en tullut puheen tai viisauden loistolla teille Jumalan todistusta julistamaan. Sillä minä olin päättänyt olla teidän tykönänne tuntematta mitään muuta paitsi Jeesuksen Kristuksen, ja hänet ristiinnaulittuna.

# Väärät profeetat rakastavat rahaa ja heidän saarnansa tähtäävät usein rahankeruuseen. Rahaa ei  myöskään osata käyttää raamatullisesti ja oikein. 

# Väärät profeetat profetoivat asioita, jotka eivät koskaan toteudu. He yrittävät myös kopioida oikeiden profeettojen sanomia ja väittävät, että he ovat ne saaneet.  Tällainen on plagiointia

Joh. 7:18:  Joka omiaan puhuu, se pyytää omaa kunniaansa, mutta joka pyytää lähettäjänsä kunniaa, se on totinen, eikä hänessä ole vääryyttä.

# Väärät profeetat ovat ylpeitä ja itsekeskeisiä. He eivät välitä köyhistä, eivätkä yhteiskunnan kaikkein heikoimmassa asemassa olevista ja kärsivistä ihmisistä.  

Luuk. 7:22 ( Jeesuksen omat sanat ): Niin hän vastasi ja sanoi heille: "Menkää ja kertokaa Johannekselle, mitä olette nähneet ja kuulleet: sokeat saavat näkönsä, rammat kävelevät, pitaliset puhdistuvat, kuurot kuulevat, kuolleet herätetään, köyhille julistetaan evankeliumia.

# Väärät profeetat eivät koskaan saarnaa parannuksesta ja pyhyydestä. He haluavat ihmisten päinvastoin tekevän kompromisseja tämän maailman kanssa. (Room. 1: 28-32).

# Väärät profeetat saarnaavat yleensä maallistunutta evankeliumia, sitä kuinka tullaan varakkaaksi ja menestyväksi täällä, eivätkä he valmista ihmisiä päämäärätietoisesti Jumalan valtakuntaan. 

# Väärät profeetat eivät saarnaa Jumalan tuomiosta, vaan he haluavat miellyttää ihmisiä.  He hakevat ihmissuosiota. 

Jer. 23:14: Mutta Jerusalemin profeettojen teot ovat pöyristyttäviä! He rikkovat avion, valehtelevat ja pettävät, he kannustavat pahantekijöitä, niin ettei kukaan käänny pahuudestaan. Nämä profeetat ovat kuin Sodoman asukkaat ja Jerusalemin kansa kuin Gomorran väki!

OIKEAN PROFEETAN TUNNUSMERKKEJÄ: 

#Hänen sanomansa on sopusoinnussa Raamatun sanan ja                   ilmoituksen kanssa.  

1 Kor. 12:7: Mutta kullekin annetaan Hengen ilmoitus yhteiseksi hyödyksi.

Snl. 29:18: Missä ilmoitus puuttuu, siinä kansa käy kurittomaksi; autuas se, joka noudattaa lakia

# Hänen profetiansa käyvät toteen; ne ovat koeteltuja.

1 Sam. 9: 6: Mutta palvelija sanoi hänelle: "Katso, tässä kaupungissa on Jumalan mies, arvossa pidetty mies; kaikki, mitä hän sanoo, se varmasti toteutuu. Menkäämme nyt sinne; kenties hän ilmaisee meille jotakin matkasta, jolla olemme."

# Hän uskaltaa puhua totta ja tuoda esiin myös Jumalan tuomiot, pysyen rakkaudessa. Hän nuhtelee syntiä

#Hän on päämäärätietoinen julistaja. Kristityn tähtäyspiste ei ole täällä näkyväisissä, vaan taivaallisissa. 

# Hän julistaa parannusta ja kutsuu ihmisiä vastaanottamaan armon ja pelastuksen Kristuksessa.

# Hän on Kristus-keskeinen.

# Hän on palvelija ja tekee työnsä ahkerasti. Hän auttaa yhteiskunnallisesti  kaikkein heikoimmassa asemassa olevia. 

# Hän on kutsuttu, ei ajettu.  Jumala on kutsunut hänet. 

# Hän on kunnioitettu ja "pelätty" ei sen vuoksi, että hän itsessään on pelottava, vaan siksi, että Hän on väkevä Herrassa.  

# Hän pysyy aina totuudessa, eikä levitä valheita.

# Hänen armoituksensa lisääntyy uskollisuuden ja koettelemusten    myötä.  Hänellä on voitelu Pyhältä. 

1 Joh. 2: 27: 

Mutta te-teissä pysyy se voitelu, jonka olette häneltä saaneet, ja te ette ole kenenkään opetuksen tarpeessa; vaan niinkuin hänen voitelunsa opettaa teitä kaikessa, niin se opetus on myös totta eikä ole valhetta; ja niinkuin se on opettanut teitä, niin pysykää hänessä.

# Hän vahvistaa kuulijoitaan myös kohtaamaan vainoa, joka kuuluu kristitylle. Kristitty kulkee Mestarinsa jalanjäljissä loppuun saakka. 

Luuk. 6:22-23: Autuaita olette te, kun ihmiset vihaavat teitä ja erottavat teidät yhteydestään ja herjaavat teitä ja pyyhkivät pois teidän nimenne ikäänkuin jonkin pahan-Ihmisen Pojan tähden.  Iloitkaa sinä päivänä, riemuun ratketkaa; sillä katso, teidän palkkanne on suuri taivaassa; sillä näin tekivät heidän isänsä profeetoille.

2 Tim. 3:12: Ja kaikki, jotka tahtovat elää jumalisesti Kristuksessa Jeesuksessa, joutuvat vainottaviksi.

Rukous: Isä, Jeesuksen nimessä, opeta minua erottamaan Sinun äänesi ajassamme.  Herra, vahvista hengelliset aistini.  Opeta minua seuraamaan Sinua, maksoi mitä maksoi.  Isä, tahdon tehdä parannusta uppiniskaisuudestani ja velttoudestani.  En ole aina ymmärtänyt arvostella oikein.  Minun arvostelukykyni on ollut heikko.  Armahda minua, Poikasi Jeesuksen Kristuksen nimessä.  Aamen.  

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit