KAKSI TODISTAJAA

Olen täysin riippuvainen Pyhästä Hengestä opettaessani tästä aiheesta. Toivon, että keskityt tekstiini rukoillen ja hartaasti pureskellen, ehkä myös nielemättä aivan kaikkea. Ota se, mikä hyvä on. Saakoon Jumala olla meille armollinen loppuun saakka. 

Ilmestyskirja puhuu kahdesta säkkipukuisesta todistajasta.  Heidän tarkkaa ilmestymisajankohtaansa ei kukaan voi tietää. He ovat Elävän Jumalan palvelijoita. Säkkipuku kuvastaa Raamatussa parannuksentekoa. Koko maailma on heidän ilmaantumisensa aikoihin sekasorron ja pahuuden vallassa. 

Olen jo aikaisemmissa kirjoituksissani tuonut ilmi, kuinka kristillinen kenttä on esittänyt jo aiemmin erilaisia tulkintoja siitä, keitä he ovat.  Itse olen saatavilla olevien opetusten pohjalta kallistunut siihen, että kyseessä olisivat profeetat Elia ja Mooses, jotka keskustelivat Jeesuksen kanssa kirkastusvuorella ennen Jeesuksen taivaaseen astumista.(Matt. 17:3). 

#Vanhempi opetukseni aiheesta löytyy tästä blogista mm. otsikolla: Mitä lopun ajoista kerrotaan vanhoissa pyhissä kirjoituksissa? (https://katja-leena.blogspot.com/2020/10/mita-lopunajoista-kerrotaan-vanhoissa.html)

Ilm. 11: 


3 Ja minä annan kahdelle todistajalleni toimeksi säkkipukuihin puettuina profetoida tuhannen kahdensadan kuudenkymmenen päivän ajan."
4 Nämä ovat ne kaksi öljypuuta ja ne kaksi lampunjalkaa, jotka seisovat maan Herran edessä.
5 Ja jos joku tahtoo heitä vahingoittaa, lähtee tuli heidän suustaan ja kuluttaa heidän vihollisensa; ja jos joku tahtoo heitä vahingoittaa, on hän saava surmansa sillä tavalla.
6 Heillä on valta sulkea taivas, niin ettei sadetta tule heidän profetoimisensa päivinä, ja heillä on valta muuttaa vedet vereksi ja lyödä maata kaikkinaisilla vitsauksilla, niin usein kuin tahtovat.
7 Ja kun he ovat lopettaneet todistamisensa, on peto, se, joka nousee syvyydestä, käyvä sotaa heitä vastaan ja voittava heidät ja tappava heidät.
8 Ja heidän ruumiinsa viruvat sen suuren kaupungin kadulla, jota hengellisesti puhuen kutsutaan Sodomaksi ja Egyptiksi ja jossa myös heidän Herransa ristiinnaulittiin.
9 Ja ihmiset eri kansoista ja sukukunnista ja kielistä ja kansanheimoista näkevät heidän ruumiinsa kolme ja puoli päivää, eivätkä salli, että heidän ruumiinsa pannaan hautaan.
10 Ja ne, jotka maan päällä asuvat, iloitsevat heidän kohtalostaan ja riemuitsevat ja lähettävät lahjoja toisilleen; sillä nämä kaksi profeettaa olivat vaivanneet niitä, jotka maan päällä asuvat.



MOOSES TODISTAJANA

Jeesus sanoi juutalaisille maanmiehilleen, että heillä olisi omana syyttäjänään Mooses tuomionpäivänä. Jeesus osoitti heille, että koska he eivät kyenneet lakia noudattamalla löytämään Jumalan armahdusta, Hän jättäisi heidät Mooseksen käsiin.  

Joh. 5:45: Älkää luulko, että minä olen syyttävä teitä Isän tykönä; teillä on syyttäjänne, Mooses, johon te panette toivonne.

Mooses toisena todistajana on mahdollisesti todistamassa lain toteutumista myös seurakunnan kohdalla. Kuinka me olemme ottaneet lain ja Profeetat vastaan? Millä tavoin Kristuksen morsian on suhtautunut "Häneen"?  

Matt. 7:12 (Jeesuksen sanat): Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä tämä on laki ja profeetat.

Matt. 22: 

37 Niin Jeesus sanoi hänelle: "'Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi'.
38 Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky.
39 Toinen, tämän vertainen, on: 'Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi'.
40 Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat."


Mooseksen osuus todistajana näyttäisi siis liittyvän suhtautumiseemme lakiin ja profeettoihin.  Hänen kauttaan laki annettiin ihmiskunnalle. 

Joh. 1:17: 
Sillä laki on annettu Mooseksen kautta; armo ja totuus on tullut Jeesuksen Kristuksen kautta.

Hepr.10: 28:
Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman:..  

Onko tämän päivän seurakunta valvonut ahkeroiden uskossaan ja toteuttanut lainvaatimuksen kohdallaan? Lainvaatimus uudessa liitossa on se, että me olemme oikeita ja kokosydämisiä Jumalan palvelijoita ja riipumme kiinni Hänessä. (Matt. 22:37-40). Rakkaus Jumalaan ja lähimmäiseen korostuvat. Jos Israel missasi lainvaatimuksen kohdallaan, voimme mekin sen tehdä.  On surullista, jos näin pääsee käymään ennen seurakunnan ylösottoa Taivaaseen.   


Jo vanha liitto oli  täynnä vääriä profeettoja ja uskonveljiä.  Profeetta Sefanja kirjoittaa heistä, 3:4: 


Sen profeetat ovat huikentelijoita, uskottomia miehiä. Sen papit saastuttavat pyhän ja tekevät väkivaltaa laille.

Tämän päivän väkivalta laille on myös nähtävissä.  Uskomme on kylmentynyt ja olemme kääntyneet Jumalaa ja lähimmäistämme vastaan. Pimeys on laskeutunut kyntömaille.  Rakkaus Jumalaa ja lähimmäistä kohtaan on kadonnut. Jumalan pyhyys on poljettu maahan. On sekasortoa ja laittomuutta. 

Luuk. 11:48: Näin te siis olette isäinne tekojen todistajia ja suostutte niihin: sillä he tappoivat profeetat, ja te rakennatte niille hautakammioita.


Seurakunta on ennen ylösottoaan joko kuolleiden tai elävien tyyssija. Hautakammiot voivat olla tulvillaan pimeyden ja valheen tekoja. Kristuksen elämän on tultava seurakunnan kautta esiin. Jumalan pyhyys ja kirkkaus odottaa morsianta, joka on puhdas ja Hänelle valmistettu.  Sen koruina eivät ole ihmiskätten työt, vaan Jumalan koristukset (Laki, Profeetat ja Armo Kristuksen kautta). 

Valittu kansa joutui koetukseen ja heillä on nyt syyttäjänsä. Mekin olemme koetuksessa ja morsian, joka ei valvo, joutuu vielä suurempaan ahdistukseen. Mooses ja Elia todistavat tätä matkaa. Tottelemattomat joutuvat kokemaan aikakauden, mitä Raamattu kuvaa Vihan ajaksi (7 Vihan maljaa; Ilm. 16).  

Jeesus todistajana on kaikkein varmin valinta. Meidän tulee kuitenkin ottaa Raamatun kokonaisjulistus vakavasti ja tosissamme.  Meillä ei ole varaa kivittää yhtään ainutta Profeettaa ja vetää näin tuomioita yllemme.  He lukeutuvat Jumalan ystäviin. 


ELIA: TOINEN KAHDESTA TODISTAJASTA

1 Kun. 18:21: 
Ja Elia astui kaiken kansan eteen ja sanoi: "Kuinka kauan te onnutte molemmille puolille? Jos Herra on Jumala, seuratkaa häntä; mutta jos Baal on Jumala, seuratkaa häntä." Eikä kansa vastannut hänelle mitään.

Elia oli parannussaarnaaja.  Hän kehotti kansaa kääntymään epäjumalien palvonnasta takaisin Elävän Israelin Jumalan (Jahve, Jehovah, Elohim) puoleen. Hänen merkkeinään olivat monenlaiset ihmeet, kuten tulen iskeminen alas taivaasta ja sääolosuhteiden muutokset.  Aivan, kuten Mooseksen kautta, myös hänen kauttaan tapahtui monia merkittäviä ihmeitä.  2 Kun. 1:12; Mal. 4:5-6.

Kukaan ei tiedä tarkkaan, kuinka ja missä muodossa Elia tulee näyttämölle lopun aikana. Malakian kirja ennustaa hänen ilmestymisensä ennen Herran päivää (so. lopunaikana).  

Mal. 4:5:
Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä.


Elia toisena todistajana puoltaisi sitä, kuinka Jumala otti hänet luokseen näkemättä kuolemaa. 2 Kun.2:11Hän todistaisi Pyhän morsiamen vanhurskauden ja pyhyyden puolesta. Raamattu myös puhuu, ettei Jumala toteuta mitään puhumatta siitä ensin palvelijoilleen Profeetoille. Elia todistaa ennen kaikkea Kristuksen voitosta ja kuninkuudesta. 

Aam. 3:7: 


Sillä ei Herra, Herra, tee mitään ilmoittamatta salaisuuttaan palvelijoillensa profeetoille.

Apt. t. 10: 43: Hänestä kaikki profeetat todistavat, että jokainen, joka uskoo häneen, saa synnit anteeksi hänen nimensä kautta."

Kaikki Profeetat, alkaen ensimmäisestä viimeiseen, ovat todistamassa Jeesuksesta.  Muistamme, kuinka Mooses korotti erämaassa vaskikäärmeen tangon päähän.  Se oli esikuva kansalle katsoa Kristukseen, joka tuli kiroukseksi koko maailman puolesta, mutta jonka Jumala korotti Kuninkaaksi ja Herraksi.  Hän on koko maailman Vapahtaja.  4 Moos. 21:9.

Hepr. 12:
1 Sentähden, kun meillä on näin suuri pilvi todistajia ympärillämme, pankaamme mekin pois kaikki, mikä meitä painaa, ja synti, joka niin helposti meidät kietoo, ja juoskaamme kestävinä edessämme olevassa kilvoituksessa,
2 silmät luotuina uskon alkajaan ja täyttäjään, Jeesukseen, joka hänelle tarjona olevan ilon sijasta kärsi ristin, häpeästä välittämättä, ja istui Jumalan valtaistuimen oikealle puolelle.

Loppupäätelmät:  

Kaksi todistajaa voivat hyvin jo vaeltaa keskuudessamme. Ilmestyskirja kertoo, kuinka kansat ovat joutuneet kokemaan heidän esiin tuomia vitsauksiaan ennen loppuhuipentumia Jerusalemissa.  Jumalalle selkänsä kääntäneet jopa iloitsevat heidän kuolemastaan.  Raamattu kuitenkin ilmoittaa, että Jumala itse on heidän väkevyytensä ja nostaa heidät kaikkien ihmetykseksi eloon. (Ilm. 11).

Ao. Mooseksen kirjan teksti puhuu meille Elian ja Mooseksen tulosta yhtenä (https://torahportions.ffoz.org/disciples/synoptic-gospels/elijah-and-moses.html): 


Joosua (esikuva Jeesuksesta) lähetti kaksi vakoojaa ottamaan selvää luvatusta maasta.  Terveiset sieltä puolen olivat erämaassa vaeltavalle kansalle varmasti tarpeen.  Tiedämme kuitenkin Raamattua lukeneina, kuinka vain harvat kansasta pääsivät perille. 

Onko niin, että meilläkin on vaara menettää luvatun maan siunaukset kiinnittäessämme sydämemme toisarvoisiin asioihin?  Minne me olemme kiinnittäneet katseemme tänään? Olemmeko kiinnittäneet sen Kristukseen, joka on yhtä Kirjoitetun Sanansa kanssa; Tästä on kyse. 

Ylösnoussut Kristus odottaa luokseen morsianta, joka uskoo ja ottaa todesta Hänen ylösnousemusvoimansa tänään, odottaen valmiina pyhyydessä ja puhtaudessa Kuningastaan. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit