VALMISTAKAA TIE!

Muistamme Johannes Kastajan, joka valmisti tietä Jeesukselle.  Hän oli huutavan ääni. 

Mitä ihmiset oikein ajattelivat Johanneksesta? Mitä oikein tapahtui?  Näihin kysymyksiin etsin vastauksia Raamattuni äärellä:  

Mark. 1:

2 Niinkuin on kirjoitettuna profeetta Esaiaan kirjassa: "Katso, minä lähetän enkelini sinun edelläsi, ja hän on valmistava sinun tiesi".
3 "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: 'Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi'",
4 niin Johannes Kastaja saarnasi erämaassa parannuksen kastetta syntien anteeksisaamiseksi.

Genesaretinjärvi
Kuka Johannes oli?

Johanneksen elämä oli alusta alkaen suuri ihme. Hän syntyi jo iäkkäälle pariskunnalle, ollen heidän ensimmäinen ja ainut lapsensa. Hänen äitinsä, Elisabet, oli ollut vuosikaudet hedelmätön. Jumala oli kutsunut Johanneksen valmistamaan tietä Messiaalle.  

Enkeli ilmestyi Sakariaalle ja ilmoitti, että hänen poikansa tulisi olemaan täytetty Pyhällä Hengellä äitinsä kohdusta lähtien, ja että hän tulisi saattamaan monta Jumalan tykö. Hänellä tulisi olemaan vastaavanlainen tehtävä kuin viimeisellä Eliaalla, joka kääntää tottelemattomat vanhurskauden mielenlaatuun ja toimittaa Herralle näin valmistetun kansan; Luuk. 1:17. 


Sakariaan ja Elisabetin poika oli myös Marialle, Jeesuksen äidille, sukua.  Elisabet oli joidenkin tietojen mukaan Marian serkku. 

Monet iloitsivat Johanneksen syntymästä yhdessä hänen vanhempiensa kanssa.  Kun luen Raamattua, huomaan, kuinka Sakarias ja Elisabet olivat hurskaita ja Jumalan mielenmukaisia.  He antoivat kiitoksen kaikesta Jumalalle. Jumala saattoi uskoa heille paljon. 

JOHANNES ALOITTAA JULISTUSTYÖNSÄ

Viimein Johannes astui siihen tehtävään, minkä Jumala oli hänelle valmistanut. Hän lähti kiertämään ja julistamaan parannuksen tekoa ja kääntymistä Jumalan puoleen. Hän kastoi kaikki, jotka uskoivat hänen saarnansa. Hän julisti, että Jumalan valtakunta tulee. Hän tiesi kulkevansa Jeesuksen edelläkävijänä ja valmistavansa tietä Hänelle. 

Johannes ollessa vangittuna hänen korviinsa tuli viestejä niistä tapahtumista, mitä Jeesuksen ympärillä tapahtui. Hän halusi sydämessään varmuuden, oliko todella tuo luvattu Messias  saapunut Jeesuksessa kansan keskuuteen.  


Johannes lähetti opetuslapsiaan tiedustelemaan Jeesukselta, mitä Hän itsestään kertoisi. Tällaisen vastauksen hän sai; 

Matt. 11: 
4 Niin Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Menkää ja kertokaa Johannekselle, mitä kuulette ja näette:
5 sokeat saavat näkönsä, ja rammat kävelevät, pitaliset puhdistuvat, ja kuurot kuulevat, ja kuolleet herätetään, ja köyhille julistetaan evankeliumia.
6 Ja autuas on se, joka ei loukkaannu minuun."

Jeesus halusi osoittaa Johannekselle ja kaikille, jotka olivat kiinnostuneita Hänestä, että ihmeet ja merkit, joita tapahtui Hänen kauttaan, olivat Jumalasta lähtöisin, eikä niiden tullut olla loukkaukseksi kellekään.  

Uskon, että tämän opetus meille on myös se, että aina kun näemme Jumalan toimivan, meidän tulee lähteä kyselemään ja katsomaan itse, mistä oikein on kyse.  Kukaan muu ei osaa meille sitä kertoa. Meidän on kyettävä vakuuttumaan sisimmässämme itse silloin, kun Jumalan liikehdintää tapahtuu. 

Jeesuksen ja Hänen toimintansa ympärillä liikkui paljon kaikenlaisia huhu-puheita. Häntä ivattiin ja pilkattiin uskonnollisen johdon taholta.  Jeesus aiheutti selvästi hämminkiä kansassa.  Johannes ei jäänyt kiinni näihin puheisiin. Hän päätti ottaa itse selvää. 



MIKÄ VOISI OLLA OPETUS TÄMÄN KAIKEN TAKANA MEILLE TÄNÄÄN?

Jeesus, Jumalan Poika, on kykenevä herättämään jopa kuolleetkin.  Siihen ei kykene kukaan toinen.  Hän saa sokeat näkemään ja rammat kävelemään.  Hän on köyhien ja kaikkein unohdetuimpien Ystävä. 

Siellä, missä julistetaan Hänen nimessään ja veressään tällaista evankeliumia; Missä kehoitetaan ihmisiä parannukseen ja kääntymään Jumalan luokse; Ja, missä sairaat paranevat ja kuolleita herätetään.  Siellä on läsnä itse Herra Jeesus Kristus. 

JEESUKSEN TESTAMENTTI OPETUSLAPSILLE

Luuk. 24:
45 Silloin hän avasi heidän ymmärryksensä käsittämään kirjoitukset.
46 Ja hän sanoi heille: "Niin on kirjoitettu, että Kristus oli kärsivä ja kolmantena päivänä nouseva kuolleista,
47 ja että parannusta syntien anteeksisaamiseksi on saarnattava hänen nimessänsä kaikille kansoille, alkaen Jerusalemista.

Jeesus jätti opetuslapsilleen tehtävän saarnata evankeliumia kaikkialle.  Keskeisenä Hänen antamassaan missiossa oli parannuksen saarnaaminen.  Kaikkien ihmisten kaikkialla tuli tehdä parannus. Tämä ei poikennut Johannes Kastajan missiosta omiensa keskellä. 

YHTEENVETO:

Evankeliumin ytimessä on kutsu parannukseen. Ihmeet korottavat Jumalan kunniaa.

Sen sijaan vääränlaiseen rauhaan tuudittautuminen on vaarallista.  Silloin turmio yllättää äkisti.  Tästäkin apostoli Paavali kristikuntaa varottaa. 1 Tess. 5: 3:

Kun he sanovat: "Nyt on rauha, ei hätää mitään", silloin yllättää heidät yhtäkkiä turmio, niinkuin synnytyskipu raskaan vaimon, eivätkä he pääse pakoon.

Toisaalta Raamattu varoittaa myös juoksemasta kenenkään perässä, joka sanoo, että katso Kristus on täällä tai Hän on tuolla.  Jumalan valtakunta on sisällisesti meissä.  Hän itse johdattaa omansa sisälle kaikkeen totuuteen.  Se ei tule ulkopuolelta, vaan meidän sisältämme, kun Pyhä Henki on saanut täyttää meidät. 

Luuk. 17: 
22 Ja hän sanoi opetuslapsillensa: "Tulee aika, jolloin te halajaisitte nähdä edes yhtä Ihmisen Pojan päivää, mutta ette saa nähdä.
23 Ja teille sanotaan: 'Katso, tuolla hän on!' 'Katso, täällä!' Älkää menkö sinne älkääkä juosko perässä.
24 Sillä niinkuin salaman leimaus loistaa taivaan äärestä taivaan ääreen, niin on Ihmisen Poika päivänänsä oleva.


VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit