VÄKEVÄ MIES RAAMATUN VALOSSA (A MIGHTY MAN)

Halusin mielenkiinnosta lähteä tutkimaan sanan väkevä (engl. mighty, engl. synonyymi great ) sisältöä ja merkitystä.

#Sana mighty voi tarkoittaa suomeksi: väkevää, voimakasta, mahtavaa, suunnatonta, mahdikasta, ökyä, jytkyä ja valtavaa.  

Se liitetään poikkeuksetta lähes aina Raamatussa ihmiseen ja hänen toimintaansa; Jumalasta puhuttaessa kaikkein korkeimpana Auktoriteettina käytetään sanaa High l. korkea.

Psalmi 47:2Sillä Herra on korkein, peljättävä, kaiken maan suuri kuningas.

King James: For the LORD most high is terrible; he is a great King over all the earth.

Sanaa mighty voidaan käyttää ilmaisemassa joitakin Jumalan ominaisuuksia, kuten tässä seuraavassa Mooseksen kirjan jakeessa.  Tällöin häntä kuvaillaan meille ymmärrettävin ihmistermein; esim. Jumalan väkevä käsi ( mehän emme tiedä, onko Jumalalla millaiset kädet ). 

5 Moos. 11:2: Know you this day: for I don't speak with your children who have not known, and who have not seen the chastisement of Yahweh your God, his greatness, his mighty hand, and his outstretched arm,

Suom. -38 käännös: Ja huomatkaa tänä päivänä, etten minä nyt puhu teidän lapsillenne, jotka eivät ole kokeneet eivätkä nähneet Herran, teidän Jumalanne, kuritusta, hänen suuruuttansa, väkevää kättänsä ja ojennettua käsivarttansa,


#Seuraavassa a mighty man on käännetty tarkoittamaan sankaria. Kyse on jälleen ihmisestä ja hänen sankaruudestaan Herran alaisuudessa.  Herra on ihmisen ilo!

Sak. 10: 7Ephraim will be like a mighty man, And their heart will rejoice as through wine; Yes, their children will see it, and rejoice. Their heart will be glad in Yahweh.

Suom. -38 käännös: Efraim on oleva niinkuin sankari, ja heidän sydämensä on iloitseva niinkuin viinistä. Heidän lapsensa näkevät sen ja iloitsevat; heidän sydämensä riemuitsee Herrassa. (Efraimin heimo/sukukunta).

# Jumala myöskin voi käyttää, ketä Hän tahtoo. Seuraavassa mighty-termi on liitetty porton poikaan nimeltä Jefta:

Tuom. 11:1:  Gileadilainen Jefta oli sotaurho, mutta hän oli porton poika; Jeftan isä oli Gilead.

King James: Now Jephthah the Gileadite was a mighty man of valour, and he was the son of an harlot: and Gilead begat Jephthah.


#Tässä sanalla kuvataan voimallisia tekoja, joita tapahtuu Herrassa. Eli sana voidaan liittää jälleen vahvasti Herran toimintaan kuvainnollisesti keskellämme:

Matt. 11: 23: You, Capernaum, who are exalted to Heaven, you will go down to Hades. For if the mighty works had been done in Sodom which were done in you, it would have remained until this day.

Suom. -38 käännös: Ja sinä, Kapernaum, korotetaankohan sinut hamaan taivaaseen? Hamaan tuonelaan on sinun astuttava alas. Sillä jos ne voimalliset teot, jotka ovat tapahtuneet sinussa, olisivat tapahtuneet Sodomassa, niin se seisoisi vielä tänäkin päivänä.


# Korkein Jumala = the Highest God, Almighty God tarkoittaa, että Jumala on kaikkein korkein kaikista. ( Mightiest of all ). 

Psalmi 89:27: I will also appoint him my firstborn, The highest of the kings of the earth.

Suom. -38 käännös: Ja minä asetan hänet esikoiseksi, maan kuninkaista korkeimmaksi.

Tässä puhutaan Daavidin istuimesta, jonka Kuningas tulee olemaan lopulta itse Herramme Jeesus Kristus. 

1 Kun 2 45:  Mutta kuningas Salomo on oleva siunattu, ja Daavidin valtaistuin on oleva iäti vahva Herran edessä."

> Word English Bible:  But king Solomon shall be blessed, and the throne of David shall be established before Yahweh forever.

Johtopäätökset: 

Sana mighty esiintyy aina Raamatussa liitettynä ihmisiin, joilla on jokin jumalallinen kyky tai tehtävä suoritettavanaan.  Sillä on useita eri merkityssisältöjä mm. heprean, kreikan ja englanninkielessä.  Tässä keskityin etsimään joitakin englanninkielisiä merkityksiä ko. sanalle. Näemme, ettei se ole Raamatulle  mitenkään vieras käsite.  

Käsite ei ole jollakin tavoin sotimassa Jumalan kaikkivaltiutta ja suvereeniutta vastaan, vaan kertomassa että Jumala hallitsee maailmaa ja käyttää pientä ihmistä työtoverinaan.  Itse ajattelen niin, että Jumala korottaa ja Jumala kutsuu jokaisen.  Hän on tässäkin suhteessa Yksin suvereeni Kaikkivaltias Isä Jumala. 

Psalmi 113:7:

 Hän, joka tomusta nostaa alhaisen, korottaa loasta köyhän

1 Sam. 2:7:

Herra köyhdyttää ja rikastuttaa, hän alentaa ja ylentää.

On siis olemassa ihmisiä, jotka Jumala ylentää. Toisaalta on myös niin, että ihminen joka itse itsensä ylentää, joutuu kerran alenemaan:

Luuk. 14:11Sillä jokainen, joka itsensä ylentää, alennetaan, ja joka itsensä alentaa, se ylennetään.


Efe.6:10: Lopuksi: vahvistukaa Herrassa, ottakaa voimaksenne hänen väkevyytensä.

Ihmisen väkevyys on Herran väkevyyttä silloin, kun ihminen kulkee Hänen tahdossaan ja valinnassaan.  Ihminen pukeutuu ja turvaa Häneen, so. Kristukseen. 

Tärkeää on Herran palvelijan kutsumustietoisuus, tietoisuus siitä, että Jumala on kaiken takana. Raamattu antaa meille selkeät ohjeistukset, kuinka tutkia asiat totuudessa.  Totuus on Jumalan Sana, millä me perustelemme kaiken. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit