MITÄ JA KETÄ SEURAAN? OSA I

Mitä ja ketä seuraan? Siinäpä kysymys. Kaikkien tarjousten perässä ei kannata lähteä liikkeelle.  Tämä pätee kristityllä aivan kaikkiin elämänvalintoihin: työn ja arjen valintojen suhteen, yhteiskunnallisen vaikuttamisen ( puolueiden ) ym. muiden olemassa olevien genrejen. Tutkin jälleen Raamatustani, mitä ohjeita se antaa tällaiseen; sen mietintään, kuinka valitsemme tai annamme äänemme jollekin.  Toivon tästä pohdinnastani olevan apua muillekin. Loppuen lopuksi on olemassa vain yksi oikea valinta:

Teemme jatkuvasti valintoja.  Sen vuoksi on tärkeä tuntea omat arvonsa. 

1.  JUMALAN VALINTA

Ensimmäiseksi ja tärkeimmäksi asiaksi nousee mielestäni aina Jumalan valintakriteerit ja Itse Pyhä Jumala.  Hän on ensin valinnut, sanoo Raamattu. 

Joh. 15:16: 

Ette te valinneet minua, vaan minä valitsin teidät, ja minun tahtoni on, että te lähdette liikkeelle ja tuotatte hedelmää, sitä hedelmää joka pysyy. Kun niin teette, Isä antaa teille kaiken, mitä minun nimessäni häneltä pyydätte.

Liian hätiköidyt ratkaisut eivät kanna tarpeeksi pitkälle.

Kristityn on tärkeä tutkia erilaisten hankkeiden ja ennen kaikkea omien valintojensa syntyä sekä taustoja.  Kuka on valinnut, mitä on valinnut ja miksi on valinnut? Mikä on päämäärä?  

Itse laitan suuren painoarvon valinnalle.  Ennen kaikkea sille, että valinta on sopusoinnussa Jumalan valinnan ja Hänen asettamiensa arvojen kanssa.  Tällöin myös päämäärä näkyy kirkkaasti.  Muussa tapauksessa päämäärä jää himmeäksi, pelkästään tämänpuoleiseksi ja usein mahdottomaksi saavuttaa. 

Hepr. 13: 14 sanoo: 
..."sillä ei meillä ole täällä pysyväistä kaupunkia, vaan tulevaista me etsimme".

Kysyn välillä itseltäni; mitkä voimat ovat jonkin asian taustalla?  Voinko olla luottavainen sen suhteen, että hanke on vakaalla, Jumalan asettamalla vanhurskaalla pohjalla?  Voinko levätä tässä hankkeessani, vai koenko ristiriitaa sisimmässäni?

Jumalan valinta on ihmisvalintaa aina viisaampi. 

JUMALAN VALINTA PERUSTUU TIETYNLAISEEN HULLUUTEEN

1 Kor. 1:27:

Mikä maailmassa on hulluutta, sen Jumala valitsi saattaakseen viisaat häpeään. Mikä maailmassa on heikkoa, sen Jumala valitsi saattaakseen häpeään sen, mikä on voimakasta. [Matt. 11:25]

Jumalan valinta perustuu hulluuteen ( so. ristiriitaan ) tämän ympäröivän maailman silmissä.  Sitä hulluutta ei edusta huonoon käytökseen tai jumalattomaan johtoon tukeutuminen. Hulluutta on nimenomaan se, että seuraa Kristusta ja on kuuliainen Hänen tahdolleen.  Kristus on aina yhtä Sanansa kanssa. ( Joh. 1:1;14). Hän ei poikkea siitä, eikä tee kompromisseja suhteessa omaan Pyhään Sanaansa. 

Jumalan valtakuntaan kylvetään aina heikkoudessa ja nöyryydessä.  Tällöin kaikki kunnia hankkeesta koituu Taivaallisen Isän kontolle, ei yhdenkään ihmisen. 

Jeesus ei öykkäröinyt tai tuonut itseään korostetusti esille, ei.  Hän oli hiljainen ja nöyrä, silti tuoden totuuden esiin. Hän palveli lähimmäistään, ei itseään. Hän ei saanut tai vaatinut palvelutyöstään mitään maallista meriittiä tai mammonaa. Ei. Hän oli köyhä ja alaspainettu tämän maailman mittapuiden mukaan. 

1 Sam. 2:8: Hän ylentää tomusta mitättömän ja korottaa tuhkasta köyhän, sijoittaa heidät ylhäisten joukkoon ja antaa heille kunniasijan. Maan perustukset ovat Herran, niiden varaan hän on laskenut maan. [Ps. 24:2+]

Omat sääntömme saattavat pitää meitä nälässä. 

2.  VANHURSKAUS

Jes. 59: 14: Näin oikeus on työnnetty syrjään ja vanhurskaus on jäänyt kauas, näin totuus poljetaan tomuun torilla eikä rehellisyydelle ole täällä sijaa.

Näenkö oikeuden, totuuden ja vanhurskauden toteutuvan valinnoissani tai niiden seurauksissa?  Mikäli valitsen jotakin sellaista, mikä ei pysy Jumalan Sanan totuudessa, eikä ole rehellistä, minun tulisi jo kiireesti paeta muualle. Pienikin hapatus hapattaa äkkiä koko taikinan!

Johtoportaalla on suuri merkitys. "Millainen on johto, sellainen on myös työporras " - sanotaan.  Näenkö johdossa vanhurskauden, rehellisyyden ja oikeudenmukaisuuden hedelmiä?  Vai, näenkö kompromisseja ympäröivän maailman kanssa? 

Jumala antoi meille vapaan tahdon valintojemme suhteen.

Room. 10: 3: He eivät tiedä, mitä Jumalan vanhurskaus on, ja yrittäessään pystyttää omaa vanhurskauttaan he eivät ole alistuneet siihen vanhurskauteen, joka tulee Jumalalta. [Room. 9:31,32Fil. 3:9]

2 Tim. 1:13: 

Ota esikuvaksi ne terveelliset sanat, jotka olet minulta kuullut, uskossa ja rakkaudessa, joka on Kristuksessa Jeesuksessa.

Uskova ei voi ummistaa silmiään tällaisen olemassa olevan ristiriidan suhteen.  On olemassa kaksi maailmaa. Raamattu ei tässä suhteessa lupaa meille mitään muuta. 

3. PÄÄMÄÄRÄ

Päämäärä on raamatullisesti tärkeässä asemassa.  Me emme aina anna sille painoarvoa.  Elämme tässä ja nyt, mikä toki on tärkeää, mutta emme ymmärrä valintamme lopullisia seurauksia.  Kaikki päättyy kerran, muistetaan tämä!

Ilman päämäärää valintamme ovat vailla todellisuuspohjaa.

Fil. kirjeen 3. luvussa voimme lukea apostoli Paavalin vaelluksen kipeydestä suhteessa päämääräänsä Kristuksessa.  Hän päätti lukea kaiken muun tappioksi Jeesuksen tuntemisen rinnalla.  Tämä päätös kuuluu jokaiselle uskovalle.  Jos emme lue tappioksi kaikkea muuta, me asetamme jalustalle asioita, jotka menevät Jumalan tahdon edelle.  Tässä on tapahduttava suurin luovutus. Niin kauan kuin pidämme kiinni kompromisseistamme, me emme ole täysin antautuneet Hänelle ja Hänen valinnalleen.  

POHDITTAVAKSI: 

Näenkö valintojeni takana Jumalan valinnan merkityksen?  Onko siellä pohjalla nähtävissä, kuinka Jumala on kutsunut, asettanut ja saanut liikkeelle jotakin kestävää?  Vai, onko niin, että ihmiset hääräävät omiaan ja luulottelevat olevansa Hänen asiallaan? Mikä on todellista, mikä ei? 

Ärsyttääkö jokin asia maailman eliittiä ja uskonnollista kenttää? Aivan, kuten Jeesuksenkin maanpäällisen vaelluksen aikana, poliittinen ja uskonnollinen johto oli sekaisin Jeesuksen toiminnasta; Häntä arvosteltiin, vähäteltiin ja jopa pilkattiin. Hänet haluttiin eliminoida lopulta kokonaan.  Minun tulee ymmärtää, että tällainen taistelu on hengellistä ja tapahtuu henkivaltojen yhteentörmäyksen johdosta! Tarvitaan paljon rukousta, paastoa ja erottautumista. Ymmärränkö tämän?

Henkivalloissa käydään sotaa jatkuvasti. 

Poljetaanko Jumalan vanhurskaus jalkoihin?  Näenkö, että totuus ja rehellisyys ovat tipotiessään valintani seurauksena? Missä valhe ja manipulaatio ovat huipussaan, siellä ihmisten käytös on lähimmäistä loukkaavaa ja kipua tuottavaa.  Ihmiset voivat huonosti ja luottamus on tipotiessään.  Kohtaavatko arvoni valintani kanssa?

Ja, vielä lopuksi: Olenko vakuuttunut, että jos jatkan tällä tiellä, kohtaan päämääräni Kristuksessa arvokkaasti ja kunnialla? Jokaisen on tehtävä lopulta tili Jumalalle.  Jokaisen sanammekin tulee olla punnittu. Oikeanlainen Jumalan pelko suojelee ihmistä valinnoissaan.  Pysynkö kuuliaisena ennen kaikkea Hänelle; Luojalleni ja Vapahtajalleni;  ja kykenenkö seisomaan valintojeni takana maaliin asti?

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Rukous: 

Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen; opeta minua valitsemaan viisaasti ja oikein Sinun tahtosi mukaan. Varjele minua poikkeamasta oikealla tai vasemmalle; kiinnitä katseeni Päämäärää kohti. Auta minua ymmärtämään oma pienuuteni ja kuitenkin se, että Sinä olet valinnut tieni jo ennen kuin synnyin tähän maailmaan.  Jokaiselle olet antanut kutsun ja tehtävän.  Näytä tälle maailmalla Sinun Pyhä ja vanhurskas tahtosi; Isä. Kiitos, että käytät siinä työtoverinasi myös minua ja jokaista, joka tahtoo kulkea Jeesuksen askelissa.  Armahda ja auta; tätä pyydän. Poikasi Jeesuksen Kristuksen kalliissa nimessä. Aamen. 


-Katja-Leena


Kommentit

Suositut tekstit