PROFEETTA ELIA

Tiesitkö, että Raamattu puhuu kolmesta Eliaasta? Ensimmäinen Elia eli n. 850 vuotta ennen Jeesusta ja häntä sanottiin tisbeläiseksi. Hän oli lähtöisin Gileadin maasta. 

1 Kun. 17:1Tisbeläinen Elia, eräs Gileadiin asettuneita siirtolaisia, sanoi Ahabille: "Niin totta kuin Herra, Israelin Jumala, elää, jonka edessä minä seison: näinä vuosina ei tule kastetta eikä sadetta muutoin kuin minun sanani kautta".

Elia tisbeläinen oli hyvin radikaali Profeetta. 

Elia oli Profeetta, joka asettui yksin Baalin profeettoja vastaan Karmel-vuorella.  Hän puhui kaikkea epäjumalanpalvelusta vastaan.  Hän oli ainoa Profeetta, joka saattoi tuossa historian hetkessä näyttää israelilaisille, kuka on Herra ja ainoa oikea Jumala. 

1 Kun. 18:22:Niin Elia sanoi kansalle: "Minä olen ainoa jäljelle jäänyt Herran profeetta, mutta Baalin profeettoja on neljäsataa viisikymmentä.

Elia tisbeläinen osoitti Jumalan voiman kansalle ja Baalin profeetat kokivat karvaan tappion sekä heidät surmattiin. Kansa ymmärsi, että Jumala oli Profeettansa kanssa. 

1 Kun.18:

37 Vastaa minulle, Herra, vastaa minulle, että tämä kansa tulisi näkemään, että sinä, Herra, olet Jumala ja että sinä käännät heidän sydämensä takaisin."
38 Silloin Herran tuli iski alas ja kulutti polttouhrin, puut, kivet ja mullan sekä nuoli veden, joka oli ojassa.
39 Kun kaikki kansa näki tämän, lankesivat he kasvoillensa ja sanoivat: "Herra on Jumala! Herra on Jumala!"


Vaikka kansa näki nämä Profeetan ihmeet, ei se kauaa muistanut, kuka todella on Herra.  Profeetan tie ei ollut helppo. Hän joutui monta kertaa tilanteeseen, missä epäusko ja vihollisuus Jumalaa vastaan olivat ilmeisiä. 

Profeetta on yksin. Monet kyllä allekirjoittavat ja ovat samaa mieltä siitä, kuinka asioista tulee sanoa suoraan ja totuudessa. Kuitenkin, kun ihmisiltä kysytään, mitä mieltä he ovat, monet kääntävät selkänsä totuuden puolestapuhujalle. Kuinka totta tämä on tänäänkin; Kuka uskaltaa näyttää värinsä?

PROFEETAN VASTAANOTTAMISESTA LUVATAAN PALKKA

Matt. 10:41: Joka profeetan ottaa tykönsä profeetan nimen tähden, saa profeetan palkan; ja joka vanhurskaan ottaa tykönsä vanhurskaan nimen tähden, saa vanhurskaan palkan.

He, jotka olivat valmiita tottelemaan Profeettaa ja ottivat Hänet ystävyydellä vastaan, saivat suuren siunauksen.  Yksi sellainen oli Sarpatin leski.  1 Kun. 17.luku.  Jumala piti huolen hänen perheensä elannosta ja herätti leskirouvan ainoan pojan kuolleista.  Ei siis ihan vähäpätöisiä asioita. 

Sarpatin leski sai huonekunnalleen siunauksen Profeetan kautta. 
jae 24: 
Niin vaimo sanoi Elialle: "Nyt minä tiedän, että sinä olet Jumalan mies ja että Herran sana sinun suussasi on tosi".

TOINEN ELIA - JOHANNES KASTAJA ( Luuk. 1:13-17 )

Johannes Kastajan muistamme toimineen Jeesuksen edelläkävijänä. Hän kastoi ihmisiä parannukseen ja julisti Jumalan valtakunnan tuloa. Tiedämme historiasta, että Johannes oli Jeesuksen äidille, Marialle, sukua. Hänen äitinsä oli Marian serkku. 

Johannes Kastaja toimi Eliaan hengessä. Elia on Profeetta, joka saarnaa väkevästi parannusta ja kehottaa ihmisiä hylkäämään synnin. Hän on parannussaarnaaja.  Hänen missionsa on aina herättää ihmiset kääntymään Jumalan puoleen.  Johannes itse kielsi olevansa Elia. Teksti löytyy Joh. 1:21. 

On huomionarvoista, että Jeesus sanoo Matteuksen evankeliumissa, sen luvussa 17, kuinka Elias "tulee ja on jo tullut".  Tämän on tulkittu tarkoittavan sekä mennyttä että tulevaa. Eli, tässä Jeesus viittaisi Johannes Kastajaan sekä tulevaan viimeiseen Elian ilmentymään lopun ajassa. 

KOLMAS JA VIIMEINEN ELIA ( Mal. 4; Ilm. 11: Elia on toinen Ilmestyskirjan kahdesta säkkipukuisesta todistajasta. )

Kolmannesta ja viimeisestä Eliaksesta löytyy lupaus Malakian kirjasta luku 4:

1 Sillä katso: se päivä on tuleva, joka palaa kuin pätsi. Ja kaikki julkeat ja kaikki, jotka tekevät sitä, mikä jumalatonta on, ovat oljenkorsia; ja heidät polttaa se päivä, joka tuleva on, sanoo Herra Sebaot, niin ettei se jätä heistä juurta eikä oksaa.
2 Mutta teille, jotka minun nimeäni pelkäätte, on koittava vanhurskauden aurinko ja parantuminen sen siipien alla, ja te käytte ulos ja hypitte kuin syöttövasikat
3 ja tallaatte jumalattomat; sillä he tulevat tomuksi teidän jalkapohjienne alle sinä päivänä, jonka minä teen, sanoo Herra Sebaot.
4 Muistakaa minun palvelijani Mooseksen laki, jonka minä Hoorebilla hänelle säädin koko Israelia varten käskyiksi ja oikeuksiksi.
5 Katso, minä lähetän teille profeetta Elian, ennenkuin tulee Herran päivä, se suuri ja peljättävä.
6 Ja hän on kääntävä jälleen isien sydämet lasten puoleen ja lasten sydämet heidän isiensä puoleen, etten minä tulisi ja löisi maata, vihkisi sitä tuhon omaksi.

Viimeinen Elia tulee yhdistämään Jumalan lapset.

Lopun aikana ts. meidän aikanamme Jumala on luvannut lähettää Profeetta Elian jälleen julistamaan parannusta ja kehottamaan ihmisiä kääntymään Herran puoleen.  Miksi?  Vanhurskaus on poljettu maahan ja Herran laki on unohdettu.  Jumala valmistaa seurakuntansa vastaanottamaan Hänet pyhyydessä ja puhtaudessa.  

Elia toimii Jumalan ihmeiden välittäjänä.  Sana lupaa, että viimeisinä päivinä on herätys, missä Jumalan lapset kokevat myös parantumista Jumalan siipien alla ( jae 2 ).

Jumalan valitsema uhri puolestamme ( Jeesus Kristus; jossa virtasi yksin Jumalan veri; ei ihmisveri ) on riittävä pyhittämään jokaisen, joka uskossa odottaa Häntä. Elia kutsuu ihmisiä parannukseen. Hän on radikaali parannussaarnaaja.  Hän ei ole saanut tehtäväänsä kutsua miltään organisaatiolta, vaan itse Jumalalta. Kuinka me, minä ja sinä, otamme Hänet vastaan? Ymmärrämmekö em. palkkamme? 

MAA ON TÄYNNÄ VÄÄRYYTTÄ JA PETOSTA

Jer. 5 sanoo: 
30 Kauheita ja pöyristyttäviä tapahtuu maassa:
31 profeetat ennustavat valhetta, ja papit hallitsevat yksissä neuvoin heidän kanssaan, ja sitä minun kansani rakastaa. Mutta mitä te teette, kun tästä tulee loppu?

Maa on täynnä turmelusta, on vääriä profeettoja ja ennustuksia, suoranaista valhetta ja eksytystä.  Kukaan ei oikein tiedä, missä kulkee voittoisa tie. Elia, Jumalan Profeetta ja ystävä, on lähetetty opastamaan ihmiskuntaa.  Se on siunaus jokaiselle, joka uskoo Jeesukseen Vapahtajanaan ja ottaa Raamatun lupaukset vastaan kuin pieni lapsi.  

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Raamatunopetus Eliaksesta poikkeaa kristikunnassa. Olen kuitenkin Raamattuni äärellä itse tullut ymmärtämään, kuten tässä edellä olen tuonut ilmi.  Suomessa Profeetta Eliaksesta lopun aikana on opettanut mm. Harri Ahdesmäki (yliluutnantti, evp.) blogissaan, Kenneth Witick, Daniela Persin ja Robert Adams: tv 7 arkisto, israelilainen raamatunopettaja Gershon Nerel:tv 7/arkisto, Profeetta Elia ja Peter Tsukahira:  Jumalan hyökyaalto- kirjassaan; Israel ja lopun ajan profeetat ( Päivä Oy ). 

Päälähteeni on Pyhä Raamattu.

Kommentit

Suositut tekstit