MIETITÄÄNPÄ JOHDATUSTA

Johdatus ja sen löytäminen elämässä on Jeesuksen seuraajalle ensiarvoisen tärkeää. Otan tässä esiin muutamia Raamatun henkilöitä ja heidän elämästään nousevia esimerkkejä Jumalan johdatuksesta sekä vedän niistä opetuksen tähän päivään. 

JOOSEF - UNENNÄKIJÄ

Muistamme Joosefin, joka oli isänsä suosikki perheessä.  Toiset veljet kadehtivat Joosefia asemansa vuoksi ja pitivät häntä "orjanaan".

Joosef oli luonteeltaan hyväntahtoinen ja avoin. Hän kertoi perheelleen unistaan ja kokemuksistaan.  Perhe ei näyttänyt ymmärtävän häntä.  Usein hän joutui jopa pilkan kohteeksi. Veljien mielestä Joosefin unet olivat ylpeyttä ja hän korosti niiden kertomisella vain itseään.  ´

Kuitenkin tiedämme, että Jumala korottaa kenet Hän tahtoo ja puhuu kenelle Hän tahtoo.  Se ei ole meidän valintamme, vaan Jumalan.  Ihminen on altis kateuteen ja kapinaan lopulta jopa Jumalaa vastaan. Saatana väijyy näissä tilanteissa.  Sen tehtävä on tuhota Jumalan pelikenttää, aiheuttaa jatkuvasti hämminkiä; Jopa perhesuhteissa.  

Luetaan hieman Joosefista:

1 Moos. 37:

4 Kun hänen veljensä näkivät, että heidän isänsä rakasti häntä enemmän kuin kaikkia hänen veljiänsä, vihasivat he häntä eivätkä voineet puhutella häntä ystävällisesti.
5 Kerran Joosef näki unen ja kertoi sen veljilleen; sen jälkeen he vihasivat häntä vielä enemmän.
6 Hän näet sanoi heille: "Kuulkaa, minkä unen minä olen nähnyt.
7 Katso, me olimme sitovinamme lyhteitä vainiolla, ja katso, minun lyhteeni nousi seisomaan, ja teidän lyhteenne asettuivat ympärille ja kumarsivat minun lyhdettäni."
8 Niin hänen veljensä sanoivat hänelle: "Sinäkö tulisit meidän kuninkaaksemme, sinäkö hallitsisit meitä?" Ja he vihasivat häntä vielä enemmän hänen uniensa ja puheidensa tähden.
9 Ja hän näki vielä toisenkin unen, jonka hän kertoi veljilleen ja sanoi: "Minä näin vielä unen: katso, aurinko ja kuu ja yksitoista tähteä kumarsivat minua".
10 Ja kun hän kertoi sen isälleen ja veljilleen, nuhteli hänen isänsä häntä ja sanoi hänelle: "Mikä uni se on, jonka sinä olet nähnyt? Olisiko minun ja äitisi ja veljiesi tultava kumartumaan sinun eteesi maahan?"
11 Ja hänen veljensä kadehtivat häntä; mutta hänen isänsä pani tämän mieleensä.


UNET MERKKINÄ JOHDATUKSESTA

Joosefin kohdalla unet olivat johdattajina.  Ne lopulta toteutuivat.  Ne kyettiin ymmärtämään kokonaisuudessaan vasta jälkeenpäin.  Kertomukset ovat talletettuna Raamattuun. Joosefille itselleen unet olivat varmasti merkityksellisiä ja valoivat hänen sisimpäänsä toivoa. 

Jumala toteutti suunnitelmansa Joosefin elämässä kaiken vainon ja yksinäisyydenkin keskellä.  Myöhemmin myös hänen perheensä tuli ymmärtämään, että kaiken takana oli Jumalan suvereeni ja Pyhä tahto.  Koko perhekunta sai osakseen siunauksen.  

Jumala on puhunut unissa omilleen kautta aikain.  Ehkäpä Joosefin esimerkki on kerrottu meille siksi, ettei unistaan kannattaisi kauheasti kehuskellen kertoa.  Se voi vain hankaloittaa tietämme. Joosefin tie ei ollut helppo. 


Kun Jumala puhuu, Hän pitää huolen johdatuksesta ja sen toteutuksesta. Jälkeenpäin voimme ymmärtää ja nähdä, tapahtuiko niin kuin Hän oli puhunut. Kaikkea emme voi ymmärtää heti. 

Raamatun esimerkit puhuvat ASIOIDEN MIELEEN PAINAMISESTA.  Jumalalliset asiat puhuttelevat meitä ja niillä on viesti matkassaan. Kun Pyhä Henki asuu sisimmässämme, voimme oppia seuraamaan Häntä.  Tärkein merkki johdatuksesta on RAUHA SISIMMÄSSÄMME. 

Room. 2:10: ... mutta kirkkaus ja kunnia ja rauha jokaiselle, joka tekee sitä, mikä hyvä on, juutalaiselle ensin, sitten myös kreikkalaiselle!

Room. 8:6: Sillä lihan mieli on kuolema, mutta hengen mieli on elämä ja rauha;

Itse olen huomannut elämäni valinnoissa, kuinka pienikin rauhattomuus ja epävarmuus sisimmässäni ovat merkki siitä, että vielä on aika odottaa.  Kun lepo on laskeutunut, uskallan käydä johdatuksessa eteenpäin. 


DAAVID - VOITTOISA SOTURI JA KUNINGAS

Kuningas Daavid oli paimenpoika, jonka Jumala kutsui Israelin kuninkaaksi.  Kukaan ei olisi uskonut, että Daavidista olisi sellaiseen tehtävään. Hän oli perheensä nuorin ja kokemattomin sodankävijä. 

Jälleen Jumala teki suvereenin valinnan. Hän ei katso, kuten me ihmiset katsomme.  Me katsomme moniin inhimillisiin seikkoihin: ihonväriin, sukupuoleen, kokoon, näköön, koulutukseen, kokemukseen, persoonan viehättävyyteen jne.  Jos me tekisimme valintoja, ne olisivat kovin erilaisia.  

Kansa oli valinnut kuninkaakseen näyttävän ja isokokoisen Saulin.  Jumala salli niin tapahtua, mutta Hän näki sydämiin.  Daavid oli nöyrä ja hyväntahtoinen. Hän oli Jumalan silmäterä tuona aikana, jolloin Israel eli monenlaisessa hajaannuksessa. 

Daavid soittamassa harppuaan.

TEHTÄVÄKOHTAINEN JOHDATUS

Daavid joutui nuoresta pojasta lähtien merkillisiin tehtäviin.  Ensimmäinen koetin oli taistelu sotasankari Goljatia, jättiläistä, vastaan. Inhimillisesti ajatellen hentoisella ja pienellä paimenpojalla ei olisi ollut mitään mahdollisuuksia sellaista jättiä vastaan. 

Jumala haluaa aina osoittaa voimansa siellä, missä ihmisjärki ei sitä ensimmäisenä näe. Daavid voitti neuvokkuudellaan taistelun. Jumala oli hänen kanssaan.  Myöhemmin hän voitti monta sotaa Jumalan antamalla viisaudella ja valtuutuksella. Jumala avasi hänen eteensä tilanteet, missä hänen tuli rohkeasti astua esiin ja hoitaa homma.  

Jumala avaa eteemme tehtäviä, jotka saattavat ensin hirvittää meitä, suorastaan pelottaa. Tiedämme kuitenkin, että voimme tarttua niihin turvallisin mielin silloin, kun Itse Jumala on kanssamme.  Hänen tahtonsa on murskata alleen kaikki inhimillinen viisaus, yrittäminen ja kunnia.  

Kun me olemme pieniä, voi Jumala olla Suuri. Näin se menee.  Jumala viisaudessaan ei koskaan ota käyttöönsä sellaista, joka jo valmiiksi on jotenkin voimakas tai rikas. Mitä kunniaa sellainen tuottaisi Hänelle? Päinvastoin, jos me tahdomme olla Hänen johdatuksessaan ja käytössään, tulee meidän pienetä ja Hänen kasvaa. 

Joh. 3:30:
Hänen tulee kasvaa, mutta minun vähetä.

Matt. 16:24:
Silloin Jeesus sanoi opetuslapsillensa: "Jos joku tahtoo minun perässäni kulkea, hän kieltäköön itsensä ja ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena









Kommentit

Suositut tekstit