KELPO VAIMO Osa I

Olin parikymppinen nuori vaimo, kun löysin Raamatustani kelpo vaimon ylistyksen.  Se löytyy Sananlaskujen kirjan luvusta 31.  Siinä Massan kuninkaan äiti opastaa poikaansa. Muistan, kuinka tutkin tarkoin tekstiä ja näin jopa unia sitä luettuani.  Eräässä unessani puin ylleni esiliinan, joka oli kauniisti kirjailtu.  Aamulla herättyäni ajattelin: " Tahdon olla kelpo vaimo, toimittaa osani Herran tahdon mukaan ".  No, siinä olen onnistunut joskus hyvin, joskus kehnommin. Mutta, se on varma, että sanankohta pitää sisällään arvokkaita ohjeita.  Niitä lähden tässä nyt hieman jakamaan. Otan muutaman esimerkin myös omasta elämästäni. 

1.  Kelpo vaimoon mies voi luottaa

San. 31:10-11: Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiä paljon kalliimpi. Hänen miehensä sydän häneen luottaa, eikä siltä mieheltä riistaa puutu.

Vaimo on se lähin, johon mies voi luottaa. Hän elää miehensä rinnalla läpinäkyvästi. Hänellä ei ole sellaisia salaisuuksia kontollaan, jotka herättävät miehessä epäilyksen.  Luottamus on parisuhteen kivijalka.  On tärkeää jakaa asioita ja keskustella.  Aviopuoliso on elämän kannalta se tärkein kumppani, jonka kanssa kuljetaan yksissä tuumin pisin matka.  Rakkaus on sitä, että antautuu ja ottaa vastaan. Se on vuoropuhelua, dialogia. 

Raamatun opetus on, että mies on perheen pää.  Se tarkoittaa sitä, että on olemassa lainalaisuus ja järjestys.  Tarvitaan mies ja nainen. Perhe rakentuu tämän komponentin (so. kokonaisuuden osan ) ympärille. Kaikki lähtee liikkeelle siis tästä: On mies, nainen ja mahdollisesti heille siunatut lapset. Tästä muodostuu perhe.  

Mikä merkitys on sillä, että päätökset ja ratkaisut tehdään yhdessä; molempien suostumuksella?  Olen itse tullut huomaamaan, että päätökset, mitkä tehdään yhdessä, kantavat.  Myöhemmin, kun tulee ongelmia ( ja niitä elämässä tulee ), ne voidaan paremmin puolison kanssa yhdessä kestää.  Siksi on tärkeää, että päätökset ovat yhteisiä.  Muuten ne eivät kestä koetuksessa. 

Efe.4:15-16:...vaan että me, totuutta noudattaen rakkaudessa, kaikin tavoin kasvaisimme häneen, joka on pää, Kristus, josta koko ruumis, yhteen liitettynä ja koossa pysyen jokaisen jänteensä avulla, kasvaa rakentuakseen rakkaudessa sen voiman määrän mukaan, mikä kullakin osalla on.

Oman elämäni esimerkki: 

Muistan, kuinka hieman alle kolmikymppisenä sisimpääni tuli tarve toteuttaa yksi unelmistani: hankkia oma hevonen.  Tietysti olisin voinut mennä ja vain ostaa sen. Näin en kuitenkaan halunnut toimia.  Jumala oli viisaampi.  Hän antoi minulle strategian ylhäältä:  

- Olin opettajavuosinani tienannut kaksikymmentätuhatta mummon markkaa säästöön. Kun menimme naimisiin, laitoin rahat ensimmäiseen yhteiseen asuntoomme.  Tämä nostettiin nyt muistiini.  Sanoin miehelleni Ilkalle:

" Muistatko, kuinka aikoinaan hankimme yhteisen asunnon työni säästöillä ja palkallani?   (Asuntomme myytiin myöhemmin, ja saimme siitä rahat takaisin ). Koen, että Herra on puhunut minulle, kuinka voisin laittaa sen tienaamani pesämunan nyt omaan harrastukseeni ja ostaisin oman hevosen". Mieheni ymmärsi asian aika pian. Hän oli valmis tukemaan minua hankkeessani. 

Tämän jälkeen minulla on ollut parinkymmenen vuoden aikana useampi hevonen, joihin kaikkiin miehenikin on ollut sitoutunut.  Yhteinen alku on kantanut tänne saakka. Teimme alkujaankin päätöksen, että hankinnoista, jotka ottavat hieman enemmän lompakon päälle, neuvotellaan aina yhdessä.  Tällöin ei kumpikaan pääse myöhemmin sanomaan toiselle: " Mitäpä tulikaan tehtyä "! 

Opetus: Käytetään viisautta edetessämme hankinnoissamme suhteessa puolisoomme.  Hän on se kaikkein lähin meille. Tällöin myös päätöksemme kantavat. 

2. Kelpo vaimo tekee miehelleen hyvää

J. 12: Hän tekee miehellensä hyvää, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä.

Hyvän tekeminen on sitä, että rakastaa lähimmäistään, kuten itseään; ja toimii sen pohjalta.  Tämä Lemuelin äidin neuvo on sellainen, mikä sopii aivan jokaiselle.  

Luuk. 10:27: Hän ( Jeesus ) vastasi ja sanoi: "Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta voimastasi ja kaikesta mielestäsi, ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi".

3. Kelpo vaimo on ahkera ja pitää perheestään huolta

J.14: Hän on kauppiaan laivojen kaltainen: leipänsä hän noutaa kaukaa.

Moni ajattelee, että se on mies, joka elättää perheen.  Näin Raamattu ei itse asiassa opeta.  Naisenkin tulee laittaa kortensa kekoon.  Molemmat kantavat vastuun perheen hyvinvoinnista ja lasten hoidosta.  Itse asiassa Israelissa miehet ottivat kontolleen kaikki 2-vuotiaat poikalapset ja kuljettivat heitä mukanaan. Näin pojat oppivat jo varhain isiltään miehille kuuluvia elämäntaitoja. 

Meillä naisilla on helposti taipumus " riistää " lapset itsellemme.  Mies voi kokea ulkopuolisuutta. On tärkeää jakaa tehtäviä ja vastuuta yhdessä.  Molemmilla on osansa. Tällöin myös jälkikasvu oppii molemmilta.  Se takaa tasapainoisimman kasvatuksen. Mies osaa yhtä lailla hoitaa lapsia - hän tekee sen miehen tavalla. Ja, se on aivan yhtä hyvä tapa. 

Oma puolisoni on hoitanut lapsiamme alusta asti. Toki äitinä olin kotona ne vuodet, kun lapset minua eniten tarvitsivat. Mutta, muuten olemme jakaneet tehtävät melko lailla tasan. 

4. Kelpo vaimo ei pelkää tulevaisuutta

J.21:  Ei pelkää hän perheensä puolesta lunta, sillä koko hänen perheensä on puettu purppuravillaan.

Pelko on yksi kahlitsevimmista tunteista. Tulevaisuuden pelko lamauttaa.  On tärkeää pitää luottamus Jumalassa ja kasvaa Häneen.  Jeesuksen kanssa ei tarvitse pelätä.  Jotta tämän luottamuksen Jumalaan voi säilyttää, on tärkeä säilyttää luottamus vaakatasossa myös toinen toisiimme.

Jer. 29:11: Sillä minä tunnen ajatukseni, jotka minulla on teitä kohtaan, sanoo Herra: rauhan eikä turmion ajatukset; minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.

 II osassa seuraavista: 

5. Kelpo vaimon mies menestyy

6. Kelpo vaimon suussa on opetus

7.  Kelpo vaimo saa suosion

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit