KRISTITTY JA POLITIIKKA

Olen kirjoittanut aiheesta jo aiemminkin, mutta seuratessani viime aikojen keskusteluja, päätin kirjoittaa vielä hieman eri näkökulmasta.  Käsittelen kysymyksiä: Kuinka kristitty voi vaikuttaa yhteiskunnallisesti? Mikä on oikeaa vaikuttamista, ja mitkä asiat vaikuttavat politiikan kulissien takana, jotka jokaisen olisi tärkeää tunnistaa?  Neljäntenä käsittelen vielä, kuinka Raamattu opettaa seurakunnan jäseniä suhteessa puolueajatteluun; Mitä seurauksia on sillä, että mielipiteet jakautuvat; sillä sitähän politiikassa tänä päivänä paljon tapahtuu. 
Kristitty edustaa Luojaansa maailmassa. 

1.  KRISTITTYNÄ VAIKUTTAMASSA

Matt. 5:13 Te olette maan suola; mutta jos suola käy mauttomaksi, millä se saadaan suolaiseksi? Se ei enää kelpaa mihinkään muuhun kuin pois heitettäväksi ja ihmisten tallattavaksi

Apostoli Matteus tuo esille Jeesuksen omat sanat siitä, kuinka Hänen seuraajansa ovat suolana maailmassa.  Suola kuvaa hyvin jotakin sellaista, mikä vaikuttaa ja saa "keitoksen " maukkaaksi ja kelpaavaksi;mikä takaa säilyvyyden. 

Yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa painottaisin nimenomaan kelpaavuutta ja " tuoreena pysymistä ".  Yhteisiin asioihin vaikuttamisen tulisi olla sellaista, joka kestää arvioinnin ja on rehellistä. Kaikenlainen vilunki ja omaan pussiin pelaaminen ovat kaukana sellaisesta. 

Suola takaa säilyvyyden.  Ilman suolaa Jumalan laki poljetaan maahan.  On kristittyjen vastuulla pitää huolta siitä, ettei Jumalan säädöksiä unohdeta, vedetä lokaan tai vaihdeta uusiin.  Tällä ei ole tekemistä vanhenemisen kanssa, ei.  Vaikka ajat muuttuvat, suola pysyy. 
Kävelemmekö suola- vai pippurisirottimen kanssa?
Lähtökohta uskovien vaikuttamiselle tulisi olla prosessiin antautuminen.  Suola on se, joka viimeistelee. Tärkeää on, kuinka tulokseen päästään, ja myös se, mitä matkalla tapahtuu. 

Luonteenlaatu on ratkaisevan tärkeä.  Söhiminen sinne tänne ei kuvaa Kristuksen luonteen lujuutta ja Hänen kykyään olla kaikkien palvelija.  On otettava selvää, tiedettävä mistä puhuu ja vielä osata tuoda asiat käytäntöön.  Suola vakuuttaa lopputuloksen ja maun!

1.2. KESKITTYMINEN KRISTUKSEEN

Jeesus opetti esimerkillään, kuinka suurin kaikista on se, joka on toisten palvelija.  Historiassa voimme nähdä, kuinka kristityt ovat olleet neuvonantajina kuninkaille, kuningattarille, ruhtinaille ja presidenteille.  Heidän arvostelukykyynsä on voitu luottaa.  

Uudestisyntynyt kristitty on saanut Jumalan hengen sisimpäänsä ja kulkee yhdessä Hänen kanssaan. Ja, Hän ei kulje ohi yhdenkään köyhän ja tarvitsevan.  ( Joh. 12:8 ).  Meidän on keskityttävä Jeesukseen tässä pahassa ja langenneessa maailmassa.  Hän sanoi, että toisin kuin köyhät, Hän ei tullut olemaan aina fyysisesti maailmassa. Hän lähetti meidät; Me olemme Jumalan edustajia, jokainen kristitty. Me vaikutamme tahtomattammekin ympäristöömme. 

Joka päivä joudumme valintojen eteen. 


2. POLITIIKAN TAKAHUONEISSA

Politiikan takahuoneissa vaikuttaa usein valta ja rahanmahti.  Politiikka ( so. yhteisiin asioihin vaikuttamista ) sanana ei ole hyvää tai pahaa, mutta usein rahan mahtiin liitetään pahan vaikutus, itsekkyys ja vallanhimo.  Raamattu varottaa rahasta ja sen vaikutuksesta, ellemme valvo. Pahuus vaanii ovella ja sillä on halu meihin. 

1 Tim. 6: 
9 Mutta ne, jotka rikastua tahtovat, lankeavat kiusaukseen ja paulaan ja moniin mielettömiin ja vahingollisiin himoihin, jotka upottavat ihmiset turmioon ja kadotukseen.
10 Sillä rahan himo on kaiken pahan juuri; sitä haluten monet ovat eksyneet pois uskosta ja lävistäneet itsensä monella tuskalla.
11 Mutta sinä, Jumalan ihminen, pakene semmoista, ja tavoita vanhurskautta, jumalisuutta, uskoa, rakkautta, kärsivällisyyttä, hiljaisuutta.
12 Kilvoittele hyvä uskon kilvoitus, tartu kiinni iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon hyvällä tunnustuksella olet tunnustautunut monen todistajan edessä.
13 Jumalan edessä, joka kaikki eläväksi tekee, ja Kristuksen Jeesuksen edessä, joka Pontius Pilatuksen edessä todisti, tunnustaen hyvän tunnustuksen, minä kehoitan sinua,
14 että tahrattomasti ja moitteettomasti pidät käskyn meidän Herramme Jeesuksen Kristuksen ilmestymiseen saakka,
15 jonka aikanansa on antava meidän nähdä se autuas ja ainoa valtias, kuningasten Kuningas ja herrain Herra,
16 jolla ainoalla on kuolemattomuus; joka asuu valkeudessa, mihin ei kukaan taida tulla; jota yksikään ihminen ei ole nähnyt eikä voi nähdä-hänen olkoon kunnia ja iankaikkinen valta. Amen.

Jumalan valta astuu voimaan kerran koko täyteydessään Teokratiassa.

Tämä Timoteuksen opetuspuhe pitää mielestäni sisällään suunnattoman tärkeän kehoituksen:  Jeesuksen valta ei ole lähtösin maailmasta, ei maailman oikeussaleista. Tiedämme, kuinka maailma Hänet tuomitsi; julmasti ja raakalaismaisesti kuolemaan.  Kuitenkin meidän on ymmärrettävä Jeesuksen kuninkuus ja valta kaiken yläpuolella.  

Meitä kutsutaan antamaan hyvä todistus Hänestä.  Tämä jokaisen vaikuttajan tulisi joka hetki muistaa. Kuinka me vaikutamme?   Jeesus käänsi poskensa ja otti vastaan häneen kohdistuneet lyönnit.  Hän kertoi, kuka Hän on, mutta ei suostunut ottamaan tämän maailman kunniaa osakseen.  Hänen kunniansa oli Jumalan hyväksyntä ja majesteettius. 

1 Joh. 2:16:
Sillä kaikki, mikä maailmassa on, lihan himo, silmäin pyyntö ja elämän korskeus, se ei ole Isästä, vaan maailmasta.

On vaikea ymmärtää Jumalan sanaa lukiessa, mistä meidän ihmisten ajatus rikkaudesta ja hyvinvoinnista tänään oikein kumpuaa?  Jeesus on yhä köyhien ja kaikkein unohdetuimpien ystävä.  Hän kehoittaa omiaan tyytymään tässä ajassa vähään.  Rikkauksia kokoamalla ei taivasta peritä.  Rikkaus sinänsä ei ole synti, mutta se kaikki, mikä liitetään rahan mahtiin ja vaaroihin, tulee kyetä tunnistamaan ja punnitsemaan sellaisin punnuksin, jotka kestävät kaiken arvostelun. Onko "rikkautemme" renki, vai hyvä palvelija?

Jeesus kohtaa rikkaan nuorukaisen:

Luuk. 8: 
22 Kun Jeesus sen kuuli, sanoi hän hänelle: "Yksi sinulta vielä puuttuu: myy kaikki, mitä sinulla on, ja jakele köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaissa; ja tule ja seuraa minua".
23 Mutta tämän kuullessaan hän tuli kovin murheelliseksi, sillä hän oli sangen rikas.
24 Kun Jeesus näki hänen olevan murheissaan, sanoi hän: "Kuinka vaikea onkaan niiden, joilla on tavaraa, päästä Jumalan valtakuntaan!
25 Helpompi on kamelin käydä neulansilmän läpi kuin rikkaan päästä Jumalan valtakuntaan."


Kaikkein köyhimmät tarvitsevat apuamme.

Se, kuinka Jumala rikkaan kohdalla toimii, tulee mielestäni hyvin esiin em. kohtaamisessa. Jeesus tekee selväksi sen, ettei hänelle riitä vain vähän antaminen, vaan se on kaikki tai ei mitään.  Jeesuksen seuraaminen on jotakin sellaista, mikä valtaa koko ihmisen.  Se näkyy kaikissa hänen valinnoissaan.  Hän puhuu ja kohtelee lähimmäistään rakkaudella. Hän jakaa omastaan. Hän ei kulje pystypäin, vaan on nöyrä ja kysyy Jumalalta päätöksiään. Hän ei myöskään käytä hyväkseen ketään, eikä riistä toisilta.  Hän on rauhan kylväjä; ei vihan ja epäluulon; Jne.   

PUOLUEAJATTELU JAKAA IHMISET 

Apostoli Paavali varotti puolueajattelusta seurakunnassa.  ( 1 Kor. 3:4 ).  Aina asettuessamme jonkun puolelle jossakin valinnassa, olemme toista vastaan.  Ja sitten apostoli jatkaa....emmekö silloin ole, kuten ihmiset ainakin?  Niin.  Ihminen lihallisena olentona, ilman Jumalan henkeä, on juuri tällainen.  Hän asettuu liikekannalle aina sellaisen kanssa, joka parhaiten vastaa hänen omiin tarpeisiinsa. 

Joku kysyi minulta juuri, että olenko nähnyt tällaista puoluemielisyyttä seurakunnissa?  Vastaukseni on: olen kyllä.  Aina silloin, kun asetumme jonkun puolelle ja toista vastaan, on juuri tästä kyse.  Silloin me emme ole Hengen, vaan Lihan johdossa.  Ainoastaan Jumala näkee ihmisten sydämiin. 

Jer. 11:20 a: Mutta, Herra Sebaot on vanhurskas tuomari, joka tutkii munaskuut ja sydämen.

Koska Kristus on seurakunnan pää ja ylin auktoriteetti, tulee jokaisen sen jäsenen alistua Hänen tahtoonsa ja vaeltaa kohti päämäärää Hänessä.  Vain silloin kykenemme näkemään kaiken tämän ylitse, ykseydessä Hänen kanssaan ja Hänessä. Ymmärtääkseni tätä mielenlaatua meidän tulee heijastaa kaikkialle; myös ulkopuolelle seurakunnan. 

Room. 13:1-2:  Jokainen olkoon alamainen sille esivallalle, jonka vallan alla hän on. Sillä ei ole esivaltaa muutoin kuin Jumalalta; ne jotka ovat, ovat Jumalan asettamat. Sentähden, joka asettuu esivaltaa vastaan, se nousee Jumalaa vastaan; mutta jotka nousevat vastaan, tuottavat itsellensä tuomion. 

Jer. 32:39: Ja, minä annan heille yhden sydämen ja yhden tien, niin että he pelkäävät minua kaiken elinaikansa, ja niin heidän käy hyvin ja heidän lastensa heidän jälkeensä. 

Kristityn tehtävä on luoda yhteyttä.

Loppupäätelmät:

Jumalan Sanan pohjalta ymmärrän, että Jumala odottaa lastensa vaikuttavan maailmassa.  Me emme ole näkymättömiä, hajuttomia tai mauttomia.   Koska Kristus asuu meissä Pyhän Henkensä kautta, se pistää aina liikkeelle ja vaikuttamaan.  

Politiikka on erinomainen keino vaikuttaa yhteiskunnallisiin, meitä kaikkia koskeviin joka päiväisiin asioihin.  Tärkeää on kulkea Jumalan tahdossa.  Kaikilla on oma kutsunsa.  Ja, kaikkein tärkeintä on, että ihmiset löytäisivät iankaikkisen toivon Jeesuksessa.  Se on se tärkein Jumalan liikkeellä oleva missio ihmiskunnassa. Politiikka häviää sille 6-0.  

On tärkeää tunnistaa politiikan takana vaikuttimena olevat asiat.  Silloin emme asetu kannattamaan sellaisia päämääriä, joissa vaikuttimet eivät kestä Jumalan Hengen läpivalaisussa.  Jeesus varoitti itsekkyydestä, rahanhimosta, vallanhalusta, kovuudesta, irstaudesta, omahyväisyydestä, ylpeydestä, itsekorostuksesta jne.  Ellemme kasva Häneen, Kristukseen, voimme helposti hairahtua kannattaamaan jotakin sellaista, mikä murehduttaa Häntä.  Ollaan siis varovaisia!

Puolueajettelu on osa demokratiaa Suomessakin.  Vasta kerran Jumalan valta tulee koko täyteydessään, ja Hän asettaa oman kuningaskuntansa maailmaan, silloin puhutaan Teokratiasta

Kristityn tulisi nyt jo rakentaa Jumalan valtakuntaa meidänkin ajassamme, siitäkin huolimatta, ettei se vielä ole näkyvästi keskellämme.  Siksi väitän, ettei kristityn tule olla puolueellinen siinä mielessä, että hän kieltäytyy yhteistyöstä ja sietämästä valintoja, jotka kuitenkin viime kädessä Jumala sallii meidän vajavaisten hallintomenettelyjemme kautta.  Jumala alentaa ja Jumala korottaa yhä tänään!  Hän on säätänyt kaiken omien tarkoitusperiensä mukaan.  Meidän tehtävämme on siunata, ei kirota; levittää rauhaa, ei sotia.  

Psalmi 75:7:
...."vaan Jumala on se, joka tuomitsee: yhden hän alentaa, toisen ylentää".

Rukoillaan kaikkien päättäjien, kansanjohtajien ja hallitsijoiden puolesta! 

Matt. 5:
43 Te olette kuulleet sanotuksi: 'Rakasta lähimmäistäsi ja vihaa vihollistasi'.
44 Mutta minä sanon teille: rakastakaa vihollisianne ja rukoilkaa niiden puolesta, jotka teitä vainoavat,
45 että olisitte Isänne lapsia, joka on taivaissa; sillä hän antaa aurinkonsa koittaa niin pahoille kuin hyvillekin, ja antaa sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin.
46 Sillä jos te rakastatte niitä, jotka teitä rakastavat, mikä palkka teille siitä on tuleva? Eivätkö publikaanitkin tee samoin?
47 Ja jos te osoitatte ystävällisyyttä ainoastaan veljillenne, mitä erinomaista te siinä teette? Eivätkö pakanatkin tee samoin?
48 Olkaa siis te täydelliset, niinkuin teidän taivaallinen Isänne täydellinen on."

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena


Kommentit

Suositut tekstit