ESIVALTA JUMALAN ASEENA

Lähdin mielenkiinnosta tutkimaan, mitä Raamattu opettaa meille esivallasta. Saatamme tehdä yllättäviä löytöjä.  Esivaltaa ei ole ilman Jumalaa. Se kuuluu Hänen säätämykseensä maailmassa.

Room. 13:1-2 sanoo:  Jokaisen on suostuttava esivaltansa alaisuuteen. Eihän ole esivaltaa, joka ei olisi Jumalalta peräisin, häneltä ovat vallankäyttäjät saaneet valtuutensa. Joka vastustaa esivaltaa, nousee siis Jumalan säädöstä vastaan, ja ne, jotka näin tekevät, saavat rangaistuksensa.

Esivalta päättäjineen ja hallitsijoineen on toteuttamassa Jumalan säätämysten toimeenpanemista maailmassa sen tähden, että  pysyisi jonkinlainen järjestys ja rangaistusten toimeenpano.   

2 Kun. 7:17: Kuningas oli asettanut sen vaunusoturin, jonka käsivarteen hän nojasi, porttiin valvomaan järjestystä. Mutta kansa tallasi hänet kuoliaaksi portissa, niinkuin Jumalan mies oli puhunut, silloin kun kuningas tuli hänen luoksensa.

Roomalaiskirjeessä tulee esiin hyvin se paavalilainen ajattelu siitä, että vaikka Jumala näkee ihmisten vajavaisuuden ja syntisyyden, on Hän silti voimallinen ilmestymään heidän keskuudessaan.  Vaikka me teemme vääriä ratkaisuja ja annamme vääriä tuomioita, on Jumala oikeudenmukainen ja Suuri. Hän kykenee kääntämään kaiken tahtonsa mukaan ja kirkastamaan meille totuutensa. Ihminen ei voi kerta kaikkiaan kerskata Herransa edessä yhtään mistään!


JOHTOPÄÄTÖKSET

# Jokainen esivalta on Jumalan asettama; kaikkialla maailmassa toteutuvat Jumalan säädökset esivallan toimeenpanemina. 

# Jumala voi pistää pahankin palvelemaan omia tarkoitusperiään maailmassa.  Maailma on jo nyt annettu tuon ilmavallan hallitsijan käsiin, mutta todellisuudessa se palvelee Jumalaa.  Jumala on sallinut sille tietyn ajan toimia ennen kuin tulee loppu.  

# Mikä meistä saattaa näyttää väärältä ja tuomitulta, on itse asiassa Jumalan keino viedä omaa missiotaan maailmassa läpi. Jumala on kaikkein korkein ja hallitsee kaikkea.  

Room. 3: 

9 Miten siis on? Olemmeko me parempia? Emme suinkaan. Mehän olemme edellä osoittaneet, että kaikki, niin hyvin juutalaiset kuin kreikkalaiset, ovat synnin alla,
10 niinkuin kirjoitettu on: "Ei ole ketään vanhurskasta, ei ainoatakaan,
11 ei ole ketään ymmärtäväistä, ei ketään, joka etsii Jumalaa;
12 kaikki ovat poikenneet pois, kaikki tyynni kelvottomiksi käyneet; ei ole ketään, joka tekee sitä, mikä hyvä on, ei yhden yhtäkään.
13 Heidän kurkkunsa on avoin hauta, kielellänsä he pettävät, kyykäärmeen myrkkyä on heidän huultensa alla;
14 heidän suunsa on täynnä kirousta ja katkeruutta.
15 Heidän jalkansa ovat nopeat vuodattamaan verta,
16 hävitys ja kurjuus on heidän teillänsä,
17 ja rauhan tietä he eivät tunne.
18 Ei ole Jumalan pelko heidän silmäinsä edessä."
19 Mutta me tiedämme, että kaiken, minkä laki sanoo, sen se puhuu lain alaisille, että jokainen suu tukittaisiin ja koko maailma tulisi syylliseksi Jumalan edessä;
20 sentähden, ettei mikään liha tule hänen edessään vanhurskaaksi lain teoista; sillä lain kautta tulee synnin tunto.

# Esivalta toimeenpanee Jumalan lakia maailmassa.  Ilman esivaltaa ihmiset eivät kykenisi ymmärtämään, kuinka avuttomia he itse asiassa ovat.  Ja, vaikka maailmaa hallitaan vääryydellä, ei ole yhden yhtäkään, joka osaisi toimia oikein.  

MIHIN TÄMÄ JOHTAA?

Ihmiskunta joutuu kerran sen tosiasian äärelle, kuinka todellisuudessa maailmaa ei kykene johtamaan yksikään muu kuin Luoja Jumala, joka on TOTUUS JA RAKKAUS.  Jokainen ihminen polvistuu kerran Kaikkivaltiaan eteen ja toteaa: "Ei ole ketään muuta Jumalaa ja Herraa kuin Hän.  Ei ole ketään, joka ansaitsee tulla niin kunnioitetuksi ja peljättäväksi kuin Jumala, joka sovitti ihmiskunnan Poikansa Jeesuksen kuoleman kautta". 

Psalmi 22: 

27  Kaikki maan ääret muistavat tämän ja palajavat Herran tykö; kaikki pakanain sukukunnat kumartavat häntä;
28 sillä Herran on kuninkuus, ja hän on hallitseva pakanoita.
29 Kaikki maan mahtavat syövät ja kumartavat; hänen edessään polvistuvat kaikki, jotka mullan alle astuvat eivätkä voi elossa pysyä.
30 Jälkeentulevaiset palvelevat häntä, tuleville polville kerrotaan Herrasta.
31 He tulevat ja julistavat vastedes syntyvälle kansalle hänen vanhurskauttaan, että hän on tämän tehnyt.

Ilman esivaltaa kaikki em. ei olisi mahdollista.  Esivalta on Jumalan ase, joka on asetettu osoittamaan meille, kuinka me olemme Jumalaa tarvitsevia, Kristusta tarvitsevia. Siksi on tärkeää olla kuuliainen ja omalta osaltaan tehdä kaikkensa, jotta esivalta voisi mahdollisimman kivuitta suorittaa tehtäväänsä.   Kristitty on kutsuttu siunaamaan ja osoittamaan kunnioitusta esivaltaa kohtaan, sillä se on otollista Jumalalle.  Siellä missä näemme vääryyttä, voimme tuoda totuutta. Missä näemme nälkää, voimme tarjota ravintoa. Missä näemme puutetta, voimme tuoda täydennystä varastoistamme jne.  

Vastustamalla esivaltaa me itse asiassa vastustamme Jumalaa ja Hänen säätämystään.  Tyytymällä siunaamaan, joskus erehtyväistä ja mielestämme niin vajavaistakin hallintoa, edesautamme Jumalan hallinnon esiintuloa maailmaan. Jumala tulee pitämään kunniastaan huolen.  Hän ei tarvitse siihen meitä.  Se, mihin Hän meitä tarvitsee, on työtoveruuteensa. 

Jumalan työtoveruus tarkoittaa, että meillä on Hänen valtuutuksensa toimia oikein silloin, kun oivallamme tilaisuutemme.  Purnaaminen, rienaaminen ja taistelu esivaltaa vastaan ei ole sitä. Hän vapauttaa meidät aikanaan, kun tietää vapautuksen hetkemme olevan käsillä.  Hänen lupauksensa kantavat synkimmälläkin hetkellä.  Usko on avain kaiken kestämiseen, näytti miltä näytti.  Ilman uskoa on mahdotonta olla Hänelle otollinen. ( Hepr. 11:6 ).

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit