OIKEAOPPISUUDEN VAARAT

Mikään ei katkaise keskustelua niin nopeasti kuin se, että vastapuoli osoittaa olevansa oikeaoppinen ja tuomitsevaJeesus on jälleen paras esikuva meille keskustelijasta, joka antoi vastapuolelle tilaa ihmetellä, kysellä ja jopa kyseenalaistaa. Mieleeni nousee kuva Jeesuksesta keskustelemassa Nikodeemuksen, suuren neuvoston jäsenen ja fariseuksen kanssa.  Tässä siitä katkelma: 

Joh. 3:

4 Nikodeemus sanoi hänelle: "Kuinka voi ihminen vanhana syntyä? Eihän hän voi jälleen mennä äitinsä kohtuun ja syntyä?"
5 Jeesus vastasi: "Totisesti, totisesti minä sanon sinulle: jos joku ei synny vedestä ja Hengestä, ei hän voi päästä sisälle Jumalan valtakuntaan.
6 Mikä lihasta on syntynyt, on liha; ja mikä Hengestä on syntynyt, on henki.
7 Älä ihmettele, että minä sanoin sinulle: teidän täytyy syntyä uudesti, ylhäältä.
8 Tuuli puhaltaa, missä tahtoo, ja sinä kuulet sen huminan, mutta et tiedä, mistä se tulee ja minne se menee; niin on jokaisen, joka on Hengestä syntynyt."
9 Nikodeemus vastasi ja sanoi hänelle: "Kuinka tämä voi tapahtua?"
10 Jeesus vastasi ja sanoi hänelle: "Sinä olet Israelin opettaja etkä tätä tiedä!


On selvä, että keskustelu syöpyi Nikodeemuksen sisimpään. Historia kertoo, kuinka Nikodeemus suhtautui Jeesukseen myöhemmin muita fariseuksia myönteisemmin ja hänen kerrotaan  olleen osallisena Jeesuksen hautaamisessa yhdessä Joosef aramatialaisen kanssa.  

YLPEYS

Jer. 9 : 
23 Näin sanoo Herra: Älköön viisas kerskatko viisaudestansa, älköön väkevä kerskatko väkevyydestänsä, älköön rikas kerskatko rikkaudestansa;
24 vaan joka kerskaa, kerskatkoon siitä, että hän on ymmärtäväinen ja tuntee minut: että minä, Herra, teen laupeuden, oikeuden ja vanhurskauden maan päällä. Sillä senkaltaisiin minä mielistyn, sanoo Herra.

Joskus ihminenkin saattaa erehtyä kulkemaan pää pilvissä.

Kaikenlainen kerskaaminen on pahasta.  Sen harjoittaminen voi johtaa ylpistymiseen, ellei kerskauksen keskipisteenä ole Herran tunteminen ja Häneen uskominen.  Myös se, että väittää tietävänsä kaiken ja omistavansa viimeisen tiedon, on ylpeyttä.  Vain yksin Jumala kykenee ymmärtämään täydellisesti ja hallitsee  kaikkea. Tämä on tärkeä ihmisen muistaa. Viisaudessa on meidän jokaisen vara kasvaa. 

Kuningas Salomoa pidettiin viisaana kuninkaana. Hän rukoili ja anoi Jumalalta viisautta. Jumala kuuli hänen anomisensa. 

2 Aikakirja 1:
7 Sinä yönä Jumala ilmestyi Salomolle ja sanoi hänelle: "Ano, mitä tahdot minun sinulle antavan".
8 Salomo vastasi Jumalalle: "Sinä olet tehnyt suuren laupeuden minun isälleni Daavidille ja tehnyt minut kuninkaaksi hänen sijaansa.
9 Niin toteutukoon nyt, Herra Jumala, sinun isälleni Daavidille antamasi sana; sillä sinä olet pannut minut hallitsemaan kansaa, jota on paljon niinkuin tomua maassa.
10 Anna siis minulle viisaus ja taito lähteä ja tulla tämän kansan edellä, sillä kuka voi muuten tätä sinun suurta kansaasi tuomita?"


HAJAANNUS

Oikeassa oleminen voi myös aiheuttaa hajaannusta ihmisten kesken. Meillä on lupa kysellä, ihmetellä, kyseenalaistaa ja ottaa loputtomasti selkoa asioista. En näe siihen Jumalan sanan asettavan esteitä. "Viisaus huutaa kaduilla"; Me voimme kuunnella ja ottaa siitä koppia. 

Sananl. 1:20:
Viisaus huutaa kadulla, antaa äänensä kuulua toreilla;...

Ihmisinä me olemme helposti hakemassa eri puolia ja perustamme puolueita. Kuitenkin kristityn tulisi nähdä, että Jumalan tahto on aina pitää omiensa puolta. Meillä ei ole taistelu lihaa ja verta vastaan, vaan pimeyden henkivaltoja vastaan. Hajaannuksen aiheuttaja on todellinen henki, joka yrittää hämmentää kristittyjen välejä. Tähän ansaan emme saisi mennä.  

Apostoli Paavali kehotti pyrkimään yksimielisyyteen ja välttämään hajaannusta. Yksimielisyys ei tarkoita, että olemme kaikesta täysin samaa mieltä, mutta se on sydämen asenne. Päämäärä on yhteinen. Eikö? Me olemme yhtä, emme toisiamme vastaan. 

1 Kor. 3:4:
Kun toinen sanoo: "Minä olen Paavalin puolta", ja toinen: "Minä olen Apolloksen", ettekö silloin ole niinkuin ihmiset ainakin?

LOPPUPÄÄTELMÄT:

On surullista nähdä kristittyjen kesken hajaannusta ja eripuraa. Yhteisestä päämäärästä katsottuna pyrkimys tulisi olla aivan päinvastaiseen. Sen tulisi olla ykseydessä ja toinen toistemme kunnioittamisessa. Jumala on puolellamme, joten meidänkin tulee puolustaa yhteyttämme Hänessä. 

Yhteys tulee mahdolliseksi sillä, että on lupa keskustella avoimesti.  Olen sanonut aina, että meillä on keskusteleva Kristus.  Hän oli sitä Nikodeemuksen kanssa; Hän on sitä yhä. Kristus meissä omissaan vaikuttaa tahtomista ja tekemistä tähän suuntaan.  Voimme rukoilla tätä vaikutusta elämäämme lisää.



On aivan sallittua ja oikein esittää kysymyksiä. Yksi opettajistani sanoi aikoinaan, ettei tyhmiä kysymyksiä ole olemassakaan. On oikein kyseenalaistaa, mutta hakea vastauksia, jotka tyydyttävät Jumalaa. Lähtökohta ja asenne tulee olla kohdillaan. Jumala viisaus ei jätä ketään tyhjäksi ja oman onnensa varaan. Jumala on Rakkaus ja Hänen tahtonsa on tyydyttää meidän janomme myös viisauden suhteen.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Sana sinulle; 
Ystäväni, sinulla on lupa kysellä ja etsiä. Tuntuuko sinusta, että olet umpikujassa tai yksin?  Sitä sinä et suinkaan ole. Olet vain matkalla.  Anna itsellesi aikaa. Jeesus Kristus on tullut meitä varten. Hän on Viisaus jokaiselle, joka uskaltaa kysyä ja kyseenalaistaa.  Itsessään viisaat Hän lähettää tyhjinä pois. Siksi meillä on lupa tyhjentyä, epäonnistua ja löytää uudelleen.  

Hän on vastassa; emme voi joutua hukkaan. Odota, Hän tulee sinua vastaan ilolla. Anna epäilyksesi, pelkosi ja tunteesi Hänelle.  Hän on niidenkin yläpuolella. Vaikka tunnet olevasi yksin, et sitä ole. Tunne ei ole totuus. Jeesus on. Ole siunattu!

Joh. 14:6: Jeesus sanoi hänelle: "Minä olen tie ja totuus ja elämä; ei kukaan tule Isän tykö muutoin kuin minun kauttani.

Katja-Leena

Kommentit

Suositut tekstit