MIKSI PUHUN AVIOLIITON PUOLESTA?

Syy, miksi puhun avioliiton puolesta, löytyy Raamatusta. Olen yhä vakuttuneempi siitä, että avioliitto on Jumalan silmissä "veriliitto". Ja, näin myös Jumalan tarjoamasta armoliitosta osallinen. Tällaisia liittoja Vanha testamentti nostaa hyvin selkeästi esiin. 

Me olemme keskittyneet tänä päivänä Uuden liiton sanomaan Kristuksesta syntien sovittajana, mutta muistetaan myös, kuinka Vanha testamentti on luonut pohjan kristilliselle Sanomalle Kristuksesta.  Vanha liitto saa täyttymyksensä uudessa.  Näin se on myös avioliiton kohdalla. 

Pappi, teologian tri Eero Junkkaala: " Vanhassa testamentissa Jumalan ilmoitus kehittyy vähitellen ja saa lopullisen täyttymyksensä Uudessa testamentissa". 


1.  MIES JA NAINEN OVAT EROTTAMATTOMAT, YKSI KOKONAISUUS JUMALAN SUUNNITELMASSA

Matt. 19:

4 Hän vastasi ja sanoi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi'
5 ja sanoi: 'Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi'?
6 Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."

Jumala on luonut ykseyden komponentteja. Tällaisia on muitakin: Isä, Poika ja Pyhä Henki ovat yhtä.  Samoin Seurakunta ja Kristus ( Vrt. Morsian ja Ylkä ).  Seurakunta on Hänen ruumiinsa, erottamaton Hänestä. Sana ja Kristus ovat erottamattomat toisistaan. Sana tuli lihaksi, Joh. 1:14. 

On olemassa siis Jumalan säätämiä lainalaisuuksia, jotka Hän suvereeniuudessaan on yhdistänyt. Jokaiseen näistä pätee se, etteivät ne ole ihmisen päätösten varassa purkaa. Ne ovat osa paljon suurempaa kokonaisuutta. 

        VERI ASETETTIIN LIITON MERKIKSI

2.  VERILIITTO JUMALAN ASETTAMA

Israelin historia on täynnä Jumalan liittolupauksia kansalleen.  Veri symboloi ihmisen ja Jumalan välistä liittosopimusta. Veressä on kaiken elävän sielu.  Jumala on siis asettanut elämän vereen

Tiedämme, että nisäkkäillä ja ihmisellä veri on hedelmällisyyden merkki.  Naisen kuukautisveri kertoo, että hänellä on kaikki mahdollisuudet annettu lisääntymiseen ja elämän synnyttämiseen Jumalan käskyn mukaan. 

Jumala on Pyhä Jumala. Vanha testamentti kertoo, että nainen oli kuukautistilassaan saastainen. Veri ilman sovitusta oli saastainen. Useimmat eläimet luokiteltiin vt:ssä saastaisiin ja puhtaisiin.  Naisen tuli olla neitsyt mennessään avioliittoon.  Mikään muu ei voinut puhkaista hänen verilähdettään kuin mies. Jumala sääti sen näin.

Uusi testamentti tuo esiin, kuinka puolisot ovat pyhitetyt toistensa kautta.  Ainoastaan Jeesuksen veriuhri kykenee pyhittämään avioliiton  eli veriliiton, joka tuottaa uutta elämää Jumalan kunniaksi.  Avioliitto Kristuksessa on siis elämää tuottava ykseys Hänessä.  Sen kautta puolisot pyhittyvät tässä suhteessa ja lähentyvät toinen toisiinsa armossa ja rakkaudessa.  

Mikään muu ei ole näin ainutlaatuista ykseyttä ihmisten välillä, joka antaa tällaisen todistuksen Hänessä.  Puolisoiden tulee toki yhdessä tulla Herransa eteen.  Sen salaisuus on suuri! (Efe.5:25-33). 

1 Joh. 5:
7 Sillä kolme on, jotka todistavat:
8 Henki ja vesi ja veri, ja ne kolme pitävät yhtä.
9 Jos me otamme vastaan ihmisten todistuksen, niin onhan Jumalan todistus suurempi. Ja tämä on Jumalan todistus, sillä hän on todistanut Pojastansa.
10 Joka uskoo Jumalan Poikaan, hänellä on todistus itsessänsä; joka ei usko Jumalaa, tekee hänet valhettelijaksi, koska hän ei usko sitä todistusta, jonka Jumala on todistanut Pojastansa.
11 Ja tämä on se todistus: Jumala on antanut meille iankaikkisen elämän, ja tämä elämä on hänen Pojassansa.
12 Jolla Poika on, sillä on elämä; jolla Jumalan Poikaa ei ole, sillä ei ole elämää.



3.  JUMALA PYHITTÄÄ KOKO PERHEEN AVIOLIITON KAUTTA

1 Kor. 7:14: 
Sillä mies, joka ei usko, on pyhitetty vaimonsa kautta, ja vaimo, joka ei usko, on pyhitetty miehensä, uskonveljen, kautta; muutoinhan teidän lapsenne olisivat saastaisia, mutta nyt he ovat pyhiä.

Näyttää siis siltä, että elämä avioliiton kautta on voimallinen koko perheen kohdalla. Puoliso, joka on uskossa, saa omistaa siunauksen koko perhekunnalleen.  Muistamme, kuinka Jumala huolehti liitostaan Israelin ja lupausten lasten kanssa?  Samalla tavalla avioliitto on lupausten perillinen.  Puoliso, joka seuraa Kristusta ja uskossa tarttuu Jumalan lupauksiin, voi luottavaisin mielin kääntyä Isän puoleen. Hän kuulee, Hän varjelee. Hän ei torku.  

Apt. 16:31:
Niin he sanoivat: "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, niin myös sinun perhekuntasi".

VEREN HINTA

Verellä on hintansa: "Niin ylipapit ottivat hopearahat ja sanoivat: "Ei ole luvallista panna näitä temppelirahastoon, koska ne ovat veren hinta"; Matt. 27:6.  Ylipapit, jotka ajoivat Jeesuksen kuolemaan, ostivat Jeesuksen kalliin veren liian halvalla.  He tahrasivat kätensä vereen. 

Morsiamen hinta: Vanha liitto oli asettanut morsiamelle hinnan. Jokainen morsian tuli lunastaa hyväksi katsotulla summalla.  Sulhasen perhe maksoi hinnan. 

"Vaatikaa minulta kuinka suuri morsiamen hinta ja kuinka suuret antimet tahansa: minä annan, mitä te minulta vaaditte. Antakaa minulle vain se tyttö vaimoksi "; 1 Moos. 34:12.

Jeesus on lunastanut koko ihmiskunnan uhrikuolemallaan. Miehen ja naisen liitto on lunastettu Kristuksessa elämäksi ihmiskunnalle ja seurakunnalle. Muutenhan sen hedelmä olisi epäpyhä.  Tätä ei tule myydä liian halvalla.  Sen eteen on taistelu ristillä käyty. 

1 Kor 6: 18 sanoo: "Paetkaa haureutta. Kaikki muu synti, mitä ikinä ihminen tekee, on ruumiin ulkopuolella; mutta haureuden harjoittaja tekee syntiä omaa ruumistansa vastaan ". 

Seksuaalisynnissä elävä tekee syntiä myös Kristuksen ruumista eli seurakuntaa vastaan. Tämä on selkeä raamatullinen opetus, mikä näistä em.vertauskuvista nousee.

1 Kor. 7:36: Mutta jos joku arvelee tekevänsä väärin tytärtänsä kohtaan, joka on täydessä naima-iässä, ja jos kerran sen pitää tapahtua, niin tehköön, niinkuin tahtoo; ei hän syntiä tee: menkööt naimisiin.

Avioliitto ei kuitenkaan ole ainut autuaaksi tekevä asia ihmiselämässä, sillä siinä on suuret velvoitteet. Paavali kehottaa seurakuntalaisia miettimään tarkoin. Yksin elävä voi palvella vapaammin Herraansa. Kts. Esim. 1 Kor. 7:28.


Loppusanat: 

Avioliitto ei ole mikä tahansa liitto. Se on Jumalan asettama miehen ja naisen ykseys, missä Hän itse toimii salatusti elämää ja pyhitystä luoden.  Haluan sitoutua taistelemaan avioliiton puolesta.  Kaikki yritykset tuhota tämä elämää luova yksikkö, on itse Paholaisen juoni luomakuntaa ja Jumalaa vastaan.  Pidetäänhän yhdessä huoli, ettemme edesauta sen tuhoutumista tulevaisuudessa yhtään!

Vaikka me vajavaisuudessamme ja syntisyydessämme  olemme epäonnistuneet ja saattaneet avioliiton huonoon valoon eroillamme ja tappioillamme; on Jumala Jeesuksessa kuitenkin armollinen, kun me tunnustamme syntimme ja käännymme Hänen puoleensa. Hän antaa syntimme anteeksi ja antaa uuden mahdollisuuden jokaiselle, joka Häneen turvaa. 

Vahvoina loppuun saakka!



Kommentit

Suositut tekstit