SEURAKUNTA OSA III: SYNNIN OLEMUKSESTA

Halusin lähteä tutkimusmatkalle tekemään pohdintaa synnistä. Mitä Raamattu opettaa synnistä;  Mikä on lähtökohta sille, että synti tuli maailmaan ja miksi synti on niin iso rikkomus Jumalan silmissä? 




SYNTI ENSIMMÄISEN KERRAN RAAMATUSSA

Ensimmäisen kerran sana: synti mainitaan 1 Moos. 4. luvussa, kun veljekset Kain ja Abel astuvat kuvaan.  Muistamme kertomuksen. Tapahtui veljessurma, missä kateus ja kostonhimo valtasi Kainin sydämen ja hän surmasi veljensä Aabelin. Jumala katsoi Abelin uhrilahjan puoleen ja Kain oli sen vuoksi kateellinen. 

1 Moos. 4:
6 Ja Herra sanoi Kainille: "Miksi olet vihastunut, ja miksi hahmosi synkistyy?
7 Eikö niin: jos teet hyvin, voit kohottaa katseesi; mutta jos et hyvin tee, niin väijyy synti ovella, ja sen halu on sinuun, mutta hallitse sinä sitä!"

Kuten huomaamme, olisi Kainilla ollut mahdollisuus hallita synninhimoa.  Jumala antoi hänelle valinnanmahdollisuuden. Kain missasi sen. Hän toteutti pahan aikeensa ja surmasi veljensä. Veljen veri huuhtoutui maahan ja Kain tahrasi kätensä vereen. 



SYNNIN PALKKA ON KUOLEMA

Sillä synnin palkka on kuolema, mutta Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme; Room. 6:23.

Synti synnyttää aina kuolemaa.  Seurakunta on paikka, missä Jumalan Henki synnyttää elämää. Huomaatko nyt?  Synti ei siksi kuulu seurakuntaan.  Voimme kysyä itseltämme, synnyttääkö jokin elämää, vai onko sen matkassa kuolema? 

KAKSI LÄHTÖKOHTAA SYNNILLE:

1.  SYNTIINLANKEEMUS

Koska ihminen lankesi, hän rikkoi Jumalaa vastaan ja altisti näin itsensä synnille. Toiset puhuvat perisynnistä; ikäänkuin synti kietoutuisi ihmissukuun jatkumona. Nähdään, että olemme jatkuvasti synninalaisuudessa, ja että synti riippuu meissä kiinniPerisynti- sanaa ei löydy Raamatusta.  

Room. 7:14:
"Sillä me tiedämme, että laki on hengellinen, mutta minä olen lihallinen, myyty synnin alaisuuteen".


Me olemme jokainen synnin alaisuudessa, koska Jumala on antanut tämän luomakunnan joksikin aikaa Perkeleen hallintaan.   Me olemme siis jatkuvasti tekemisissä pahojen henkivaltojen kanssa.  Siksi synnin kanssa kasvokkain oleminen on niin vakavaa. 

Ensimmäisenä syntiin lankesi Lucifer; enkeli, joka ylpistyi ja korotti itsensä Jumalan vertaiseksi.  Muistetaan kuitenkin, että hänetkin on Jumala luonut ja hänen valtakautensa tulee kerran lopullisesti päättymään. 

Enemmän kuin perisyntiä, minä ajattelisin synnin kohdalla Paholaisen valtaa ja otetta maailmassa. Ja, tämän vuoksi synti on jotakin sellaista, mitä meidän tulisi paeta kuin ruttoa!

Efe. 2:  
1 Ja Jumala on eläviksi tehnyt teidät, jotka olitte kuolleet rikoksiinne ja synteihinne,
2 joissa te ennen vaelsitte tämän maailman menon mukaan, ilmavallan hallitsijan, sen hengen hallitsijan, mukaan, joka nyt tekee työtään tottelemattomuuden lapsissa,

Paavali puhuu tottelemattomuuden lapsista.  Ne, jotka tekevät syntiä, ovat siis tottelemattomia Jumalalle ja Hänen käskyilleen. Aivan, kuten langennut enkeli, Luciferikin, oli. Hän uhmasi ja käänsi selkänsä Jumalalle. Synnin takana on itse asiassa ylpeys ja halu korottaa itsensä Jumalan vertaiseksi:  " Minähän en Jumalaa tarvitse, pärjään ilman Häntä.  Voin tehdä, mitä itse haluan". 

1 Sam. 15:23:
Sillä tottelemattomuus on taikuuden syntiä, ja niskoittelu on valhetta ja kuin kotijumalain palvelusta. Koska sinä olet hyljännyt Herran sanan, on myös hän hyljännyt sinut, etkä sinä enää saa olla kuninkaana."


Efe.6:12:
Sillä meillä ei ole taistelu verta ja lihaa vastaan, vaan hallituksia vastaan, valtoja vastaan, tässä pimeydessä hallitsevia maailmanvaltiaita vastaan, pahuuden henkiolentoja vastaan taivaan avaruuksissa.

Synnin kanssa ei siis ole leikkimistä.  En voi ajatella, "että voi minua, kun olen loppuun saakka tällainen viheliäinen ja syntinen". Se on sama kuin ajattelisin, että elän tottelemattomuudessa!  Olemme altistuneet synnille kyllä, mutta me voimme hallita haluamme langeta sen houkutuksiin. Se on täysin mahdollista Jeesuksen kanssa! Hän on synnin ja kuoleman voittaja!  Katsotaan tästä lisää:

KUINKA JEESUS VASTUSTI PERKELETTÄ?

Minua puhutteli katsoessani juuri Matteuksen evankeliumin pohjalta tehtyä Jeesus-filmiä, kuinka Jeesus kävi vastustamaan Perkelettä.  Se avautui minulle aivan uudessa valossa. Uskon, että siinä on opetus meille jokaiselle. 

Jeesuksen oli käytävä läpi tuo tulikoe, missä Saatana kiusasi Häntä.  Hän oli ensimmäinen ihminen, joka kykeni voittamaan Paholaisen.  Juuri siksi Jeesus on todellinen kuoleman voittaja ja esikuvamme taistelussa pahaa vastaan.

Hepr. 2:18 sanoo:
Sillä sentähden, että hän itse on kärsinyt ja ollut kiusattu, voi hän kiusattuja auttaa.



Paholaisen strategia ja Jeesuksen voitto; Matteuksen evankeliumi, luku 4:


a.  Paholainen kiusasi Jeesusta hänen heikkona hetkenään.  

Jeesus oli nälkäinen paastotessaan 40 päivää erämaassa. 
Paholainen on juuri tällainen. Se tietää, mikä on heikko kohtamme ja iskee siihen.  Jeesus oli kuitenkin Jumalan poika ja sai jatkuvasti vahvistusta Isältään. Muistamme, kuinka enkeli oli palvelemassa  ja vahvistamassa Häntä. Jeesus nujersi vastustajansa kertomalla; että " Jumalan Sana on Hänen ruokansa. Se riittää pitämään Hänet pystyssä".

Opetus:

- Tarvitsemme Jumalan Sanaa (kasvamista sen valossa)  voidaksemme vastustaa Pahaa.  Jokaisella meistä on heikko kohtamme tai hetkemme. On tärkeää oppia tunnistamaan nämä itsensä kohdalla.  Tämä kaikki liittyy henkilökohtaiseen kilvoitteluun ja valvomiseen.  Kukaan meistä ei pääse helpolla. Raamattu sanoo, ettei koettelematonta uskoa ole. Tämä koskee jokaista Jeesukseen uskovaa. ( 1 Pt. 1:7 ).

Efe.6:
10 Lopuksi, vahvistukaa Herrassa ja hänen väkevyytensä voimassa.
11 Pukekaa yllenne Jumalan koko sota-asu, voidaksenne kestää perkeleen kavalat juonet.




b.  Paholainen kiusasi Jeesusta pyytämällä tätä tekemään jotakin sellaista, mikä olisi voinut olla kohtalokasta. 


Paholainen pyysi Jeesusta hyppäämään temppelivuoren harjalta alas.  Jeesus olisi varmasti kyennyt selviämään hypystä hengissä, mutta Hän ei alistunut Perkeleen käskytettäväksi.  Jeesus vastasi tälle, "ettei Jumalaa tule kiusata". 

Opetus:

-  Meidänkin elämässämme kiusaukset voivat näyttäytyä tällaisina, missä Paholainen maalaa eteemme asioita, joiden hän antaa näyttäytyä " muka " sallituilta. Olkaamme varuillamme!  Jumalaa ei pidä kiusata; terve järki on meille lahjaksi annettu.  Mikään asema tai valtuutuskaan ei oikeuta käyttämään oikeuksiamme väärin. Jos me uskomme Perkeleen valheen ja ryhdymme tekoon, joka ei ole sallittu, voimme yhdessä hetkessä menettää kaiken!

c.  Viimeisenä Paholainen kiusaa Jeesusta yrittämällä saada tämän palvomaan itseään. 


Nyt Jeesus lähettää Saatanan pois ja sanoo, että "ainoastaan Jumalaa tulee kumartaa ja palvella".  Jumala ei jaa kunniaansa kenellekään muulle.

Opetus:

-Seurakunta on tärkeä tässäkin mielessä.  Kristus on seurakunnan pää ja srk toimii Hänen kunniakseenJokaisen jäsenen tehtävä on synnyttää elämää yksin Hänelle.  Saatana on tuhanten juonten mestari, joten emme saa olla liian sinisilmäisiä. On tärkeää erottaa henget, millä asialla ne ovat.  Jumala ohjaa aina rauhaan ja Hänen johdatuksensa keskiössä on rakkaus. 

Kaikki miehen tiet ovat hänen omissa silmissään puhtaat, mutta Herra tutkii henget; Snl. 16:2.


2. SYNNIN TAHALLISUUS

4 Moos. 15:30:
Mutta se, joka tahallisesti tekee syntiä, olipa hän maassa syntynyt tai muukalainen, pilkkaa Herraa, ja hänet hävitettäköön kansastansa.

Hepr. 10: 26: 
Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä,

Molemmat testamentit, sekä vanha että uusi, puhuvat meille tahallisesta synnin tekemisestä.  Monet ovat ahdistuneet näistä Raamatun kohdista, sillä ne vievät meistä jokaisen peilin ääreen. Emmekö ole takunneet joiden asioiden kanssa elämässämme  pitkään?  Voimmeko vielä olla otolliset Herralle?

Meidän tulee kiinnittää huomio tuohon välilauseeseen Paavalin tekstissä.  Apostoli täsmensi, että olisi päästävä totuuden tuntoon. Tämä viittaa kristityn kasvuun ja vahvistumiseen Herrassa.  Totuus tekee vapaaksi; Joh. 8:32. Meidän ei tule jäädä alennustilaamme, missä meidät on ikään kuin myyty synninalaisuuteen, vaan suunta on ylöspäin!  Jumala tahtoo vyöttää meidät voimallaan ja nostaa synnin syövereistä.  Synnin ei tarvitse hallita meitä.  Aivan kuten Jumala sanoi Kainille, että hän olisi kyennyt hallitsemaan syntiä.  Kain ei vain tahtonut alistua Jumalan käskyvallan alle. 

Jaak. 4:7:
Olkaa siis Jumalalle alamaiset; mutta vastustakaa perkelettä, niin se teistä pakenee.

SEURAKUNTA ASETETTIIN SUOJAKSI SYNTIÄ VASTAAN



Näyttää siltä, että Paavali näki seurakunnan paikaksi, missä jokaisella on mahdollisuus elää läheisessä yhteydessä Luojaansa ja varjeltua maailman viettelyksiltä pureutumalla yhä syvemmin Jumalan Sanaan.  Tämän olisi pitänyt velvoittaa seurakuntaa pitämään esillä Jumalan lain ja Sanan jatkuvaa opetusta, Sanan palvelusta, eikä laiminlyödä sitä armolahjaa. Sanan opettajat ovat omalta kohdaltaan vastuussa siitä, kuinka vyötetty seurakunta on ollut kupeiltaan kestämään ajassamme.  

UT: Hepr. 10:
25 Älkäämme jättäkö omaa seurakunnankokoustamme, niinkuin muutamien on tapana, vaan kehoittakaamme toisiamme, sitä enemmän, kuta enemmän näette tuon päivän lähestyvän.
26 Sillä jos me tahallamme teemme syntiä, päästyämme totuuden tuntoon, niin ei ole enää uhria meidän syntiemme edestä,
27 vaan hirmuinen tuomion odotus ja tulen kiivaus, joka on kuluttava vastustajat.
28 Joka hylkää Mooseksen lain, sen pitää armotta kahden tai kolmen todistajan todistuksen nojalla kuoleman:
29 kuinka paljoa ankaramman rangaistuksen luulettekaan sen ansaitsevan, joka tallaa jalkoihinsa Jumalan Pojan ja pitää epäpyhänä liiton veren, jossa hänet on pyhitetty, ja pilkkaa armon Henkeä!
30 Sillä me tunnemme hänet, joka on sanonut: "Minun on kosto, minä olen maksava"; ja vielä: "Herra on tuomitseva kansansa".
31 Hirmuista on langeta elävän Jumalan käsiin.

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Rukous

Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen, anna anteeksi kaikki tottelmattomuuteni Sinua kohtaan. Anna anteeksi syntini, joilla olen rikkonut Sinun käskyjäsi vastaan. Kasvata minua Sinun totuutesi tuntemisessa; pureuduta Sanaasi.  Vahvista minua Pyhässä Hengessä vastustamaan pahaa elämässäni. Herra, varjele, etten murehduttaisi Sinun Pyhää henkeäsi, vaan että voisin synnyttää elämää Sinussa.  Aamen. 

Katja-Leena


Kommentit

Suositut tekstit