KOHTI KIRKKAUTTA

Arkailin tämän kirjoitukseni kirjoittamista muutaman päivän, mutta lopulta päätin ylittää riman. Herra siinä auttakoon. Toivon kuitenkin pysyväni riman "oikealla" puolella.  Se koeteltakoon.

Jeesuksen kasvot ja vaatteet säteilivät taivaallista kirkkautta kirkastusvuorella.

Mielessäni on pyörinyt kirkastusvuoren kokemus, missä Jeesus vei kolme opetuslastaan Pietarin, Jaakobin ja Johanneksen vuorelle kanssaan. Siellä heille ilmestyivät Mooses ja Elia, kaksi Herran Profeettaa.  Isä Jumala kirkasti Jeesuksen opetuslasten silmien edessä. Kertomus löytyy Matteukselta, Markukselta ja Luukkaalta.  Jostakin syystä Johanneksen evankeliumi ei kirkastusvuoren kokemuksesta kerro. 

Mark. 9:2-7:
" Ja kuuden päivän kuluttua Jeesus otti mukaansa Pietarin ja Jaakobin ja Johanneksen ja vei heidät erilleen muista korkealle vuorelle, yksinäisyyteen. Ja hänen muotonsa muuttui heidän edessään;
ja hänen vaatteensa tulivat hohtaviksi, niin ylen valkoisiksi, ettei kukaan vaatteenvalkaisija maan päällä taida semmoiseksi valkaista.
Ja heille ilmestyivät Elias ynnä Mooses, ja nämä puhuivat Jeesuksen kanssa.
Niin Pietari rupesi puhumaan ja sanoi Jeesukselle: "Rabbi, meidän on tässä hyvä olla; tehkäämme siis kolme majaa, sinulle yksi ja Moosekselle yksi ja Eliaalle yksi".
Sillä hän ei tiennyt, mitä sanoa, koska he olivat peljästyksissään.
Ja tuli pilvi, joka peitti heidät varjoonsa, ja pilvestä kuului ääni: "Tämä on minun rakas Poikani; kuulkaa häntä".

MITÄ ON TÄMÄ KUULEMINEN?

Mitä opetuslasten tuli kuulla kirkastusvuorella?  Miksi Jumala antoi heille tämän maanpäällisen kokemuksen maistaa palan kirkasta taivasta?  Jeesus kirkastettiin ja kaksi Profeettaa ilmestyi keskustelemaan Jeesuksen kanssa. Miksi`?

En päässyt kysymyksessäni eteenpäin, kunnes näin hengen silmin kaksi kuvaa. Toinen oli Jeesus ja ihmissydän; toinen Jeesus ja laintaulut.  Sanoin: " Herra, avaa minulle tämä Sanoma; mikä tarkoittaa sydän ja laki Sinun käsissä "?

 Ympärileikattu sydän on lain, mutta myös lapseuden hengen tyyssija.
..
Mooses sai laintaulut Siinailla.  Jumala itse kirjoitti ne jaettavaksi kansalleen Israelille.  Lain tehtävä oli suojella heidän elämäänsä.  Jumala antoi käskyt heille liittääkseen ja lujittaakseen kansan omakseen.  Kansa oli Jumalan lupausten perillinen, mitä suuremmissa määrin. Laista poiketessaan se polkisi alleen Jumalan kanssa tekemänsä liiton.  Jumala oli sitoutunut liittoon.  Kansa osoittaisi oman sitoumuksensa noudattamalla sille annettuja käskyjä. 

Kun seurakunta perustettiin; olivat Jeesuksen opetuslapset siinä avainasemassa. Pietari, Jaakob ja Johannes etunenässä.  Jokainen osallistui seurakunnan istuttamiseen. He saarnasivat Ilosanomaa, kastoivat ja uskovien joukko lisääntyi. Kirkastusvuoren kokemus oli avainasemassa muistuttamaan heitä Liiton ja Profeettojen merkityksestä.  Jeesus oli lainpoika ja osoitti heille, että kirkastaakseen seurakuntansa kerran, tuli sen kulkea Messiaan jalanjäljissä.  Yksi tärkeä tekijä tässä oli laki ( jota Mooses näyssä edusti ).

Toinen tärkeä tekijä on sydämen ympärileikkaus, mikä pakanoille tarkoittaa Jeesuksen ja  kirkkauden hengen seuraamista ajasta aikaan.  Profeetat olivat osalliset tuosta hengestä.  Ne, joiden sydän on avoin ja joiden sydämiltä on peite poistettu, tunnistavat Hänet.  Room. 2:29. ( Vrt. Elia, joka kääntää sydämet Jumalan puoleen ).

Luuk. 1:17 ( Sanoma Sakariaalle Johannes Kastajan isälle ): " Ja hän käy hänen edellään Eliaan hengessä ja voimassa, kääntääksensä isien sydämet lasten puoleen ja tottelemattomat vanhurskasten mielenlaatuun, näin Herralle toimittaaksensa valmistetun kansan."
 
2 Kor. 3: 9-18:
"Sillä jos kadotustuomion virka jo oli kirkkautta, niin on vanhurskauden virka vielä paljoa runsaammassa määrin kirkkautta.
Sillä se, millä ennen oli kirkkaus, on tämän rinnalla kirkkautta vailla, tämän ylenpalttisen kirkkauden tähden.
Jos sillä, mikä on katoavaista, oli kirkkaus, niin vielä paljoa enemmän on sillä, mikä on pysyväistä, oleva kirkkautta.
Koska meillä siis on tämmöinen toivo, niin me olemme aivan rohkeat
emmekä tee niinkuin Mooses, joka pani peitteen kasvoillensa, etteivät Israelin lapset näkisi sen loppua, mikä on katoavaista.
Mutta heidän mielensä paatuivat, sillä vielä tänäkin päivänä sama peite, vanhan liiton kirjoituksia luettaessa, pysyy poisottamatta, sillä vasta Kristuksessa se katoaa.
Vielä tänäkin päivänä, kun Moosesta luetaan, on peite heidän sydämensä päällä;
mutta kun heidän sydämensä kääntyy Herran tykö, otetaan peite pois.
Sillä Herra on Henki, ja missä Herran Henki on, siinä on vapaus.
Mutta me kaikki, jotka peittämättömin kasvoin katselemme Herran kirkkautta kuin kuvastimesta, muutumme saman kuvan kaltaisiksi kirkkaudesta kirkkauteen, niinkuin muuttaa Herra, joka on Henki ".


JEESUKSEN ASKELISSA - KOHTAAMME KIRKKAUDEN

Jeesus vie opetuslapsensa ja seuraajansa kirkkauteen.  Hän on kirkastettu, jotta me tulisimme Hänen kirkkaudestaan osallisiksi.  Näemmekö kirkkauden pilven? Kykenemmekö aistiaan hengen tuulet, missä nyt maailmanlaajuisesti liikutaan?  Olemmeko vapaat seuraamaan Häntä?  Mikä on se alttari, mihin me uhraamme?  Roomalaiskirjeen 15. luku on ihmeellinen lukea.  Siinä Paavali teroittaa pakanoiden "täydellistämistä" viimeisiin päiviin.  Se on itselleen kuolemista ja yksimielisyyteen pyrkimistä.  Se on voimasta voimaan vaeltamista, missä Kristus ja Hänen kirkkautensa todistusvoima tulee voittamaan.  Se on kärsivällistä opettamista ja opetuslapseutta loppuun saakka.  Työ on Hänen, voimallisen Jumalan käsissä. 

Room. 15:8-13:
"Sillä minä sanon, että Kristus on tullut ympärileikattujen palvelijaksi Jumalan totuuden tähden, vahvistaaksensa isille annetut lupaukset,
mutta että pakanat laupeuden tähden ovat ylistäneet Jumalaa, niinkuin kirjoitettu on: "Sentähden minä ylistän sinua pakanain seassa ja veisaan kiitosta sinun nimellesi".
Ja vielä on sanottu: "Riemuitkaa, te pakanat, hänen kansansa kanssa".
Ja taas: "Kiittäkää Herraa, kaikki pakanat, ja ylistäkööt häntä kaikki kansat".
Ja myös Esaias sanoo: "On tuleva Iisain juurivesa, hän, joka nousee hallitsemaan pakanoita; häneen pakanat panevat toivonsa".
Mutta toivon Jumala täyttäköön teidät kaikella ilolla ja rauhalla uskossa, niin että teillä olisi runsas toivo Pyhän Hengen voiman kautta".

Rukous:  Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen, kiitos että kuljetat minua kirkkaudesta kirkkauteen Henkesi valossa. Jeesus, opeta minulle lakisi jälleen. Tee minusta kuuliainen seuraajasi, joka pitää liiton lupaukset itsellään ja kätkee ne sydämeensä.  Kiitos, että annat myös vapauden ja ilon seurata sinua tällä tiellä. Se on vapaaehtoista oman tahtoni alistamista Sinun tahtoosi.  Ja, Sinun tahtosi on, että jos mahdollista, kaikki ihmiset voisivat pelastua ja päästä osalliseksi lupauksistasi.  Kiitos, että viet pian omasi perille taivaaseen, minne esikoisena olet mennyt. Vahvista minua Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen. Kirkasta minulle Sanasi. Aamen. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit