JOKAISESTA TURHASTA SANASTA....OSA 2

                                                                    
Niin peljätkää miekkaa, sillä viha on kohtaava miekanalaisia pahoja töitä, tietääksenne, että tuomari on; Job.19:29.

"...S
illä millä tuomiolla te tuomitsette, sillä teidät tuomitaan; ja millä mitalla te mittaatte, sillä teille 
mitataan";  Matt. 7:2

On hyvä tietää, että lähtökohta kaikelle tuomioiden jakamiselle on se, kuinka ihmisen tuomiot joutuvat aina tuomionalaisiksi, ja kuinka Jumala on täysin Suvereeni tuomitessaan.  Jumala armahtaa kenet Hän tahtoo. Me emme kykene sitomaan ketään tuomitessamme; Jumala ei kiitä meitä tuomioistamme.  Korkeintaan sidomme itsemme, sillä olemme itsekin tuomionalaiset.   Eli, jos me kuvittelemme olevamme Jumalan oikeita käsiä ladellessamme tuomionsanoja toistemme ylle, emme todellisuudessa ymmärrä Jumalan Suvereenia hallintavaltaa maailmankaikkeudessa. Jumala ei ole kuin jokin joukkuetoveri tai kiva kaveri. Hän on Pyhä ja Vanhurskas, joka oikein jakelee tuomioitaan.  Hän on myös kiivas silloin, kun on kyse synnistä.  Tämä näkyy selvästi Vanhan Testamentin teksteissä.  Uusi testamentti ei muuta Jumalan olemusta t. luonnetta. 

"Sillä Moosekselle hän sanoo: "Minä olen armollinen, kenelle olen armollinen, ja armahdan, ketä armahdan". Room. 9:15.

"Mutta Jumala tuli Abimelekin tykö yöllä unessa ja sanoi hänelle: "Katso, sinun on kuoltava sen vaimon tähden, jonka olet ottanut, sillä hän on toisen miehen aviovaimo"; 1 Moos. 20:3.

Mal. 3:
6 Sillä minä, Herra, en muutu, ettekä te, Jaakobin lapset, herkeä:
7 isienne päivistä asti te olette poikenneet minun käskyistäni ettekä noudata niitä. Kääntykää minun tyköni, niin minä käännyn teidän tykönne, sanoo Herra Sebaot. Mutta te sanotte: "Missä asiassa meidän on käännyttävä?"

JUMALA PITÄÄ LIITTONSA, TOISIN KUIN IHMINEN

Ja, suurin näistä on?

"Katso, minä teen liiton teidän ja teidän jälkeläistenne kanssa "; 1 Moos. 9:9.

Jumalan puolelta liittolupaus on aina voimassa.  Kuinka monet kerrat Jumala kutsui Israeliakin yhteyteensä takaisin. Hän antoi kansalleen Profeetat ja antoi Poikansa, ja siltikään he eivät kääntyneet. Kuinka surullista.  Mutta me pakanat emme voi myöskään lyödä rintoihimme. Kuinka monta kertaa mekin olemme rikkoneet Jumalaa vastaan, ja rikomme yhä?  Mekin olemme saattaneet Jumalan surulliseksi. 

Avioliitto on yhtä kaikki Jumalan liitto.  Jumala asetti avioliiton miehen ja naisen välille, että he sen sisällä kasvaisivat ja oppisivat armahtamaan toinen toistaan. Eräällä  tavalla sen tulisi kuvastaa " armoliittoa ".  Jumalan luonto heijastaa rakkautta ja armoa. Hän on Rakkaus.

" Rakkaus ei tee lähimmäiselle mitään pahaa. Sentähden on rakkaus lain 
täyttämys "; Room. 13:10.

" Ja sentähden, että laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus "; Matt. 24:12.

Ihminen rikkoo liiton. Hän on armoton ja kovasydäminen.  Juuri kovasydämisyyden vuoksi Mooses salli lopulta erokirjojen kirjoittamisen.  Laittomuus näkyi ja näkyy yhä uskottomuutena Jumalaa kohtaan. Laittomuus johtaa myös hengelliseen kuolemaan, kuten myös tuomitseminen ilman armoa.   Meidän tulee ymmärtää laki, mutta ymmärtää myös oikea armo.  

Armon ytimessä on Rakkaus
Mark. 10: 4-5; 
" He sanoivat: "Mooses salli kirjoittaa erokirjan ja hyljätä vaimon".  
Niin Jeesus sanoi heille: "Teidän sydämenne kovuuden tähden hän kirjoitti teille tämän säädöksen ".

Jumala näki, että ihminen on syntinen ja rikkoo liiton. Olihan tämä Hänen tiedossaan ollut alusta asti.  Jo paratiisissa ihminen halusi rikkoa Häntä vastaan. Vaikka ihminen tietää, mikä on hänen parhaakseen ja Jumalan pyhä tahto, ei hän kykene sitä noudattamaan. Oma sydän vie helposti muualle.  Sydämen tulee taipua Jumalan lain; so. Kristuksen alaisuuteen.   

"Te olette joutuneet pois Kristuksesta, te, jotka tahdotte lain kautta tulla vanhurskaiksi; te olette langenneet pois armosta"; Gal. 5:4.

..."ja olen ollut juutalaisille ikäänkuin juutalainen, voittaakseni juutalaisia; lain alaisille ikäänkuin lain alainen, vaikka itse en ole lain alainen, voittaakseni lain alaiset; 1 Kor. 9:20.

MIEHEN JA NAISEN LIITTOSUHDE - armollisuuttamme koetellaan

Matt. 19:
4 Hän vastasi ja sanoi: "Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa 'loi heidät mieheksi ja naiseksi'
5 ja sanoi: 'Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi'?
6 Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. Minkä siis Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako."

Armottomuutemme näkyy avioerotilastoissamme ja ihmissuhteissamme

Avioliiton rikkominen muusta kuin Jumalan toimesta on siis kovasydämisyyttä ja armottomuutta, tapahtuipa se sitten kuinka tahansa.  Ihminen rikkoo, mutta Jumala tuli Kristuksessa alas korjaamaan meidän säälimättömyytemme hedelmät.  Niiden keräämisen aika on nyt, armonajassamme. Siksi on tärkeää katsoa oman sisimpänsä kasvustoon ja tehdä tiliä itsestään tälläkin alueella.   

JOS OLEMME OLLEET SÄÄLIMÄTTÖMIÄ JA ARMOTTOMIA PUOLISOAMME KOHTAAN, MITÄ TULISI TEHDÄ?

1.  Tehtyä ei saa tekemättömäksi.   Tärkeää on tunnustaa oma osuutensa ja tiedostaa ne syyt, mitkä johtivat välirikkoon tai peräti avioeroon. 

2.  Pyydän puolisoltani anteeksi.  On tärkeää saada sisimpäänsä rauha ja lepo Kristuksessa.  

3.  Uskottomuus rikkoo.  Toisen matkaan lähtenyt, voi palata tieltään takaisin. On harvinaista, että näin toimitaan, mutta olen vakuuttunut, että Jumala mielistyy sellaiseen, joka uskaltaa ottaa tällaisen askeleen ja miellyttää teollaan Jumalaa.  Etenkin, jos puoliso on valmis antamaan anteeksi ja ottamaan takaisin.  Se vaatii molemmilta anteeksiantoa ja armahdusta.   

4.  En syyttele, vaan kannan vastuun omista sanoistani ja teoistani. Ottamalla itse vastuun omista teoistani, näytän oikeaa esimerkkiä, kuinka liittosuhteessa tulee toimia.  On aina kaksi osapuolta vastuineen ja velvoitteineen.  Voin puhua vain omasta puolestani ja valottaa toiselle tunteitani sekä pettymyksiäni, syyttelemättä sen enempää toista. Tämä vaatii kypsyyttä.

Jumalan luonne heijastaa sääliä ja rakkautta meitä kohtaan.

JUMALAN OSUUS LIITOSSA - Hän osoittaa armoaan

Mikä on sitten Jumalan osuus avioliitossa?  Ovatko kaikki avioliitot nk. Jumalan liittoja?  Minä ymmärrän Sanan pohjalta, että kaikki liitot, jotka maanpäällä on tehty Jumalan edessä solmien, ovat Hänen liittojaan. Tietysti on olemassa liittoja, jotka perustuvat pelkästään ihmisten sopimuksiin tai kenties muihin uskontoihin.   Vaikka osapuolet eivät olisi vielä uskossakaan, mutta ovat halunneet hakea avioliitolleen Jumalan siunauksen, on liitto Hänen liittonsa.  Mielestäni tällainen avioliitto on osallinen hienoista mahdollisuuksista ja lupauksista. Ne vain tulisi puolisoiden kyetä löytämään ja hyödyntämään yhdessä.  Avioliitto asetettiin turvaamaan perhettä; sen hyvinvointia yhteiskunnan rakentajana.

Kun lukee vanhaa testamenttia, Jumala toimi hyvin suvereenisti myös eri kansojen ja heimojen keskellä.  Hän siunasi hallitsijoita ja käytti sellaisiakin, jotka eivät olleet Hänen kansaansa tai Hänet tunnustavia.  Jotkut heistä, kuten Baabelin kuningas Nebukadnessar, antoi jossakin vaiheessa kunniaa Hänelle:

"Nyt minä, Nebukadnessar, kiitän, ylistän ja kunnioitan taivaan kuningasta; sillä kaikki hänen työnsä ovat totiset ja hänen tiensä oikeat. Ja hän voi nöyryyttää ne, jotka ylpeydessä vaeltavat." Dan. 4:37.

Jumala voi toimia armoliiton vällittäjänä myös avioliitoissa, joissa Häntä ei vielä tunnusteta Kaikkivaltiaaksi.  Avioliiton mahdollisuus on kirkastaa Kristuksen, Armahtajan luonnetta.  Sillä on Jumalan itsensä antama liittolupaus takanaan.  Tiedän aviopuolisoita, jota ovat päättäneet  yhdessä kääntyä Jumalan puoleen. 

Photo by Miika Klinga

Jumalan osuus avioliitossa on minun ymmärtääkseni osoittaa meille ihmisille armoaan ja rakkauttaan.  Ilman Häntä me olemme kovat ja armottomat toinen toisiamme kohtaan; lähetämme toisemme tyhjinä pois;  Heitämme toisemme kuin rukkaset menemään. Kääntymällä Jeesuksen ja Hänen sovitustyönsä puoleen meillä on jokaisella mahdollisuus elää vapaina ja onnellisina Jumalan lapsina, toinen toistamme rakastaen ja sietäen.  Vaikka sietokykyämme toisinaan koetellaan, on aina mahdollisuus kääntyä armahtavan Jumalan puoleen.  Ilman Häntä me emme kykene armoa osoittamaan; emme itsellemme emmekä toinen toisillemme.

Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä; Efe.5:25.

Juutalainen mies saattoi pistää vaimonsa menemään milloin minkäkin syyn tähden.  Syyksi saattoi riittää vaikkapa se, että vaimolta oli  ruoka palanut pohjaan. Mies saattoi sättiä puolisoaan julkisesti. Tällainen oli säälimättömyyttä ja armottomuutta, minkä vuoksi Mooses lopulta taipui sallimaan erokirjojen kirjoittamisen.  Mooses oli Profeetta, joka sai ohjeet itse Jumalalta. Hän keskusteli Jumalan kanssa kasvoista kasvoihin.  VT:n profeetat poikkesivat meidän päiviemme profeetoista juuri sen vuoksi, että he olivat Jumalan äänitorvina ilman välikäsiä.  (Seuraavaksi aionkin kirjoittaa, mikä ero on Profeetoilla ja profeetoilla).  

Rukous: Isä, Jeesuksen nimessä rukoilen. Olen tehnyt edessäsi väärin kohdellessani lähimmäistäni ja kumppaniani kovuudella ja säälimättömyydellä.  Sinä annoit Jeesuksen, että näkisin lähimmäiseni ristillä tehdyn lunastustyön kautta ja voisin rakastaa häntä.  Anna anteeksi kovasydämisyyteni ja opeta minua rakastamaan Sinun rakkaudellasi sekä itseäni että toista ihmistä. Itsessäni olen siihen täysin kykenemätön.  Aamen. 

VAHVOINA LOPPUUN SAAKKA!

Katja-Leena Klinga


Kommentit

Suositut tekstit