JUMALA, IHMINEN JA VALTA - VALLANKÄYTTÖ OTSIKOISSA

Ihminen voi käyttää valtaa joko hyvään tai pahaan


Olen viime päivinä törmännyt julkisissa keskusteluissa aiheeseen valta ja sen väärinkäyttö.  Kun joku pitää kiinni oikeuksistaan ja muut ovat hänen kanssaan asiasta täysin eri mieltä, tilanne usein kärjistyy ja kuulemme puhuttavan vallan väärinkäytöstä.  Mitä Raamattu puhuu vallankäytöstä?  Päätin tutkia ja perehtyä asiaan...

1.  Ihminen - Jumalan kuva

Raamatun alkulehdiltä voimme löytää Jumalan suunnitelman ihmisille ja ihmissuvulle.  Mitkä olivat ne tehtävät, jotka ihmisen osaksi annettiin?

1 Moos. 1: 26-28
Ja Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen kuvaksemme, kaltaiseksemme; ja vallitkoot he meren kalat ja taivaan linnut ja karjaeläimet ja koko maan ja kaikki matelijat, jotka maassa matelevat".
Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.
Ja Jumala siunasi heidät, ja Jumala sanoi heille: "Olkaa hedelmälliset ja lisääntykää ja täyttäkää maa ja tehkää se itsellenne alamaiseksi; ja vallitkaa meren kalat ja taivaan linnut ja kaikki maan päällä liikkuvat eläimet".

Ensiksikin ihminen luotiin Jumalan edustajaksi maan päälle.  Hänen tuli heijastaa Jumalan ominaisuuksia.  Tietysti se edellytti saumatonta yhteyttä Jumalaan.  Jumalaa sanottiin alusta lähtien pyhäksi ja vanhurskaaksi.  Ihminen saattoi heijastaa siis näitä samoja piirteitä yhteydessä Häneen.  Uusi testamentti sanoo:"Olkaa pyhät, sillä minä olen pyhä"; 1 Piet. 1:16. Ja,  mm.  Matteuksen evankeliumi puhuu luvussa 25 jakeessa 46 vanhurskaista, jotka menevät iankaikkiseen elämään.  

Vaikka synti on tullut tuhoamaan suhteemme Jumalaan ja me kaikki olemme syntisiä ilman Kristusta ja Hänen sovitustyötään, me saamme kuitenkin armon kautta tulla uudelleen Hänen lapsikseen ja meitä kutsutaan nyt Jumalan pyhiksi ja vanhurskaiksi seuraajiksi. Uskomalla Jeesukseen jokainen saa tämän uuden mahdollisuuden.  Tästä näkövinkkelistä voimme nähdä uskovan osan hieman eri tavalla ja sen, mihin kaikkeen hän voi tai saattaa lähteä mukaan.  

Olemme Jumalan edustajia maan päällä

2.  Ihmiselle annettiin valta

Toisekseen ihmiselle ojennettiin "vallan malja".  Hänen tehtävänsä oli vallita koko luomakuntaa, ottaa se haltuunsa ja elää sen keskellä ihmisyytensä Jumalan kuvana todeksi.  Jumala siunasi ihmisen, miehen ja naisen, toteuttamaan annettua tehtävää:  viljelemään, varjelemaan ja lisääntymään maan päällä.  Kaikki tarkoitettiin ihmisen alaisuuteen.  Väitän siis, että ihmisellä on valta, mutta mitä sille ajansaatossa tapahtui ja miksi valta vääristyi suhteessa toiseen ihmiseen?

VALLANVAIHTO TAPAHTUI GOLGATAN RISTILLÄ

Me tiedämme, kuinka ihmisen kävi paratiisissa.  Syntiinlankeemus johti epäilyksen kautta rikkomukseen ja rangaistukseen.  Ihminen joutui pahan ansaan yksinkertaisesti siksi, että uskoi sen pienen kuiskauksen: " Onko Jumala todellakin sanonut jotakin sellaista, ettette saisi....."?
1 Moos. 3:1:
Mutta käärme oli kavalin kaikista kedon eläimistä, jotka Herra Jumala oli tehnyt; ja se sanoi vaimolle: "Onko Jumala todellakin sanonut: 'Älkää syökö kaikista paratiisin puista'?"

Tästä alkoi ihmissuvun ankara taistelu ja kamppailu elämästä ja kuolemasta, pimeydestä ja valkeudesta.  Jumalan kirous langetettiin kaiken elollisen ylle.  Paha sai vallan ja se, mikä ennen oli hyvää ja pyhää, joutui nyt verhoutumaan häpeään. Ihmisen ja Jumalan saumaton suhde katkesi. Emmekö me yhä lankea tuohon samaan vihollisen ansaan, epäilemme Jumalan sanoja?  Me taistelemme toisiamme vastaan, vaikka itse asiassa taistelu on käynnissä persoonallista pahaa vastaan.

Maailma on pahan vallassa niin kauan, kunnes Jumalan aika tulee täyteen ja Hän asettaa kaiken jälleen lopullisesti kohdalleen.  Me elämme nyt aikaa, missä odotamme tuota lopullista Jumalan suunnitelman täyttymystä.  Seurakunta on elänyt sitä meidän ajanlaskumme mukaan viimeiset 2000 vuotta Jeesuksen ristintyön ja ylösnousemuksen jälkeen.   

Room. 8:
20 Sillä luomakunta on alistettu katoavaisuuden alle-ei omasta tahdostaan, vaan alistajan-kuitenkin toivon varaan,
21 koska itse luomakuntakin on tuleva vapautetuksi turmeluksen orjuudesta Jumalan lasten kirkkauden vapauteen.
22 Sillä me tiedämme, että koko luomakunta yhdessä huokaa ja on synnytystuskissa hamaan tähän asti;

Se, mikä menetettiin paratiisissa, on saatu takaisin Jeesuksen ansiosta

Jeesus oli uusi Aadam.  Ihminen ja Jumala, joka saattoi asettaa langenneen ihmisen uudelleen balanssiin suhteessa Luojaansa.  Hänestä sanotaan, että Hän oli esikoinen ja isoveljemme. 

"
Sillä ne, jotka hän on edeltätuntenut, hän on myös edeltämäärännyt Poikansa kuvan kaltaisiksi, että hän olisi esikoinen monien veljien joukossa"; Room. 8:29

Jeesus myös asetti vallankäytön oikeaan balanssiin jälleen:


Ja he olivat hämmästyksissään hänen opetuksestansa, sillä hän opetti heitä niinkuin se, jolla valta on, eikä niinkuin kirjanoppineet; Mark. 1: 22

Mitä se meille opettaa ja mistä se varoittaa?

1.  Valta kuuluu Jumalalle.  Hän on kaiken Alullepanija ja Luoja. 

2.   Väärä valta ja vallankäyttö ovat lähtöisin perkeleestä.  Se yritti saada myös Jeesuksen lankeamaan jalkoihinsa.

Matt. 4:
8 Taas perkele otti hänet kanssansa sangen korkealle vuorelle ja näytti hänelle kaikki maailman valtakunnat ja niiden loiston
9 ja sanoi hänelle: "Tämän kaiken minä annan sinulle, jos lankeat maahan ja kumarrat minua".
10 Silloin Jeesus sanoi hänelle: "Mene pois, saatana; sillä kirjoitettu on: 'Herraa, sinun Jumalaasi, pitää sinun kumartaman ja häntä ainoata palveleman'."

Väärä valta maailmassa on vastoin Jumalan lakeja ja pyhyyttä.  Väärä valta lupaa ihmiselle maallisesti paljon: menestystä, rikkautta, hekumaa jne.  Väärä valta keskittyy kumartamaan muita tahoja kuin Jumalaa.  Väärä valta myös tuhoaa ja tappaa, sillä se kuvastaa saatanan luonnetta, josta sanotaan: 


Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan. Minä ( so. Jeesus ) olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys. Joh. 10:10

Ihminen valitsee, ketä loppu viimeksi kuuntelee.
Lopuksi:  
Väärää vallankäyttöä ei ole se, kun ihminen haluaa tehdä ja toteuttaa elämässään pyhän Jumalan tahtoa.  Jokainen on siihen oikeutettu, pienimmästä suurimpaan. Kaiken tämän perusteella voimme vain todeta, ettei  Jumalassa ole mitään väärää.  Väärä vallankäyttö kumartaa itse perkeleelle.  Se on jotakin sellaista, mitä ihmisen tulee varoa ja mitä juosta jopa karkuun.  Niin Jeesuskin teki.  Ja, kuinka Jeesus sen teki?  Hän vetosi Jumalan, Isän, Sanaan ja kirjoituksiin. 


Mutta hän vastasi ja sanoi: "Kirjoitettu on: 'Ei ihminen elä ainoastaan leivästä, vaan jokaisesta sanasta, joka Jumalan suusta lähtee'." Matt. 4:4





Kommentit

Suositut tekstit