KUTSUMUSTIETOISENA LIIKKEELLÄ

On ollut ikävä havaita, kuinka vähän keskuudessamme löytyy kutsumustietoisuutta.  Aika harvoin kuulee ihmisen sanovan: " Minut on kutsututtu...."  Kun opiskelin puolisoni kanssa teologiaa Suomen Vapaakirkon teologisessa opistossa Hangossa aikoinaan, yli 20 vuotta sitten ( hui, kuinka aika kuluukaan ), meille opetettiin kutsumustietoisuudesta.  Mielestäni sillä oli suuri merkitys.  Opettajamme Simo Lintinen ainakin piti aihetta esillä.  Hän kertoi meille mm. apostoli Paavalista, ent. Saulus Tarsolaisesta, joka oli entinen Jeesuksen opetuslasten vainooja.  Hän kohtasi kirkkaassa näyssä itsensä Jeesuksen ja kääntyi seuraamaan Häntä.  Hänestä tuli kiihkeä Jeesuksen opetuslapsi ja Uuden testamentin yksi vaikuttavimmista kirjoittajista.  Hän aloitti kirjeensä seurakunnille mm. seuraavasti:
"Paavali, apostoli, virkansa saanut, ei ihmisiltä eikä ihmisen kautta, vaan Jeesuksen Kristuksen kautta ja Isän Jumalan, joka on hänet kuolleista herättänyt"; 1 Gal. 1:1.
 "Paavali, Kristuksen Jeesuksen kutsuttu apostoli Jumalan tahdosta"..; 1 Kor. 1:1.


Mieleeni nousee myös yksi tärkeimmistä Vt:n profeetoista ja kansanjohtajista; Mooses.   Mooses oli hyljätty israelilaislapsi, jonka Egyptin hallitsijan tytär nosti joesta ja teki hänestä prinssin hoviinsa.  Monien vaiheiden kautta Mooses päätyi lopulta erämaahan ja oman kansansa Israelin johtajaksi, vieden heidät pois Egyptin orjuudesta kohti Luvattua Maata.  Jos Mooses ei olisi ollut tietoinen kutsustaan ja lahjoistaan, olisi tuo matka tuomittu heti alkuunsa epäonnistumaan.  Välillä Jumala vihastui Mooseksen epäluuloisuuteen ja alennustilaan:
"
Niin Herra vihastui Moosekseen ja sanoi: "Eikö sinulla ole veljesi Aaron, leeviläinen? Minä tiedän, että hän osaa puhua. Ja katso, hän tuleekin sinua vastaan; ja kun hän näkee sinut, iloitsee hän sydämestänsä.;
 2 Moos. 4:14.

Voimme Mooseksesta oppia sen, ettei kannata kapinoida Jumalaa ja Hänen kutsuaan vastaan. Jos Jumala antaa ihmiselle tehtävän, Hän antaa siihen myös kaiken tarvittavan avun.

Toisaalta kutsuamme saatetaan epäillä ulkopuolelta. Mooseskin törmäsi tähän.  Siksikin olisi erityisen tärkeää olla varma Kutsujastaan ja Lähettäjästään, Hänen mahdollisuuksistaan viedä oma Missionsa loppuun saakka.  Siksi väitänkin, että ilman kutsumustietoisuutta on vaikeaa selvitä kaikista vaikesta haasteista matkan varrella. 


"Niin Herra sanoi Moosekselle: "Katso, minä tulen sinun tykösi paksussa pilvessä, että kansa kuulisi, kun minä puhun sinun kanssasi, ja uskoisi myös sinua ainiaan".
 Ja Mooses ilmoitti Herralle kansan vastauksen". 2 Moos. 19:9.


On kuitenkin mahdollista, että kutsuttukin Jumalan palvelija lankeaa ja tekee syntiä.  Esimerkkinä mainittakoon kuningas Daavid.  Hän lankesi murhaan ja aviorikokseen.  Ne olivat järkyttävät rikokset Jumalan silmissä.  Mutta Jumala toi ne päivänvaloon.  Hän lähetti hoviin profeettansa, joka langetti Jumalan tuomiot kuninkaalle.  Daavid nöyrtyi ja sai armon.  Kukaan ei siis ole lankeemuksiltakaan suojassa.  Niin kauan kuin teemme matkaa, on matkan vaaratkin olemassa. 2 Sam. 11 ja 12 luvut.

Kun olemme kutsuttuja ja tiedämme sen; voimme kestää paremmin myös kiusaukset ja voittaa ne yhdessä Kutsujamme kanssa.

"
Herra vahvistaa sen miehen askeleet, jonka tie hänelle kelpaa";
 Psalmi 37:23

Ei pidä olla liian nopea tuomitsemaan Herran palvelijoita, jos he eivät aina täytä meidän
" mittojamme".  Jos joku väittää olevansa jotakin, on kiinnitettävä huomiota hedelmiin.  Minusta on tärkeää nähdä se vaikutus, mikä jokaisen palvelutyöllä on sen kohteena oleviin. On tärkeää ottaa palaute sieltä, ei ulkopuolisilta.  Jeesus sanoi, että hänen perheensä ovat ne, jotka tekevät Jumalan tahdon. Ei Jeesuksen oma perhekään ymmärtänyt Jeesuksen kutsua.  Se aukesi heille vasta myöhemmin.  Matt. 12:50; Mark. 3:35  Tänä päivänä meidän on vaara uskoa enemmän uutisia facebookissa, lehdissä ja televisiossa kuin kuunnella niitä, jotka elävät jonkin tapahtuman keskiössä ja vaikutuspiirissä.  

Mietittäväksemme tänään:

-  Tunnetko sinä olevasi kutsuttu Jumalan lapsi? Mihin sinut on kutsuttu?  
-   Onko sinusta ärsyttävää, jos joku on kutsumustietoinen ja toimii siitä käsin?  Millaisia tunteita se sinussa herättää?  
-  Haluaisitko olla tietoisempi omasta kutsumuksestasi?  Kuinka se olisi mahdollista?  
- Oletko sitä mieltä, että tänäänkin Jumala kutsuu työmiehiä/-naisia?


Gal. 1:
13 Olettehan kuulleet minun entisestä vaelluksestani juutalaisuudessa, että minä ylenmäärin vainosin Jumalan seurakuntaa ja sitä hävitin
14 ja että edistyin juutalaisuudessa pitemmälle kuin monet samanikäiset heimossani ja ylen innokkaasti kiivailin isieni perinnäissääntöjen puolesta.
15 Mutta kun hän, joka äitini kohdusta saakka on minut erottanut ja kutsunut armonsa kautta, näki hyväksi
16 ilmaista minussa Poikansa, että minä julistaisin evankeliumia hänestä pakanain seassa, niin minä heti alunpitäenkään en kysynyt neuvoa lihalta ja vereltä,...

Katja-Leena Klinga

Suositut tekstit