VAPAUDEN LAKI KRISTUKSESSA

Vanha liitto on lakiliitto, uusi liitto armoliitto ja molemmat saavat täyttymyksensä Jeesuksessa. Jeesus itse sanoi:



Matt. 5:
14 Te olette maailman valkeus. Ei voi ylhäällä vuorella oleva kaupunki olla kätkössä;
15 eikä lamppua sytytetä ja panna vakan alle, vaan lampunjalkaan, ja niin se loistaa kaikille huoneessa oleville.
16 Niin loistakoon teidän valonne ihmisten edessä, että he näkisivät teidän hyvät tekonne ja ylistäisivät teidän Isäänne, joka on taivaissa.
17 Älkää luulko, että minä olen tullut lakia tai profeettoja kumoamaan; en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään.
18 Sillä totisesti minä sanon teille: kunnes taivas ja maa katoavat, ei laista katoa pieninkään kirjain, ei ainoakaan piirto, ennenkuin kaikki on tapahtunut.
19 Sentähden, joka purkaa yhdenkään näistä pienimmistä käskyistä ja sillä tavalla opettaa ihmisiä, se pitää pienimmäksi taivasten valtakunnassa kutsuttaman; mutta joka niitä noudattaa ja niin opettaa, se pitää kutsuttaman suureksi taivasten valtakunnassa.
20 Sillä minä sanon teille: ellei teidän vanhurskautenne ole paljoa suurempi kuin kirjanoppineiden ja fariseusten, niin te ette pääse taivasten valtakuntaan.

Uudessa liitossa tapahtui se, mistä Heprealaiskirje kirjoittaa:



Hepr. 8:10 
Sillä tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa näiden päivien jälkeen, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän mieleensä, ja kirjoitan ne heidän sydämiinsä, ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.




Uudessa liitossa meillä on mahdollisuus vaeltaa yhdessä Jumalan kanssa. Me emme enää lähde etsimään lakia jostakin ulkopuolelta, kuten kansa lähti Mooseksen matkassa, vaan meillä on laki sisimmässämme. Se on mahdollista Pyhän Hengen kautta. Jeesuksen henki asuu uskovassa ja johdattaa häntä kaikkeen totuuteen. Hän itse on totuus. Ja, kenellä ei ole Kristuksen henkeä, hän ei kykene vaeltamaan totuudessa, vaan eksyy.

Henki on siis se, mikä tekee eläväksi. Lähdin hieman tutkimaan, mitä Raamattumme opettaa hengestä yhteytemme kannalta...

1. Ensinnäkin meissä vaikuttaa joko maailman henki so. lihallisuus tai sitten Jumalan henki so. Pyhä henki. Nämä molemmat voivat vaikuttaa meissä Jeesuksen seuraajissa eli uskovissa. Jos annamme lihallisuuden yltää jäseniimme asti, se aiheuttaa yhteyden kannalta kaaosta, eikö totta?

Sillä te ette ole saaneet orjuuden henkeä ollaksenne jälleen pelossa, vaan te olette saaneet lapseuden hengen, jossa me huudamme: "Abba! Isä!" Room. 8:15

Huomaatteko; tämä oli aika merkittävä löytö siitä, kuinka maailman henki orjuuttaa meitä. Sen sijaan Jumalan henki on lapseuden henki, missä me saamme vaeltaa ilman pelkoa ja ilman riippuvuutta muusta kuin Hänestä, Luojastamme ja Vapahtajastamme. Kaikki missä näemme jonkinlaista orjuutta vaikkapa toisten mielipiteistä, oikeasta opista, perinteistä, sapatista ( mistä Jeesuskin paljon puhui ) jne. ei ole lähtöisin lapseuden hengestä, eikä Jumalastamme. Sisäinen vapaus on paljon enemmän. Se lähtee liikkeelle siitä kysymyksestä: ” Mitä Jeesus nyt tekisi ”? 
Tätä on aina hyvä harjoitella ja muistuttaa itselleen. Kuinka Jeesus kohtaisi asian, tilanteen tai lähimmäiseni kussakin tilanteessa, siitä on kyse. Jumalan Henki on yhtä aina totuuden eli Kristuksen kanssa, ja se etsii aina kaikessa Hänen mielisuosiotaan.  Henki on aina yhtä myös Kirjoitetun Sanan kanssa.  Jumala ei toimi yli sen, minkä Hän itse on hyväksi nähnyt. ( Joh. 17:17 ).

Gal. 5:

18 Mutta jos te olette Hengen kuljetettavina, niin ette ole lain alla.
19 Mutta lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus,
20 epäjumalanpalvelus, noituus, vihamielisyys, riita, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, lahkot,
21 kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa.
22 Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen.
23 Sellaista vastaan ei ole laki.
24 Ja ne, jotka ovat Kristuksen Jeesuksen omat, ovat ristiinnaulinneet lihansa himoineen ja haluineen.
25 Jos me Hengessä elämme, niin myös Hengessä vaeltakaamme.

Jumalan henki siis vaikuttaa ihmisessä yhteyden kannalta äärimmäisen tärkeitä asioita. Eikä Jumalan lakikaan ole niitä vastaan. Me jaksamme aina uskoa hyvään ja sen voittoon. Sen saa aikaan ainoastaan Jumalan Henki.

2. Henkeä ei tule sammuttaa
1 Tess. 5:

19 Henkeä älkää sammuttako,
20 profetoimista älkää halveksuko,
21 mutta koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on;
22 karttakaa kaikenkaltaista pahaa.

Näyttää siltä, että on mahdollista sammuttaa Henki ja sen toiminta nimenomaan yhteydessä. Kuinka se sitten tapahtuu? Jaejakso osoittaa, että silloin, kun alamme halveksia toisiamme ja sitä, että jokainen voi vapaasti toteuttaa Jumalan kutsua, sillä meistä jokainen on kutsuttu toimimaan profetaalisuudessa ja Jumalan yhteydessä, sillon Pyhä Henki tulee murheelliseksi ja voimme toimillamme sammuttaa Hänen toimintansa. Paavali kirjoittaa, että tulee kartaa kaikenlaista pahaa. Kaikki tulee koetella ja pitää vain se, mikä on hyvää. Paavali kehoittaa seurakuntaa kokonaisuudessa palvelemaan Jumalaa yhteydessä, ei jättämään ketään siitä paitsi halveksunnan vuoksi, vaan todellakin ottamaan jokaisen kautta vastaan sen, mikä on hyvää ja rakentavaa, mikä vahvistaa ja rohkaisee meitä tässä yhteydessä.




Matt. 12:50 
Sillä jokainen, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon, on minun veljeni ja sisareni ja äitini."
Jer. 31:
31 Katso, päivät tulevat, sanoo Herra, jolloin minä teen Israelin heimon ja Juudan heimon kanssa uuden liiton;
32 en sellaista liittoa kuin se, jonka minä tein heidän isäinsä kanssa silloin, kun minä tartuin heidän käteensä ja vein heidät pois Egyptin maasta, ja jonka liittoni he ovat rikkoneet, vaikka minä olin ottanut heidät omikseni, sanoo Herra.
33 Vaan tämä on se liitto, jonka minä teen Israelin heimon kanssa niiden päivien tultua, sanoo Herra: Minä panen lakini heidän sisimpäänsä ja kirjoitan sen heidän sydämiinsä; ja niin minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
34 Silloin ei enää toinen opeta toistansa eikä veli veljeänsä sanoen: 'Tuntekaa Herra'. Sillä he kaikki tuntevat minut, pienimmästä suurimpaan, sanoo Herra; sillä minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejänsä.

Jumalan Henki on profetaalinen henki. Se asuu jokaisessa, joka on ottanut uuden liiton Messiaan ja Vapahtajan vastaan omaan sisimpäänsä. Olemme kaikki kutsutut elämään todeksi, ei omaa, vaan Hänen tahtoaan maan päällä. Siinä on profetaalisuus mukana, sillä kaikki se on edeltä suunniteltu, että voisimme siinä kulkea.



3. asia, mitä meidän tulee huomioida Hengen vaikutuksesta yhteydessämme; 
Ja, mikä on todella tärkeää sen kannalta, että tiedämme olevamme oikealla tiellä, en sano oikeassa, vaan oikealla tiellä so. Kristus-tiellä. Armoa tarvitaan senkin vuoksi, että me voimme jokainen joskus erehtyä, olemmehan vain vajavaisia ihmisiä. Siksi tarvittiin toinen liitto, sillä vanha liitto oli voimaton pelastuksemme kannalta. Kukaan ei pääse perille noudattamalla lakia. Jeesuskin näytti elämällään, että tulee tilanteita, jolloin laki jää ikään kuin toiseksi. Hän paransi sapattina monia sairaita. Ja se oli Jumalan tahto. Sapatti on hyvä, mutta se että ihminen paranee, on vieläkin parempi! Eikö totta?

Yksi käsky, mitä me uuden liiton uskovat etenkin laiminlyömme ja rikomme on käsky: Rakasta Herraa sinun Jumalaasi yli kaiken ja lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.

Raamattu kehottaa meitä katsomaan hedelmiä. Kun me istutamme puun tai kasvin, niin emmekö aina tähtääkin siihen, että aikanaan istuttamamme kasvi tuottaa meidän iloksemme hedelmän, on se sitten kukka tai jokin muu? Paha puu tuottaa pahoja hedelmiä ja hyvä puu hyviä hedelmiä.

1. Hedelmät ovat lahja meiltä Jumalalle.


3. Moos. 27:30 
Kaikki maan kymmenykset, sekä pellon viljasta että puiden hedelmistä, ovat Herran omat, pyhä lahja Herralle.





2. Tim. 2:6 
Peltomiehen, joka vaivaa näkee, tulee ennen muita päästä osalliseksi hedelmistä.


Jumalan on aina kunnia kaikesta siitä, mitä Hän on kauttamme päässyt
toteuttamaan. On tärkeää, että kerromme sen tosiasian yhteydessämme, että työ on Hänen, ei meidän ja että meitä jokaista tarvitaan. Pelto on työmaa kaikille työmiehille. Booaskin otti Ruutin palvelemaan pellolleen, teki hänelle tilaa, antoi oman palstan, missä hän saattoi kerätä viljaa. Me emme omista peltoa ja saa pitää sitä ainoastaan itsellämme.

2. Liikeellä on myös vääriä profeettoja, jotka hajottavat yhteyttä ja
osoittavat sen hedelmillään
Matt. 7:

12 Sentähden, kaikki, mitä te tahdotte ihmisten teille tekevän, tehkää myös te samoin heille; sillä tämä on laki ja profeetat.
13 Menkää ahtaasta portista sisälle. Sillä se portti on avara ja tie lavea, joka vie kadotukseen, ja monta on, jotka siitä sisälle menevät;
14 mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja harvat ovat ne, jotka sen löytävät.
15 Kavahtakaa vääriä profeettoja, jotka tulevat teidän luoksenne lammastenvaatteissa, mutta sisältä ovat raatelevaisia susia.
16 Heidän hedelmistään te tunnette heidät. Eihän orjantappuroista koota viinirypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita?
17 Näin jokainen hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, mutta huono puu tekee pahoja hedelmiä.
18 Ei saata hyvä puu kasvaa pahoja hedelmiä eikä huono puu kasvaa hyviä hedelmiä.
19 Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen.
20 Niin te siis tunnette heidät heidän hedelmistään.

Että me emme lukeutuisi vääriin profeettoihin, voimme lukea hartaasti vielä tässä jaejaksossa ensimmäisen jakeen. Kaikkein tärkein käsky uuden liiton kansalaiselle on rakkauden käsky: Rakasta Herraa yli kaiken ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi. Kun pidämme huolen siitä, että kohtelemme toisiamme niinkuin toivoisimme itseämmekin kohdeltavan, olemme oikealla tiellä.
Se ei voi olla liian vaikeaa.



Raamattu sanoo, ettei tältä tieltä hullutkaan eksy. ( Jes. 35:8 ).

Mutta me voimme paaduttaa sisimpämme ja tukahduttaa Jumalan toiminnan, mikäli emme valvo ja pyri kilvoittelemaan toinen toistemme rakastamisessa.


Jos tämä ei pääse tulemaan elämämme missioksi, voi käydä myös niin, että Herra sanoo kerran: ” Mene pois, sillä minä en tunne sinua ”. Se olisi hirvittävää, eikä sellaiseen Herramme tahdo meistä kenenkään joutuvan.

( Opetuspuhe on pidetty kotikokouksessa 2.2.2018 )

Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit