Millainen päätöksentekijä olet? Raamattu puhuu


Jes. 43: 18-19:
 -Älkää entisiä muistelko, älkää menneistä välittäkö.
Katso, minä teen uutta; nyt se puhkeaa taimelle, ettekö sitä huomaa? Niin, minä teen tien korpeen, virrat erämaahan.

Tänä vuoden (2018) ensimmäisen aamuna sain herätä selkeään ajatukseen päätöksenteosta. Mieleeni tuli kolme erilaista kuvaa erilaisista päätöksentekijöistä, ja mitä Raamattu niistä opettaa. Pureudutaan näiden tutkimisessa Jumalan Sanaan Raamattuun ja annetaan sen puhua meille:

1.  JAHKAILIJA

Jahkailijat päätöksentekijöinä eivät ole kovinkaan kiiteltyjä.  Ensinnäkin jahkailijat saavat yleensä toiset väsymään ja lähes ahdingon partaalle, riippuen ratkaistavien asioiden tärkeydestä.  Jahkailijat eivät osaa asettua tässä toisten asemaan.  

Jahkailijat ovat kasvaneet usein ilmapiirissä, missä ei olla kyetty keskustemaan avoimesti ja asiat on jätetty roikkumaan ilmaan.
Raamattu kehottaa meitä olemaan hitaita puhumaan ja hitaita vihaan; Jaak. 1: 19.  

On siis mietittävä sanojansa. Saatamme helposti loukata toisia suutuspäissämme. Sellainen ei rakenna yhteyttä.  Mutta myöskään päätöksenteon "panttaamiseen" Raamattu ei varsinaisesti meitä kehoita.

Snl. 22: 29:
- Jos näet miehen, kerkeän toimissaan, hänen paikkansa on kuningasten, ei alhaisten, palveluksessa.

Kun olemme tulleet johonkin päätökseen, on myös kyettävä etenemään sen suuntaisesti. Emme voi jäädä kuin kilpikonnat kilparadalle jarruiksi ja esteeksi.  Jumalan sana pitää sellaista tyhmyytenä.  Viisas mies, joka rakensi kalliolle, oli toimissaan ahkera ja liikeellä.  Hän ei haalinut itselleen mitään ylimääräistä, vaan eteni hänelle uskottujen piirustusten mukaisesti.  Tällaiseen Jumalakin syttyy. 

Saarnaaja 5:4:

-Kun teet lupauksen Jumalalle, niin täytä se viivyttelemättä; sillä ei ole hänellä mielisuosiota tyhmiin: täytä, mitä lupaat.

Oma isäni on aina ollut toimen mies.  Saatoin lapsena luottaa siihen, että mitä hän sanoi; sen hän myös täytti.  Hän ryhtyi yleensä lupauksen tehtyään heti toimeen.  Hänellä olivat asiat myös aina järjestyksessä.  Sitä arvostan yhä.  Se toi perheellekin luottamusta ja turvaa.



2.  NOPEA PÄÄTÖKSENTEKIJÄ

Liian nopea päätöksenteko saattaa taas johtaa meidät harhapoluille.  On tärkeää ennen päätöksentekoa keskittyä ajattelemaan ja pohtimaan päätöksen järkevyyttä.  Ennen kaikkea Raamattu kehottaa meitä etsimään totuutta kaikessa.  Totuus taas pitäytyy Jumalan Sanaan.  Meidän "oma totuutemme" saattaa olla sen kanssa ristiriidassa. Jeesus sanoi, että totuus tekee meidät vapaiksi. (Joh. 8:32) .  Jos haluamme olla vapaita ja onnellisia, silloin meidän kannattaa " mittauttaa " päätöksemme Sanan valossa.  

Esimerkki:  Jumala ei kehoita ketään jättämään perhettään heitteille ja lähtemään toisen matkaan.  Sellainen päätös ei ole kiinnittynyt Jumalan Sanaan, eikä ole vapauttava totuus. Totuuden eteen tuollaisessa tilanteessa pitää nähdä paljon enemmän vaivaa. 

Joh. 17:7:
-Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus.

Sananl.19:2:-
Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi, ja kiirehtivän jalka astuu harhaan.


3.  HARKITSEVA/MALTILLINEN JA REILU PÄÄTÖKSENTEKIJÄ

Harkitseva päätöksentekijä on reilu sekä itseään että muita kohtaan.  Hän kykenee avoimeen kohtaamiseen ja keskusteluun.  Hän kykenee tarkastelemaan motiivejaan Raamatun valossa ja tekee tarvittavaa itsetutkistelua. 

Tällaisia päätöksentekijöitä maailma tarvitsee.  Sellaiset ovat harvassa tänä päivänä.   Me olemme usein kärkkäitä neuvomaan toisia, mutta oma päätöksentekotaitomme on vasta lapsenkengissä.  On otettava huomioon useita eri seikkoja, tässä tärkeimpiä:

1.  Ennenkuin teet päätöksen, mieti sen vaikutuksia kokonaisuudessaan

Ei riitä, että otamme päätöksiä tehdessämme huomioon vain itsemme ja omat tarpeemme. Yleensä päätökset koskevat ainakin välillisesti myös muita.  Olemme luodut yhteyteen.  

Gal. 6: 
2 Kantakaa toistenne kuormia, ja niin te täytätte Kristuksen lain.
3 Sillä jos joku luulee jotakin olevansa, vaikka ei ole mitään, niin hän pettää itsensä.
4 Mutta tutkikoon kukin omat tekonsa, ja silloin hänen kerskaamisensa on vain siinä, mitä hän itse on, ei siinä, mitä toinen on;
5 sillä kunkin on kannettava oma taakkansa.

2.  Ole reilu sekä itseäsi että muita kohtaan

Loukkaantumisia vältetään, kun muistetaan olla reiluja.  Aito kohtaaminen on sitä. On tärkeää nähdä totuus itsestä ja muista.  Paitsi itseämme, tulee rakastaa myös lähimmäistä. 
(Mark. 12: 31).

2 Kor. 13:11:
 
-Lopuksi, veljet, iloitkaa, tulkaa täydellisiksi, ottakaa vastaan kehoituksia, olkaa yhtä mieltä, eläkää sovussa, niin rakkauden ja rauhan Jumala on oleva teidän kanssanne.


3.  Vastuullisuus 

On kyettävä ottamaan vastuu päätöksistään.  Vastuuttomuus ei ole oikein.  Monet syyttävät uskovia vastuuttomuudesta ja asioiden heittämisestä Jumalan huomaan. Tulisi nähdä oikein.  Me itse olemme vastuussa päätöksistämme, mutta saamme jättää myös asiat Jumalan varaan silloin, kun tiedämme olevamme Hänen suunnitelmissaan.  

On turha ajatella, että Jumala siunaisi meidän vastuuttomat päätöksemme; ei suinkaan Hän sitä tee.  Jumala siunaa niitä, jotka kulkevat Hänen polkujaan, pysyen Hänen Sanansa ja käskyjensä viitoittamalla tiellä.

San 16:3:
-Heitä työsi Herran haltuun, niin sinun hankkeesi menestyvät. 

Lopuksi:  

Huomaamme siis, ettei päätöksenteko ole ihan pikkujuttu.  Jokainen meistä, niin minä kuin sinäkin, tarvitsemme kasvua tällä alueella.  Tarvitsemme siis myös paljon anteeksiantoa ja armollisuutta toisiamme kohtaan.  Mutta kärsivällisyys palkitaan. Me voimme kasvaa yhä enemmän Kristuksen mielenlaadussa tässä. 

Apostoli Pietari kirjeessään kehottaa näin; 

2 Piet. 3: 
17 Koska te siis, rakkaani, tämän jo edeltäpäin tiedätte, niin olkaa varuillanne, ettette rietasten eksymyksen mukaansa tempaamina lankeaisi pois omalta lujalta pohjaltanne,
18 ja kasvakaa meidän Herramme ja Vapahtajamme Jeesuksen Kristuksen armossa ja tuntemisessa. Hänen olkoon kunnia sekä nyt että hamaan iankaikkisuuden päivään.

Mitä paremmiksi päätöksentekijöiksi tulemme, sitä enemmän Jumala voi meidän haltuumme asioita luottaa. Jos hankkeemme jäävät aina kesken, tai emme pääse edes alkuun, niin emme ole oikein luottamusta herättäviä, emme kanssaihmistemme, mutta emme Jumalankaan silmissä.  

Hyödyllinen ja jaloa käyttöä varten oleva "astia" on  monessa koeteltu ( 2 Tim. 2 ). Sellainen on syvällä Jumalan Sanassa ja pyrkii jatkuvasti elämään Pyhän Hengen sykkeessä.  Haastetta siis riittää.  

Siunausta päätöksentekoon!












Kommentit

Suositut tekstit