SEURAKUNNAN VALO

( Saarna Ikaalisten vapaaseurakunnassa, joulukuu- 17 )

Todellinen valo tälle maailmalle on Jeesus. Vanha mies Simeon, profeetta, sanoi nähdessään Jeesus-lapsen; Luuk. 2:

29 "Herra, nyt sinä lasket palvelijasi rauhaan menemään, sanasi mukaan;
30 sillä minun silmäni ovat nähneet sinun autuutesi,
31 jonka sinä olet valmistanut kaikkien kansojen nähdä,
32 valkeudeksi, joka on ilmestyvä pakanoille, ja kirkkaudeksi kansallesi Israelille".

Jeesus annettiin meille valkeudeksi, että näkisimme. Hänen kauttaan voimme nähdä elämän sellaisena kuin Jumala on sen eteemme avannut. Näin Luojamme tahtoisi jokaisen meistä näkevän; Hengen silmin. Emme kiinnitä katsettamme niinkään näihin ajallisiin ja maallisiin, vaan Taivaallisiin ja pysyviin.

Mutta Valon on merkittävä meille Jeesuksen seuraajille vielä muutakin. Sen on vaikutettava sisäisesti meissä ja meidän kauttamme. Me voimme heijastaa Kristuksen valoa ympärillemme.



Kol. 1:
24 Nyt minä iloitsen kärsiessäni teidän tähtenne, ja mikä vielä puuttuu Kristuksen ahdistuksista, sen minä täytän lihassani hänen ruumiinsa hyväksi, joka on seurakunta,
25 jonka palvelijaksi minä olen tullut Jumalan armotalouden mukaan, joka minulle on annettu teitä varten, täydellisesti julistaakseni Jumalan sanan,
26 sen salaisuuden, joka on ollut kätkettynä ikuisista ajoista ja polvesta polveen, mutta joka nyt on ilmoitettu hänen pyhillensä,
27 joille Jumala tahtoi tehdä tiettäväksi, kuinka suuri pakanain keskuudessa on tämän salaisuuden kirkkaus: Kristus teissä, kirkkauden toivo.
28 Ja häntä me julistamme, neuvoen jokaista ihmistä ja opettaen jokaista ihmistä kaikella viisaudella, asettaaksemme esiin jokaisen ihmisen täydellisenä Kristuksessa.
29 Sitä varten minä vaivaa näenkin, taistellen hänen vaikutuksensa mukaan, joka minussa voimallisesti vaikuttaa.


Israel, joka saatteli Jeesusta kulkueessa Jerusalemiin ja peitteli tien palmun lehvillä, ei vielä tuntenut Jeesusta. Me tunnemme Hänet. ( Palmun oksa on voiton, ikuisen elämän ja taivaaseen päässeiden vertauskuva ).


VALONA MAAILMASSA
Luuk.11:
33 Ei kukaan, joka sytyttää lampun, pane sitä kätköön eikä vakan alle, vaan panee sen lampunjalkaan, että sisälletulijat näkisivät valon.
34 Sinun silmäsi on ruumiin lamppu. Kun silmäsi on terve, on koko sinun ruumiisi valaistu, mutta kun se on viallinen, on myös sinun ruumiisi pimeä.
35 Katso siis, ettei valo, joka sinussa on, ole pimeyttä.
36 Jos siis koko sinun ruumiisi on valoisa eikä miltään osaltaan pimeä, on se oleva kokonaan valoisa, niinkuin lampun valaistessa sinua kirkkaalla loisteellaan."

Terveet silmät valaisevat koko ruumiimme. Meitä kehotetaan katsomaan, että valo meissä ei ole pimeyttä, vaan todellista valoa. Saatamme luulla olevamme toisille tiennäyttäjiä, vaikka itse emme oikeastaan tietäisikään, missä tie kulkee.



Viime viikolla eräs ystävä sanoi ( sen enempää ajattelematta ) minua "katulampuksi". Purskahdin ensin nauramaan, mutta sitten jäin miettimään hänen sanojaan tarkemmin. Katulamppu valaisee tietä. Innostuin asiasta. Sehän on pimeässä illassa tärkeä. Me voimme olla toinen toisillemme valona, mutta on tärkeää, että heijastamme oikeaa valoa, so. Kristus-valoa ympärillemme.

VALONA YHTEYDESSÄ TOISIIMME

Minua on puhutellut viime aikoina se, kuinka veljellisessä ja sisarellisessa
yhteydessä me kasvamme valonkantajiksi. Tarvitaan seurakuntaa.
Efe. 5:
24 Mutta niinkuin seurakunta on Kristukselle alamainen, niin olkoot vaimotkin miehillensä kaikessa alamaiset.
25 Miehet, rakastakaa vaimojanne, niinkuin Kristuskin rakasti seurakuntaa ja antoi itsensä alttiiksi sen edestä,
26 että hän sen pyhittäisi, puhdistaen sen, vedellä pesten, sanan kautta,
27 saadakseen asetetuksi eteensä kirkastettuna seurakunnan, jossa ei olisi tahraa eikä ryppyä eikä mitään muuta sellaista, vaan joka olisi pyhä ja nuhteeton.
28 Samalla tavoin tulee myös miesten rakastaa vaimojansa niinkuin omia ruumiitaan; joka rakastaa vaimoansa, hän rakastaa itseänsä.
29 Sillä eihän kukaan koskaan ole vihannut omaa lihaansa, vaan hän ravitsee ja vaalii sitä, niinkuin Kristuskin seurakuntaa,
30 sillä me olemme hänen ruumiinsa jäseniä.
31 "Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi."
32 Tämä salaisuus on suuri; minä tarkoitan Kristusta ja seurakuntaa.
33 Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä.



Me tiedämme, että tämä aika, ja ennen kaikkea Jumalan vihollinen, yrittää murentaa tai pimittää sen salaisuuden, mikä liittyy seurakuntaan, ja mistä myös avioliitto miehen ja naisen välillä on meille esikuvana.

Paavali puhuu tässä kohdin suuresta Salaisuudesta. Raamatun alkulehdillä kerrotaan, kuinka Vihollinen hajotti miehen ja naisen suhteen paratiisissa ja sai heidät ” kyräilemään ” toisiaan häpeästä käsin. He verhoutuivat ja kääntyivät toisistaan poispäin, samalla kun kääntyivät poispäin Luojastaan.

Ajassamme on käynyt toteen se, mistä Raamattu varoitti, sanoessaan: ” sen minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älkööt ihminen erottako”. ( Mark. 10:9 ). Tämä varoitus koski nimenomaan avioliittoa. Mehän näemme, että ihminen on rikkonut sen monella tavalla. Enää ei ole morsianta ja ylkää.  Myös seurakunta ja Sanan pyhittävä vaikutus yritetään vetää erilleen toisistaan. Elämme vakavaa aikaa. Enää ei näytä olevan merkitystä sillä, että joku taistelee syntiä vastaan, ts. kilvoittelee. 


MIES ”VALAISEE” NAISEN

Jumala tarkoitti miehen nostamaan naisen palvelemaan rinnalleen. Sellainen on tosimies Kristuksessa. Hän asettaa naisen puhtaana Jumalan eteen, tarkoittaen että hän luo t. mahdollistaa naiselle puitteet, missä nainen voi pyhittäytyä Kristuksessa ja liittyä Häneen siinä, missä mieskin. Sisaren ja veljen suhde on tällainen Kristuksessa. Voitokas yhdessä. Se kantaa Kristuksen kirkkautta ja valoa tälle maailmalle. Olen kiitollinen, että minulla on sellainen puoliso ja kumppani, joka antaa minun palvella rinnallaan ja on valmis puolustamaan minua. Minulla on myös mahtavia veljiä Kristuksessa. Jokainen nainen tarvitsee heitä. Nainen on heikompi astia. Hän tarvitsee rohkaisijaa ja tukijaa. Mies voi olla sellainen naiselle, vaimolleen ja sisarelleen.

Nyt, jos vihollinen saa tämän estää, jää valomme vaillinaiseksi. Kristuksen seurakunta koko täyteydessään ja kirkkaudessaan valaisee vain ja ainoastaan pysymällä ja pitämällä kiinni tästä iankaikkisesta salaisuudesta. Vihollinen yrittää sen estää. Kaikki lähti liikeelle siitä, kun Valo tuli maailmaan. Ilman sitä me olisimme jääneet pimeään, mutta nyt olemme saaneet syntyä Valon lapsiksi ja kantajiksi. Seuraamaan Jeesusta, Vapahtajaamme, perille asti.

Rukous:  Herra, olen monin tavoin rikkonut sinua vastaan.  Rukoilen anteeksiantoasi. Anna minun loistaa tälle maailmalle Sinun iankaikkista valoasi.  Tee minusta sisaresi/veljesi, joka rohkaisee heikkoja ja kulkee jokaisen rinnalla, kuten Sinäkin kuljet.  Anna Pyhän Henkesi puhua sisimmälleni ja auta minua kuulemaan Häntä kaikessa.  Sinä olet yhtä Sanasi kanssa.  Aamen.

Siunattua Joulua kaikille ja hyvää Uutta Vuotta 2018!


Katja-Leena Klinga

Kommentit

Suositut tekstit