KANSANMIELEINEN PRESIDENTTI - KESKUSTELU ALKAKOON

Kaikkina aikoina maamme on saanut osakseen kansanjohtajan ja presidentin, jonka se ansaitsee.  Joka kerta demokratia on puhunut.  Meillä sentään käydään vaalikampanjointia, missä pyritään keskustelemaan ja lyömään faktoja pöytään.  Ja ehdokkaiksi on noussut jopa yllättäjiä, kuten opettaja Martti Ahtisaari aikoinaan. Hän vieläpä voitti vaalit, vaikka "mustahevonen" olikin.

Amerikassa mittelöön pääsevät vain mainetta rahalla ja vallalla niittäneet.  Myös bisnes näyttelee  isoa osaa taustalla.  Olemme helposti jäljittelemässä suurta maailmaa.  Rahan valta nousee usein päätöksenteossa kaiken inhimillisyyden yläpuolelle.

Rahamarkkinoiden ja eu-hallinnon pyörteissä olemme menettäneet omavaltaisuuttamme yhä enemmän.  Metsä- ja maataloutemme ovat kuralla, lähipalvelut sulkevat ovensa, työttömyys kasvaa ja yhä suurempien ja suurempien organisaatioiden työntekijöiden hyvinvointia ja jaksamista ei enää juurikaan valvota.  Tuottavuus määrittelee työn sisällön.  Työntekijät ovat vain
" heittopusseja " tuloksien saavuttamiseksi.  Ennen pidettiin yhteyttä naapurivaltioihin, nyt niillekin syötetään pakotteita pakotteiden perään.  Voimavarat ja hallinto suunnataan rahamarkkinoiden mukaan.  

Olin nuorimman poikani sotilasvalatilaisuudessa.  Tilaisuus oli arvokas ja koskettava.  Erityiseksi sen teki Suomi 100-teema.  Finlandia-hymni soi ja silmäkulmia pyyhittiin.  Nuoret marssivat arvokkaasti ja sotilaspastorin puhe upposi sydämiin.  Everstiluutnantti puhui johtajuudesta. Hyvään johtajuuteen kuuluu oikeudenmukaisuus, esimerkillisyys ja alaisistaan huolehtiminen.  Ennen kaikkea hyvä johtaja on esimerkki.  Tällainen presidentinkin tulee olla.  Esimerkki kansalleen.  



Niinistö on ollut kansallemme varmasti hyvä johtaja.  Mielestäni on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää, että puolueet asettavat uusia ehdokkaita ja pidämme yllä avointa keskustelukulttuuria, missä kansalaiset pääsevät tekemään arvojensa mukaisia johtopäätöksiä.  Ajattelevat ihmiset kaipaavat perusteluja. Sellainen kampanjointi, mitä suuressa maailmassa käydään ja missä rapa roiskuu ja toinen syöstään epäkunnioittavasti maahan, ei ole mielestäni meille kelvollinen tapa tehdä ainuttakaan kampanjaa.

Minä kansalaisena kaipaan paljon enemmän.  Onko se väärin?  Aina on lupa toivoa ja mennä askel eteenpäin.  Nähtäväksi jää, kuka tulevista presidenttiehdokkaistamme kykenee värittämään eteemme kaikkein houkuttelevimman tulevaisuuden kuvan ajatuksella, mikä tuli esiin myös sotilasvalatilaisuudessa;  kansakuntana yhdessä.  Haluammeko me menettää itsenäisyyttämme ja omavaraisuuttamme yhä lisää? Haluammeko me joutua katsomaan silmästä silmään sitä, kuinka kansakuntamme rappeutuu ja menettää lähipalvelunsa; tai kun laittomuus pääsee valtaan?  Nyt on vastausten aika.   Johtaja on aina esimerkki.  Hän luotsaa ja hallitus soutaa. 




Kansan mieleinen presidentti kuuntelee kansaa.  Jos hän ei tiedä, mitä kansa tahtoo, on vaikea tarttua ohjaksiin.  Ilman kunnon kampanjaa ja kysymyksiin pureutumista, ei varmasti kukaan tahdo ryhtyä presidentiksi.  Siksi on tärkeää, että keskustelua käydään. 

Katja-Leena Klinga








Kommentit

Suositut tekstit